Filme Filme americane Recomandat

The Dark Knight Rises (2012) – 2

The Dark Knight RisesThe Dark Knight Rises (2012)

Regia: Christopher Nolan
Scenariul: Christopher & Jonathan Nolan, bazat pe povestea originală DC Comics
Distribuţia: Christian Bale, Tom Hardy, Michael Caine, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Anne Hathaway, Morgan Freeman
Muzica: Hans Zimmer

Este un fapt deja arhicunoscut că regizorul britanic Christopher Nolan este un Steven Spielberg al deceniului. În ultimii zece ani, el a creat capodopere ale genului thriller, pornind de la “Memento”, care a schimbat pentru totdeauna percepţia noastră asupra structurii unui film, până la “Inception”, un film paradoxal, complex, genial. În 2005, el şi fratele său Jonathan au readus la viaţa o veche legendă DC Comics – Batman. De-a lungul deceniilor, mulţi regizori şi-au adus contribuţia vizuală la această poveste, însă niciunul dintre ei, nici măcar excentricul Tim Burton, nu a reuşit să ne ofere o lume reală, cu personaje vii, printre care să ne putem pierde.

Nolan a reuşit.

În trilogia “The Dark Knight”, Batman a încetat să fie un supererou. A devenit un om, cu o poveste grea şi tristă, însă cu un ideal: acela de a-şi răzbuna părinţii şi a opri crima organizată. În “Batman Begins” îi vedem începuturile, în “The Dark Knight”, declinul, iar în ultima parte, eternitatea.

The Dark Knight Rises” a fost un secret. Nimeni, în afară de cei direct implicaţi în producţie, nu a ştiut povestea, personajele sau deznodământul până în ziua lansării. A fost o premieră fulminantă, umbrită însă de atacul armat din Aurora, Colorado, în care 12 oameni au murit. Cu toate acestea, Christian Bale, păstrând intact spiritul Batman, i-a vizitat pe cei răniţi şi a lăsat flori pe mormintele celor ucişi, demonstrând că oricine poate fi un erou, “chiar şi printr-un gest mic, precum a pune o haină pe umerii unui băieţel şi a-i demonstra că lumea nu s-a sfârşit.”

TDKR continuă povestea, la 8 ani dupa nebunia Jokerului şi moartea lui Harvey Dent. Bruce Wayne (laureatul la Oscar, Christian Bale) şi-a abandonat masca, dupa ce a fost acuzat de crimele lui Two-Face, şi trăieşte ascuns, ferindu-se de lume, împreună cu Alfred Pennyworth (reputatul Michael Caine, care ar fi putut primi măcar o nominalizare), credinciosul său majordom şi bunul său prieten. Cu toate acestea, apariţia lui Bane (Tom Hardy), un luptător de o putere fizică uriaşă, şi atacul împotriva comisarului James Gordon (proaspătul nominalizat la Oscar, Gary Oldman) îl obligă să reia lupta împotriva răului. Cu arme noi oferite de Lucius Fox (Morgan Freeman), o inamică dublă sub o mască de pisică (Anne Hathaway) şi un aliat nou, John Blake (Joseph Gordon-Levitt), Batman îşi poate lua zborul din nou.

Dark Knight Rises

Pare simplu. Totul se va termina cu bine.

Ei bine, Nolan nu scrie aşa.

Bane nu este doar un distrugător, el este întruchiparea răului politic. El este un demagog, promiţând minciuni, îi ucide pe toţi cei care nu îl urmează şi, la fel ca Jokerul, se joacă într-o frenezie cu minţile oamenilor, împingându-i peste marginea educaţiei sociale. El îi transformă în criminali şi dezertori, într-o armată oarbă, împinsă doar de iluziile de care au nevoie. Spre deosebire de păpuşa gonflabilă din ”Batman&Robin”, acest Bane nu inspiră frică, ci teroare. Cu o voce joasă şi amplificată de masca pe care mereu o poartă, înţelegem din prima scenă că e o maşinărie de ucis. Un rol perfect interpretat de Tom Hardy.

DARK KNIGHT RISES

La fel de complexă este şi Selina Kyle, prima Catwoman care nu a fost deloc numită astfel în timpul filmului. Spre deosebire de alte interpretări, Anne Hathaway aduce o latură umană personajului. Îi înţelegi perfect motivele, o cunoşti şi ştii ce poate face, deşi rămâne surprinzătoare până la final. Modelul criminalului din necesitate, ea caută, la fel ca Bruce, o şansă pentru a-şi lua viaţa de la capăt. Scenele ei de luptă sunt impresionante, nu îţi vine să îţi dai ochii peste cap de previzibilitate, iar dialogurile sunt realiste şi jucate magistral de Anne Hathaway, care ar putea primi măcar o nominalizare la Globurile de Aur pentru acest rol.

”The Dark Knight Rises” ne oferă un final grandios şi surprinzător. Muzica lui Hans Zimmer, excepţională ca întotdeauna, hrăneşte ritmul interior al filmului, iar efectele speciale impecabile ne reamintesc de ce îl adorăm pe Nolan. Filmul este real. La fel cum atacul armat a fost mult prea real, aşa este şi filmul. Îl trăieşti, îl simţi. Şi înţelegi că toţi purtăm o mască, toţi ne antrenăm zâmbetul în oglindă şi mişcările pe stradă. Toţi ne minţim şi ne distrugem pentru a ne apăra. Batman este cerşetorul, milionarul, luptătorul, artistul, criminalul, hoţul, salvatorul. Este lumea şi universul. Este omul şi legenda.

9a436d16_tdkr_well1

Rise! Ni se spune. Suntem pe fundul unei închisori din care putem oricând scăpa. Avem nevoie doar de curaj. Iar curajul necesită frică, pe care însă o putem controla.

Nota: 9,5/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=GokKUqLcvD8′]

Articole similare

Samâ wôzu (2009)

Mihaela

Nu o spune pentru a treia oară! – Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Dan Romascanu

Călătorie în timp: Florența și galeriile Uffizi (2015)

Tudor-Costin Sicomas

6 comments

Paul 11 ianuarie 2013 at 14:01

Uhm, imi cer scuze daca o sa par deplasat, dar unde e recenzia? Tot ce am citit a fost o cronica, sa-i spun asa, a filmului.

Reply
Jovi 11 ianuarie 2013 at 14:05

Depinde ce intelegeti prin cronica si prin recenzie 🙂
Recenzie – Prezentare succintă (la apariție) a unei opere literare sau științifice, cu comentarii și aprecieri critice. (DEX)

Reply
Jovi 11 ianuarie 2013 at 14:07

Iar cronica – 1. Lucrare cu caracter istoric, obișnuită mai ales în evul mediu, care cuprinde o înregistrare cronologică a evenimentelor sociale, politice și familiale; letopiseț, hronic. 2. Articol de ziar sau de revistă care comentează evenimente politice, sociale și culturale de actualitate. ♦ Scurtă comunicare oficială privind schimbări în componența guvernului, mișcări în corpul diplomatic etc.

Reply
Jovi 11 ianuarie 2013 at 14:09

Iar, in final, noi am dat tuturor articolelor noastre titlul de recenzie…
De altfel, si subtitlul blogului nostru e ”Recenzii despre filme si carti”…
E mult, e putin, ramane sa aprecieze cititorii.

Reply
Paul 11 ianuarie 2013 at 14:13

Exact ce lipseste din text, un comentariu, o apreciere critica, o opinie. Tot ce am citit mai sus sint descrieri, bine scrise, insa doar descrieri, insirate pe o lista.

Reply
Jovi 11 ianuarie 2013 at 20:19

Merci pentru idei, Paul, incercam pe cat posibil sa ne aducem si opiniile personale, dar si critici asupra cartilor si filmelor.
Cateodata reusim, cateodata nu, dar invatam din toate comentariile voastre…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult