Red Lights (2012) – Dincolo de intuneric
Regia: Rodrigo Cortés
Distributia: Sigourney Weaver, Robert De Niro, Cillian Murphy, Elizabeth Olsen, Toby Jones
Parca imi era dor de Robert De Niro intr-un rol mai pe masura valorii sale, pentru ca ma obisnuise cu filme memorabile si m-a dezamagit in ultimul timp cu rolurile sale meteorice sau chiar slabe in filme comerciale. Ocazia a venit in „Red Lights”, un film cu factura psihologice in care joaca rolul unui medium orb, in cautarea succesului de odinioara. Un rol greu, complicat si complex, de care se achita cu bine, desi filmul in ansamblu pare mai curand un mistery simplu, care lasa loc, in final, la multa ambiguitate. In orice caz, calitatea distributiei are o mare importanta aici, nume grele si consacrate (chiar exceptandu-l pe De Niro), reusind sa transforme filmul dintr-un fiasco macar intr-un film de calitate medie. Chiar si scenariul ajuta la inceput, este plin de mister si palpitant, dar nu reuseste sa se mentina la acelasi nivel pana la final.
Inceputul mi-a adus aminte de The Awakening, un film construit cam pe aceeasi factura, numai timpul actiunii petrecandu-se n momente diferite ale istoriei: o echipa formata din doi fizicieni-profesori s-au specializat pe descoperirea fraudelor existente in activitatile pretins paranormale, de la aparitia de fantome sau spirite pana la deconspirarea „secretelor” activitatilor medium-urilor profesionisti, care desfasoara in public spectacole grandioase. Activitatea lor se face pe baze profesioniste, stiintifice si toata comunitatea de acest gen ii apreciaza pentru capacitatea lor de a demonstra ca totul este o frauda. Nu exista nimic care sa nu poate fi explicat stiintific. Maestra (interpretata de Sigourney Weaver) si discipolul (Cillian Murphy) fac o echipa perfecta, care se complteaza reciproc si nu se tem de nimeni si nimic. Cu o singura exceptie, cel putin in cazul ei: Simon Silver.
Simon Silver este un personaj controversat prin natura sa: de peste treizeci de ani s-a retras din lumina reflectoarelor din cauza unui incident „nefericit” si care pune o umbra importanta asupra adevaratelor sale puteri mentale. Atunci, la un spectacol, un om a murit, chiar sub amenintarea sa si, chiar daca apoi s-a constatat ca a murit de cauze naturale, suspiciunea a existat. Acum, lumea a uitat, iar spectacolele pot continua, lumea cauta magicul, magia, mentalismul, dar si vindecarea ranilor sufletului si ale trupului prin alte mijloace decat cele conventionale. Este altfel, nu seamana deloc cu confratii sai deconspirati rapid de echipa celor doi fizicieni, el are o altfel de constructie a momentului magic, ascunde ceva (daca ascunde!) care nu poate fi detectat usor si produce, in acelasi timp, pagube in jur, mergand pana la moarte.
Robert De Niro reuseste sa faca aici un nou rol bun, fiindca un rol de orb, fie el si medium, nu este usor de construit si sustinut chiar intr-un film de calitate medie. Nu face rolul lui Al Pacino din „Parfum de femeie„, pentru simplul motiv ca scenariul nu ii permite, lasand actiunea sa treneze in salile de spectacol sau in fata fotoreporterilor, fara sa existe prea multe scene directe intre personaje sau confruntari idelogice. Un film destul de previzibil, dar in acelasi timp intunecat si misterios sub anumite aspecte, ai nevoie de un pic de inteligenta si de multa atentie pentru a descoperi secretul care il face pe Simon Silver un om si, mai ales, un medium de succes. Exista dreptate in cele din urma? Exista ceva ascuns? Voi veti hotari, finalul va va lamuri. Sau nu.
Alte impresii la: FilmSinopsis.