Tinker Bell and the Great Fairy Rescue (2010)
Regie: Bradley Ramond
Scenariul : Bob Hilgenberg, Rob Muir
Voci: Mae Withman, Michael Sheen, Raven Symone, Lucy Liu, Kristin Chenowelth, Jesse McCartney
Distribuitor: Walt Disney Pictues
Pentru fanii seriei „Tinker Bell” lansata de studiourile Disney in anul 2008 si continuata in 2009 cu nu mai putin celebrul „Tinker Bell and the Lost Treasure”, aceasta noua creatie va fi o incantare caci nu-i lipseste nimic din farmecul si stralucirea predecesoarelor. Nici cei care o descopera pe Tinker Bell abia acum nu vor fi lipsiti de satisfactia vizionarii unei animatii minunate, o poveste cu mesaje sincere si – cum altfel – morale si moralizatoare, o infuzie de magie pe care fabrica de vise – Disney o lanseaza catre cei mici si nu numai.
Scenariul filmului de animatie reuseste sa vina cu o nota de originalitate si ne-o prezinta pe protagonista alaturi de prietenele ei, pregatindu-se sa petreaca vara undeva in Anglia rurala, in care tinutul oamenilor se invecineaza cu tabara zanelor. Bineinteles ca aceasta deplasare se face cu conditia respectarii regulii de aur – zanele nu au voie sa se arate oamenilor si nici sa interactioneze cu ei. Insa ceea ce nu a fost luat in calcul este impulsivitatea lui Tinker Bell si inocenta lui Lizzy. Lizzy este un copil singuratic care sufera pentru ca tatal ei nu petrece mai mult timp cu ea. Fascinata de zane, Lizzy se retrage in visare la fel cum tatal sau,om de stiinta, colectionar de fluturi, aflat in cautarea exemplarului spectaculos pentru urmatoarea sa prelegere, se abandoneaza cu totul muncii, neglijand copilul.
O intorsatura a sortii face ca Tinker Bell si Lizzy sa se intalneasca si sa se imprieteneasca . Lucru previzibil dealtfel, caci Lizzy si Tinker au multe in comun. Lizzy este o visatoare care crede cu adevarat in existenta zanelor, astfel incat construieste o casa pentru ele in speranta ca efortul ei va incanta fiinta magica -sa-si paraseasca tinutul si sa locuiasca impreuna cu ea, castigand astfel o prietena. Tinker Bell, impulsiva si inimoasa in acelasi timp, cedeaza ispitei intrand in universul fetitei si luind contact cu nefericirea ei. Tinker vede ca tatal fetitei nu-i acorda atentia si dragostea de care are nevoie, asfel incat o ajuta pe Lizzy in redactarea unei carti despre faptele zanelor, in speranta ca aceasta va atrage atentia tatalui.
Intre timp zanele si alti prieteni pornesc in marea aventura de a o scapa pe aceasta din tinutul oamenilor, punandu-se astfel pe ei insisi in pericol de a fi descoperiti de oameni si a fi sortiti experimentelor stiintifice. Silvermist (voce Lucy Liu), Iridessa (voce Raven-Symone), Rosetta (voce Kristin Chenoweth), Fawn (voce Angela Bartys) si Vidia (voce Pamela Adlon) nu o abandoneaza pe Tinkerbell, insotite fiind de Bobble ( voce Rob Paulsen), Clank (voce Jeff Bennett) , Terrence (voce Jeese McCartney) si licuriciul Blaze, alaturi de care creaza mari momente de eroism si comedie, infruntand ploaia care le impiedica sa zboare, traversand unui rau furios si evitand perpetua amenintare venita din partea unei pisici perseverente.
Desi actiunea este oarecum previzibila, acest neajuns este atenuat de calitatea animatiei (trecand peste miscarile putin „robotice” ale personajelor) si ritmul alert in care se desfasoara povestea. Explorarea lumii umane si numeroasele obstacole care necesita solutii rapide si adaptate la situatii captiveaza spectatorul. Banala interventie a micii zane in problemele domestice ale doctorului Griffiths se transforma intr-o aventura creatoare care pune fata in fata cele doua lumi intre care penduleaza Tinker- cea umana si cea a zanelor.
Numarul relativ redus de zane prietene le fac pe acestea usor de retinut, cu atat mai mult cu cat au personalitati bine individualizate. Eroina principala este incantatoare, ingenioasa, vesnic plina de idei si cu o inteligenta sclipitoare iar Mae Withman reuseste sa transpuna foarte bine aceasta personalitate efervescenta prin interprerea sa. Lizzy este la fel de dulce, inimoasa, nevinovata, duioasa si cu multa incredere in prietenii fermecati, mai ales dupa ce prin Tinker obtine confirmarea ca ceea ce a visat intreaga viata exista cu adevarat. La fel de emotionanta este si incercarea ei de a-si convinge tatal despre fantezia devenita realitate. „Fara dovezi, este doar un basm” reprezinta sinteza gandirii doctorului Griffiths insufletit de Michael Sheen, pe care viata de adult si munca acaparatoare l-au facut sa-si piarda iluziile si increderea in magic. Mirarea, teama si neacceptarea cu usurinta a pledoariilor fetitei sale nu sunt decat motive pentru a introduce actiuni si mai spectaculoase in rezolvarea conflictului principal.
Si pentru ca este o productie Disney, nu puteau lipsi lectiile de viata, despre cum trebuie sa-ti faci timp sa te bucuri de viata, despre cum sa te apropii de familie, sa te bazezi pe cei apropiati, sa ierti si sa fii un bun prieten. Daca tatal lui Lizzy va invata lectiile pe care eroina fermecata i le pregateste, care va fi rezultatul operatiunii de „salvare” veti descoperi singuri urmarind deznodamantul povestii. Cu un aer optimist, plin de culoare si cu o coloana sonora usor de retinut, gravitand in jurul relatiei dintre mica zana si fetita, construind legaturi fermecate intre tata si fiica, „Tinker Bell and the Great Fairy Rescue” presara praf magic pe inima copilului real sau pe al celui ascuns cu strasnicie in sufletul fiecaruia dintre noi.
1 comment