Filme Filme europene

O poveste de dragoste improbabilă: Mademoiselle Chambon (2009)

Mademoiselle Chambon (2009)
Regia: Stéphane Brizé
Distribuția: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Aure Atika

‘Mademoiselle Chambon’ este primul film din filmografia lui Stéphane Brizé pe care am ocazia să-l văd. Este realizat în 2009, iar scenariul, la care Brizé este co-autor, este adaptarea unui roman al lui Eric Holder. Este o poveste de dragoste discretă și improbabilă, între un bărbat și o femeie care au puține lucruri în comun, care se întâlnesc întâmplător și își descoperă unul altuia singurătățile și vulnerabilitățile. Poveștile de dragoste nu au limite sau reguli, se spune. Așa să fie?

Eroii din ‘Mademoiselle Chambon’ se află la mijlocul vieții. Jean este zidar, se ocupă de renovări de case și este căsătorit cu Anne-Marie în ceea ce pare a fi o căsnicie cât se poate de normativă și, dacă nu fericita, cel puțin lipsită de nemulțumiri și de probleme în afară poate de cele din lecțiile de gramatică de la școala ale băiatului lor de vreo zece ani. Véronique Chambon este profesoară suplinitoare. Din motive niciodată dezvăluite, cam în fiecare an predă în alt loc în Franța în locul titularelor aflate în concedii medicale sau de maternitate. Singura ei pasiune este vioara, dar nu a mai cântat de mult, mai ales în public. Atunci când Anne-Marie este obligată să rămână în casă din motive medicale, Jean îi ia locul în relațiile cu școala fiului lor și o cunoaște pe domnișoara Chambon. Între cei doi se înfiripă o legătură la început discretă și nemărturisită. Jean este atras de singurătatea vulnerabilă a femeii dar și de întredeschiderea unei uși spre alte orizonturi – muzica pe care aceasta o practică în calitate de pasiune, locurile diferite pe care ea le cunoscuse. Véronique îl descoperă pe bărbatul care reprezintă poate ceea ce îi lipsea în viață – stabilitatea și un sprijin în perioadele lungi de singurătate. Legătură evoluează și ajunge în punctul în care o decizie va schimba echilibrul și direcțiile destinelor celor doi eroi, dar și ale familiei lui Jean. Care va fi decizia? Are legătura aceasta vreo șansă?

‘Mademoiselle Chambon’ este un film special și deoarece Stéphane Brizé a ales să-i distribuie în rolurile principale pe Vincent Lindon și Sandrine Kiberlain, care pe lângă faptul că sunt doi actori minunați fuseseră și cuplu și apoi soț și sotie cu un deceniu înainte de filmare. Legătura dintre ei se terminase, dar rămăseseră în relații bune și au acceptat să joace împreună. Nu avea de altfel să fie ultima lor colaborare pe ecran. Prezența lor, felul în care interacționează, discreția cu care își dezvoltă personajele și felul în care construiesc legătura dintre personajele de pe ecran sunt formidabile. Aici însă se cuvine și un avertisment. Este vorba despre profunzime și subtilitate psihologică și nu despre o exteriorizare a sentimentelor cum suntem obișnuiți în multe filme cu povești romantice. Spectatorii nerăbdători ar putea fi pierduți în câteva scene în care privirile, tăcerile, ușile întredeschise, ferestrele care oferă o perspectivă limitată a lumii de afară, muzica intepretata cu pasiune interiorizată de Sandrine Kiberlain (care și-a perfecționat talentele de violonistă pentru acest film) joacă rolul principal. Sunt scene lungi, unele statice, care cer să fie urmărite cu atenție. Eu am făcut parte dintre cei răbdători și cred că am avut de câștigat.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.cinematerial.com/movies/mademoiselle-chambon-i1285246/p/wviunaom)

Articole similare

Femeia împotriva cutumelor ancestrale: In Search (2018) la One World Romania 12

Delia Marc

Darkest Hour (2017)

Dan Romascanu

Sfârșitul unei civilizații: Moromeții 2 (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult