Riddick (2013)
Regia: David Twohy
Distribuția: Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff, Jordi Mollà, Matt Nable, Dave Bautista
Aparținând genului science-fiction, Riddick este al treilea film din saga Cronicile lui Riddick și apare pe marile ecrane la o distanță de 13 ani față de primul film. Produs de însuși actorul ce interpretează protagonistul principal (Vin Diesel), filmul este regizat de David Twohy, cel ce a semnat și primele două filme: Pitch Black (2000) și The Chronicles of Riddick (2004). Personajul ficțional Riddick este caracterizat drept un antierou căruia nu i se poate atribui statutul de villain, acesta fiind mai mult o persoană certată cu legea, ce nu respectă regulile din principiu și care, totuși, nu ezită să aibă sentimente de compătimire față de cei care merită.
Cele trei filme îl urmăresc pe Riddick, originar de pe planeta Furya și ultim supraviețuitor al rasei sale (în urma distrugerii planetei de către ofițerul Zhylaw), dotat cu o putere specială ce îi oferă posibilitatea să vadă noaptea, dar care îi sensibilizează ochii și îl determină să poarte ochelari care îl apără de lumină. Riddick este prezentat încă din primul film drept un personaj negativ, care trece prin mai multe încercări, de cele mai multe ori de evadare din mâinile mercenarilor, plătiți consistent pentru a-l prinde și preda autorităților. Al doilea film prezintă maniera în care Riddick intră în posesia titlului de Lord Marshal pe planeta ai cărei locuitori au distrus Furya în primul rând.
Și iată că la 9 ani distanță, Riddick se plictisește în rolul de conducător și vrea să pornească din nou la drum, de data aceasta în căutarea planetei natale. Un subaltern, dornic să preia rolul de conducător al armatei se oferă să-l ajute pe Riddick să ajungă pe planeta sa cu condiția să renunțe la titlul de lord. Afacerea este încheiată, însă Riddick este înșelat, transportat pe o altă planetă și părăsit. Protagonistul se află din nou într-o situație delicată în care scopul principal e supraviețuirea. Încă o dată, Riddick este dezamăgit de natura ființei umane și de ușurința cu care este trădat. Prin urmare, din punctul meu de vedere, protagonistul principal nu este decât o persoană dezamăgită de semenii lui și de sistemul în care trăiește, de lipsa de toleranță și de incapacitatea oamenilor de a înțelege suferința celor din jur.
Aflat singur pe această planetă, roșie de la mama natură și locuită de animale uriașe, asemănătoare hienelor și scorpionilor, care își unesc forțele pentru a scurta viața eroului nostru, Riddick ia hotărârea să lupte și să evadeze de pe planeta lipsită de orice ființă umană. Dotat cu inteligență, încredere nelimitată în propria persoană, cu ochelarii ce îi dau acea alură specială și cu un pui de hienă prieten și tovarăș de suferință, Riddick activează sistemul de alarmă aflat pe o stație a mercenarilor în ideea furtului unei nave cu care urma să părăsească planeta. Într-adevăr, pe planetă sosesc două nave ale mercenarilor, dintre care o echipă este condusă de tatăl unui mercenar care-l capturase pe Riddick într-un episod precedent, venit pe planetă cu gândul de a-și răzbuna fiul mort.
Urmează o luptă între cele două echipe de mercenari, pe de o parte, și Riddick și hiena, pe de altă parte, o luptă nedreaptă până la un anumit punct, căci antieroul pare să fie înzestrat cu puteri supranaturale, fiind cu un pas înaintea celorlalți încă din momentul în care luase decizia de a pleca de pe planetă. Capacitatea lui de predicție dă o tentă ireală poveștii, spectatorul fiind doar impresionat de imaginația scenariștilor. Totuși, vorbim despre un SF, deci presupun că iubitorii genului vor fi încântați de trăsăturile supranaturale atribuite acestui personaj.
Pe parcursul filmului se observă inconsistența scenariului: dialoguri slabe, anumite expresii transferate de la un personaj la altul, idei reluate sub forme diferite. Limbajul și comportamentul dur sunt și ele prezente, singurele ființe care dau dovadă de căldură sufletească fiind hiena și mercenarul tânăr, Luna, care pare să aibă rolul de “preot” al grupului și căruia i se spune răspicat să nu-l amestece pe Dumnezeu în evenimentele următoare. De asemenea, povestea se concentrează prea mult asupra prezentării relației dintre personajul principal și planeta pe care a fost părăsit. În aceste condiții, supraviețuirea și lupta dintre victimă și vânător par să fie temele principale ale poveștii.
Chiar dacă al doilea film din serie nu a avut un succes prea mare, regizorul și producătorul seriei nu au renunțat la ideea de a realiza și cel de-al treilea film. Actorul însuși recunoaște că producția acestui ultim film a durat foarte mult, cauza fiind doar importanța și atenția acordate proiectului.
Chiar dacă este un film care se concentrează strict pe viața antieroului solitar, consider că lipsa acțiunii din prima parte a filmului, precum și lipsa inovației în scenariu scade din prestigiul proiectului. Poate doar iubitorii antieroului vor fi încântați să-l urmărească încă o dată pe Riddick într-o luptă pe viață și pe moarte.
Notă: 6/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=rTw4OHsh9so’]