Oslo (HBO, 2021)
Regizor: Bartlett Sher
Distribuția: Ruth Wilson, Andrew Scott, Jeff Wilbusch
Trăim într-o lume tulbure, în care se simte tot mai des izul războiului, în care încă mai există ură și pretenții rămase nesatisfăcute. În toate aceste incertitudini, cel mai greu e să rămâi cu adevărat om, să știi că dreptatea nu poate fi doar alb – negru și că există multe nuanțe și interpretări pe care le poți percepe doar nuanțat și corelat la anumite circumstanțe.
Pelicula „Oslo” semnată de regizorul Bartlett Sher este o metaforă a păcii, o încercare cazuistică de a explica motivele și premisele care alimentează de zeci de ani conflictul dintre Palestina și Israel. Mona, eroina centrală, interpretată de minunata Ruth Wilson, este un agent guvernamental din sfera diplomației, soțul său Terje, interpretat de Andrew Scott, este un sociolog activ și un om cu adevărat talentat. Astfel, cei doi încearcă din răsputeri să seteze un dialog între părțile beligerante. Alegerea lor se oprește asupra câtorva reprezentanți de vază a celor două echipe, iar misiunea este cu adevărat riscantă.
Iată o peliculă pe care chiar o pot numi un masterpiece. Jocul actorilor este impecabil, fiecare reușind să aducă spectatorului o nouă perspectivă, să puncteze încă o fisură în acest conflict secular. Adevărul este că Sher reușește să ne pună în fața unui fapt bizar: nu există răi sau buni în acest conflict. Există două națiuni care nu se aud reciproc.
O să mă opresc nițel și asupra dimensiunii tehnice a filmului, deoarece mi se pare atât de bine creionat și cizelat încât merită câteva rânduri bune. Să începem cu montajul, care e lucrat curat, atent, fără tăieturi și tranziții bruște. Coloana sonoră creată de Zoe Keating și Jeff Russo escaladează perfect momentele de suspans și cele de calmitate. Costumele și decorurile sunt și ele alese pe sprânceană inducându-ne stări de apartenență la subiect. Toate la un loc formează o peliculă de un dinamism intelectual aparte. Iar actorii… Sunt minunați. Mă declar fana lui Andrew Scott și sunt cucerită iremediabil de carismaticul Jeff Wilbusch.
Rezumând, cred că acest film este contextual foarte potrivit pentru această perioadă când escaladarea conflictului a atins cote maxime, deoarece este un apel spre raționament indiferent de ranchiuna existentă între cele două părți. Extrapolarea și eliminarea diviziunii dintre subiecții războiului fac ca rezolvarea acestuia să fie de domeniul unei diplomații rafinate. Cred că meritul producătorilor și a regizorului este că au reușit să penetreze un subiect atât de sensibil, împachetându-l într-un mesaj unanim valabil: prin raționament ajungem la dreptate.
Filmul „Oslo” este un tribut adus celor care încearcă zi de zi să întoarcă dreptatea și echitatea în capul mesei, celor care în spatele baricadelor încearcă să stingă focurile agresive ale celor de pe front: diplomaților.
Din 29 mai pe HBO și HBO Go.
Nota: 10/10
(Sursă fotografii: cabanadoleitor.com, okdiario.com, cinemagavia.es, IMDb.com)