Savages (2012) – Brutele
Regia: Oliver Stone
Scenariul: Shane Salerno, Don Winslow
Distributia: Aaron Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively, Benicio Del Toro, John Travolta, Demian Bichir, Salma Hayek
Acest articol NU este o cronica, ci aduce doar cateva consideratii personale in urma vizionarii!
Din punctul meu de vedere acest film bazat pe romanul omonim al lui Don Winslow (2010) reprezinta o chintesenta a reprezentarii alunecarii “conditiei umane” la un nivel extrem de compromitator.
Brutalitate, crima, coruptie, violenta, tradare… murdarie morala, sociala si politica…
Rasturnare halucinanta a valorilor umane…
Debusolarea gretos-viscerala a unor tineri porniti in viata cu un bagaj onorabil (frumusete, vitalitate, inteligenta, studii, conditie materiala) pe care insa il pun cu consecventa in slujba raului. Raul pe care il propaga cu convingerea ca “nu poti sa schimbi lumea, ea te schimba pe tine”!
Amoralitate profunda…
O lume in care notiunile de BINE si de RAU nu mai au sens, sunt inecate in sange, drog, bani si sex…
O lume in care daca “vrei sa nu ai necazuri mai mari … loveste tu primul”
O lume a “industriei marijuanei” America vs Mexic…
Deviza: “intr-o lumea rea, drogurile fac bine”…
Ei bine, accept aceasta fata intunecata a lumii in care traim, stiu ca exista, se dezvolta, se supertehnologizeaza, corupe si distruge vieti. Accept povestea acestui film. Ceea ce nu accept insa, este modul in care scenariul, regia si actorii mi-o spun. Nu ma conving. Ma sufoca cu imaginea trupurilor decapitate si a bailor de sange, dar nu-mi furnizeaza suficiente motivatii psiho-sociale privind devenirea celor trei personaje principale. Determinarea fiecaruia dintre ei de a-si trai viata coborand in abisurile intunecate, abdicand de la darurile si posibilitatile cu care i-a inzestrat natura. Am simtit nevoia unor explicatii privind psihologia comportamentului uman in acest caz!
Si chiar regret ca Shane Salerno si acel Oliver Stone care a excelat si m-a convins in filme precum “Natural Born Killers” si “Killer: A Journal of Murder”, nu au reusit de aceasta data, din punctul meu de vedere. Poate alegerea celor trei interpreti – Aaron Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively – neconvingatori – sa fie cauza? Daca as fi citit romanul lui Don Winslow (co-scenarist), poate as putea gasi un raspuns, dar cum nu l-am citit …
Totusi, se detaseaza cei doi mari actori, Benicio Del Toro si John Travolta, intruchipandu-i pe Lado (cartelul Baja) si Dennis (politistul corupt), cruzi, lacomi si viciosi pana in maduva oaselor, care exceleaza intr-o scena face-to-face, definitorie pentru intelegerea comportamentului deviat al acestor tipologii umane.
Cinematografia semnata de Daniel Mindel este la un nivel plastic ridicat si camera este aceea care uneori reuseste sa comunice mai bine decat actorii.
Un cuvant de apreciere pentru semnatarul coloanei sonore, Adam Peters si pentru superba piesa Beatles care inchide finalul, “Here Comes The Sun”, interpretata de Yuna, care pare a spala raul acumulat in film:
Oare titlul filmului in limba romana nu ar fi fost mai potrivit “Salbaticii”? 🙂
1 comment
Sunt de acord cu tine, Delia, ca actorii principali nu joaca bine, si sunt de acord si cu punctajul.
Mie mi s-a parut, dimpotriva, cu atat mai convingatoare naratiunea cu cat este ilustrata din punctul de vedere subiectiv al unui personaj scufundat in acesta lume – un portret al unor personaje care incearca sa mentina o corola de minuni a propriului micro-univers intr-o jungla a traficului de droguri.
Cu siguranta un film nerecomandat sub 18 ani, Savages nu mi s-a parut un film usor de inteles, ci o incursiune efervescenta intr-o intriga politista destul de originala si tensionata, ca redare pe ecran.
Ma intreb daca pentru punctul culminant autorii scenariului s-au inspirat de la Haneke.