Hostiles (2017)
Regia: Scott Cooper
Distribuția: Christian Bale, Scott Shepherd, Rosamund Pike, Ava Cooper, Stella Cooper
Războiul a fost din totdeauna o afacere crudă și violentă și traumele cauzate de conflicte în sufletele participanților și ale victimelor nu sunt o invenție a secolului 20. Acesta ar fi mesajul principal al filmului ‘Hostiles’ realizat în 2017 de Scott Cooper, un film al cărei acțiune se petrece în ultimul deceniu al secolului 19, care folosește motive și repertoriul vizual al genului western pentru a examina un episod dureros al istoriei americane – războaiele dintre armatele guvernamentale și triburile indiene americane. Nu este, desigur, o tema noua, ea a fost abordata și în multe filme clasice ale genului, dar violența conflictului și victimele sale colaterale au fost mai rar prezentate într-o perspectivă atât de realistă și lipsită de menajamente. ‘Hostiles’ reușește să se ridice peste nivelul exploatării conflictelor violente ca vehicul comercial, propunând o poveste și niste eroi care au forța de a depăși animozitățile trecutului, insuflând astfel speranța unei posibile reconcilieri.
Ciocnirile par inevitabile intre personajele din ‘Hostiles’. Căpitanul Joseph Blocker (Christian Bale) primește misiunea de a-i însoți pe șeful indian Yellow Hawk (Wes Studi) și familia sa într-o ultimă călătorie, spre locul unde se născuse și unde avea să moară după ani lungi de prizonierat. Disciplina militară și amenințarea pierderii pensiei care se aproprie îl conving pe Blocker să accepte o misiune care nu-i place, și anume să-l escorte și să-l păzească pe șeful foștilor inamici. Între ei există o întreagă istorie de lupte și cruzime de ambele părți. Pe drum se întâlnesc cu Rosalee Quaid (Rosamund Pike), o femeie traumatizată, care își pierduse soțul și cei trei copii într-un atac al unui alt trib de indieni. Călătoria foștilor inamici prin preriile și munții continentului se desfășoară în condiții de pericol permanent, care îi obligă să lupte împreună pentru a supraviețui, devenind un prilej de cunoaștere reciprocă și de recunoaștere a absurdității violenței.
‘Hostile’ are calități vizuale deosebite și numele lui Masanobu Takayanagi, autorul imaginii trebuie menționat. El preia elementele tradiționale ale westernului și le alternează cu planuri lungi care se concentrează pe personaje și pe psihologia lor. Toți eroii filmului poartă încărcătura de răni și sechele ale violențelor la care au fost martori sau executanți. Personajele sunt credibile și ritmul lent în care se scurge acțiunea le dă timp pentru a-și dezvălui și dezvolta caracterele. Contrapunctul scenelor rapide de acțiune este binevenit.
Singura problemă majoră a filmului este, în opinia mea, insistența cu care sunt repetate ideile principale și felul prea explicit incare sunt expuse acestea. Ideea că aproprierea fizică dă ocazia cunoașterii inamicului, și că înțelegerea motivațiilor acestuia, recunoașterea umanității și respingerea demonizării sunt premize pentru reconciliere este clară din start și nu cred că trebuia repetată în mod explicit. Dorința de a se conforma criteriilor de diversitate și corectitudine politică, chiar și atunci când este vorba despre istorie, începe să aibă o influență negativă asupra scenariilor filmelor de acest fel. Din fericire, în ‘Hostiles’ jocul intens al actorilor (în special Christian Bale și Rosamund Pike) ne face să putem uita didacticismul unora dintre replici și situații. Filmul reușește să aducă pe ecran o poveste vie și credibilă dintr-una dintre perioadele cele mai interesante ale istoriei americane.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://flixchatter.net/2018/02/07/flixchatter-review-hostiles-2017/)