Filme Filme europene

Un film remarcabil, filmat dintr-un singur cadru lung, despre șefii bucătari: Boiling Point (2021)

Boiling Point (2021)
Regia: Philip Barantini
Distribuția: Stephen Graham, Jason Flemyng, Hannah Walters, Ray Panthaki

‘Boiling Point’, al doilea film al regizorului englez Philip Barantini va fi, cred eu, una dintre senzațiile anului cinematografic 2021. A fost prezentat până acum doar în câteva festivaluri și se va întâlni cu publicul mai larg începând cu luna octombrie. Există în acest film, îndrăzneț în formă și sensibil în conținut, premizele unei povești de dragoste cu publicul.

‘Boiling Point’ este filmat dintr-un singur cadru lung. Nu este primul film care folosește acest procedeu care cere o pregătire intensă și o logistică formidabilă. Experiențele mele cu filmele de acest gen sunt amestecate. Tocmai filmul considerat de mulți drept o capodoperă a genului, ‘Russian Ark’ al lui Sokurov pe mine m-a obosit și agasat (îmi cer scuze fanilor regizorului sau filmului). Nici ‘1917’ (care trișa puțin cu procedeul tehnic) nu m-a entuziasmat, nu am găsit legătura dintre film și tehnică decât la nivel de artificiu artistic. În schimb m-a entuziasmat ‘Victoria’ al regizorului german Sebastian Schipper, descrierea unei tumultoase nopți berlineze trăite de o tânără imigrantă spaniolă. I-am dat un rar 10/10 la IMDB. În mare măsură ‘Boiling Point’ se aproprie de acest nivel și m-a ajutat să înțeleg când funcționează bine pentru mine filmarea dintr-un singur cadru. Viața însăși, așa cum o trăim, este un film dintr-un singur cadru sau, dacă vreți, un serial cu episoade dintr-un singur cadru și cu pauze de somn. Dramele realiste care se petrec în timp real și într-un singur loc sau în locuri conectate prin mișcările personajelor se potrivesc perfect formulei. Este exact cazul lui ‘Boling Point’ care se petrece în bucătăria și în sala de mese a unui restaurant de lux. După ce am urmărit câteva minute mișcările aparatului de filmat (mânuit de Matthew Lewis) acțiunea și personajele m-au absorbit și am uitat (pentru o vreme cel puțin) de aspectele tehnice. Este cel mai bun semn de reușită.

Înainte de a fi regizor Philip Barantini a fost actor și … sef bucătar la restaurante. Cele două profesii precedente îl ajuta considerabil și contribuie la calitatea filmului. Regizorul cunoaște perfect secretele meseriei, organizarea bucătăriei și a serviciilor într-un restaurant de calitate, și mai ales oamenii care lucrează în aceste instituții de la vârful industriei și artei culinare. Înțelegerea mediului și cunoașterea actorilor l-au ajutat să selecteze o echipă excelentă, compusă din actori cu reputație, mulți cu zeci de filme la activ, care nu au refuzat să joace roluri episodice, unele cu timp scurt de ecran, dar toate semnificative. Iese în evidență, desigur, Stephen Graham în rolul lui Andy, șeful bucătar de mare talent care se confruntă în decursul celor 90 de minute cât durează filmul și întâmplările de pe ecran cu probleme dificile în activitatea restaurantului și în viața personală. Urmăresc de ceva timp evoluția lui Stephen Graham și după părerea mea el a ajuns acum în primul rând, se află printre cei mai buni actori ai cinematografiei britanice.

Sper că ‘Boling Point’ va beneficia de o promovare bună. Cei care îl vor vedea cred că vor aprecia o creație cinematografică originală, care dă o nouă dimensiune filmelor din viața marilor restaurante și a șefilor bucătari. Și poate că și experiența de client atunci când vor ajunge într-un asemenea restaurant de vârf va fi diferită.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera literară (11 – 17 septembrie 2017)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (9 – 15 martie 2015)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (14 – 20 octombrie 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult