Filme Filme americane

Spielberg (2017) – documentarul

Spielberg (2017)
Regia: Susan Lacy

147 de minute poate fi prea mult sau prea puțin pentru un documentar având ca subiect biografia și cariera unuia dintre cei mai importanți regizori de film contemporani. Este exact senzația pe care mi-a lăsat-o ‘Spielberg’ realizat de Susan Lacy pentru HBO. Pe de-o parte, 147 de minute pentru un documentar este cu mult peste medie sau ‘normă’, deși la sfârșitul vizionării pot depune mărturie că am fost permanent captivat și că nu am avut în niciun moment impresia de repetiție sau plictiseală. Pe de altă parte, am rămas cu senzația că au rămas destule aspecte ne-elucidate, destule întrebări care nu au fost puse, și chiar filme importante și interesante ale lui Spielberg care au fost ignorate sau menționate doar in treacăt.

Ce mi-a plăcut: Prima parte a carierei lui Spielberg, incluzând regia de televiziune și primele sale filme, este interesant și bine documentat redată. Formarea grupului de tineri regizori și prieteni care în anii ’70 au cucerit Hollywood-ul și care domină de atunci un segment important al industriei cinematografice americane este de asemenea bine descrisă, incluzând mărturii ale lui Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, George Lucas, Brian De Palma. Foarte interesante și autentice sunt discuțiile despre familia lui Spielberg, inclusiv interviurile cu părinții și surorile sale, mai ales că relațiile de familie și căsnicia destrămată a părinților au avut un rol determinant în dezvoltarea personalității regizorului. În fine, cea mai bună parte a filmului, după părerea mea, este cea care discută atitudinea lui Spielberg față de evreitatea sa, transpusă artistic pe ecran în filmul cel mai personal, cel mai special, și poate cel mai bun al carierei sale: ‘Lista lui Schindler’.

Ce mi-a plăcut mai puțin: Filmul se bazează, cam ca orice documentar dedicat unui regizor de film, pe multe mărturii ale actorilor, producătorilor, altor colaboratori, precum și pe aprecieri ale unor critici de film și colegi de meserie. Și aici ele abundă, dar calitatea lor este inegală. Puține aduc informații, aprecieri, puncte de vedere originale. Majoritatea nu depășesc superficialitatea laudativă. Au rămas de asemenea în afară vizorului câteva dintre filmele sale importante și prea puțin spațiu a fost acordat altora, mă refer de exemplu la trilogia sci-fi realizată la începutul anilor 2000. Ar fi fost interesant de aflat mai multe detalii și despre Spielberg – producătorul de film.

Țînând cont de cantitatea materialului și bănuind că o parte însemnată a fost eliminat la montaj, cred că acest film dedicat lui Spielberg conține două filme. Unul dintre ele, original și interesant, ar fi cel despre familia și persoana Spielberg, și impactul acestora în filmele sale. Montat și prezentat separat cred că ar fi făcut senzație. Celălalt film, despre opera cinematografică a lui Spielberg, cred că ar mai beneficia de lucru în profunzime. Din fericire, este vorba despre o carieră care este încă în curs și mai este destulă vreme pentru perfecționare.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Les enfants des autres (2022) – un mod de a rezuma viaţa la o poveste simplă

Ana Maria Cazacu

O lume scufundată: Atlantis (2019)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 aprilie 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult