Filme

Noul sezon (5) Black Mirror: inovații mai puține, dar mai mult sentiment

”Viitorul pe care ar fi trebuit să îl anticipezi este aici.”

Această sintagmă se potrivește foarte mult sezonului 5 din Black Mirror, care ajunge azi în fața privitorilor, pe Netflix, cu trei episoade în care simți mult aroma prezentului. Desigur, în fiecare dintre ele, există ceva inovații tehnologice care nu pot fi decât dorite acum sau în stadiul de proiect (chiar avansat, când vorbim de rețelele sociale), dar ele nu sunt aici decât mijloace spre revelări ale umanului. Așadar, accentul, din punctul meu de vedere, în sezonul 5, nu este pe inovație, ci pe sentimente și felul în care sunt trăite sau dezvăluite cu ajutorul sau prin mijlocirea inteligenței artificiale, fie că vorbim de păpuși vorbitoare sau prin realitatea virtuală. De altfel, nici sezoanele anterioare nu sunt departe de această idee.

Iată câteva impresii despre cele trei episoade care au fost lansate azi, 5 iunie, exclusiv pe Netflix.

“SMITHEREENS” este cel mai serios episod din cele trei și cel în care se dezbate atent pericolele dependenței de rețelele sociale. Titlul episodului este dat chiar de o astfel de rețea socială, cu un sediu impozant în Marea Britanie, în fața căruia, zilnic, un șofer al unui fel de Uber își așteaptă clienții. Numai că el nu stă acolo pentru a face neapărat bani, ci a se răzbuna, de a ajunge cumva la cei care au creat rețeaua socială și felul în care au dezvoltat dependența utilizatorilor. 

Smithereens este un thriller psihologic, care ne ține cu sufletul la gură și, în același timp, creează o atmosferă destul de întunecată, pentru că, dincolo de acțiune, avem și multe momente de așteptare, de negociere, de explicații aduse de către creatorii rețelei sociale sau de către șoferul de taxi. Important este să învățăm ceva de aici: să renunțăm cu totul la ”răsfoirea” telefonului la volan și să încercăm să nu mai fim dependenți de lumea virtuală.

Distribuție: Andrew Scott, Damson Idris, Topher Grace. Nota mea: 7/10

“RACHEL, JACK AND ASHLEY, TOO” se desfășoară în două planuri paralele, destul de improbabil de a se întâlni vreodată. Pe de o parte, cunoaștem o vedetă a muzicii pop – Ashley O, interpretată incredibil de bine de cunoscuta Miley Cyrus, care are o viață dublă (cumva, ca a fiecărei vedete, mai ales dacă ne gândim la Clubul 27): are mult succes, câștigă foarte bine și recită discursul motivaționale perfecte, pe scenă, la Tv sau în versurile melodiilor; în același timp, este nefericită, este ținută din scurt de o mătușă ce controlează fiecare aspect al vieții sale, vrea să cânte ceea ce îi place, nu melodii comerciale ce trebuie să placă tuturor. Chiar așa, viața adevăratei Miley Cyrus cum o fi?

Al doilea plan este al familiei lui Rachel, cea care o iubește pe Ashley O, singurul lucru care îi stârnește ceva pasiune într-un liceu neprietenos, mai ales după moartea mamei sale. Iar când apare o nouă jucărie pe piață, Ashley Too, cele două lumi se întrepătrund, pentru că jucăria are inteligență artificială și copiază exact discursul, vocea, reacțiile vedetei pop. Cu ceva întâmplări neprevăzute, copiază chiar și suferințele sau nervozitatea. 

Episodul ne oferă astfel o privire atentă în lumea complicată, complexă a vedetelor de azi, a căror viață nu este niciodată la fel de senină precum o prezintă pe scenă.

Distribuție: Miley Cyrus, Angourie Rice, Madison Davenport. Nota: 7,5/10.

“STRIKING VIPERS” este, din punctul meu de vedere, vedeta acestui sezon, poate și pentru că am fost mereu un fan entuziasmat al jocurilor video, deși am avut rareori timpul necesar pentru a mă juca atât cât mi-aș fi dorit. Și aici este vorba de joacă și de nostalgie: doi colegi de facultate își pierd nopțile pe diferite jocuri video, așteptând mereu momentul în care pasiunea se declanșează, după ce prietenele de atunci au adormit.

Reîntâlnindu-se după ceva ani, la aniversarea unuia dintre ei, când și tehnologia a avansat, și realitatea virtuală a cunoscut la transformări uluitoare. Cadoul de aniversare este un cip pentru noua versiune a jocului lor de street-fighting, ”Striking Vipers”, așa că momentele de demult se reîntorc rapid prin conectarea din fiecare seară și luptele care îi așteaptă în ring. Numai că realitatea virtuală devine o realitate adevărată, jocul este foarte realist, cei doi intră în lumea și mintea personajelor și… propriul prezent se transformă ireversibil. Viața liniștită de familie se schimbă, iar el devine un taciturn dependent de joc, deloc potrivit unui tată de familie.

Distribuție: Anthony Mackie, Yahya Abdul-Mateen II, Nicole Beharie, Pom Klementieff, Ludi Lin. Nota: 8/10.

https://www.youtube.com/watch?v=xf4kwfVHTyw

Pentru mine, aceste trei episoade înseamnă și o reîntoarcere la Black Mirror, pentru că sunt episoade care m-au fascinat în sezoanele anterioare, dar și episoade pe care le-am ratat, grăbit fiind să migrez spre noi și noi seriale sau documentare. Un serial pe care vi-l recomand cu încredere.

Articole similare

Das Kabinett des Doktor Caligari (1920)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (13 – 19 iunie 2016)

Dan Romascanu

Un atlas literar al Irlandei [infografic]

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult