Nanny McPhee and the Big Bang (2010) – Nanny McPhee Returns – Nanny McPhee: Marea înfruntare
Regia: Susanna White
Scenariul:Christianna Brand, Emma Thompson
Distributia: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Rhys Ifans, Ralph Fiennes
Intotdeauna am admirat talentul Emmei Thompson de a se transpune in pielea personajelor pe care le interpreteaza. Carismatica sau antipatica, indragostita, matura, serioasa, fiecare aparitie ne arata o noua fata. Aproape de nerecunoscut in rolul de dadaca in primul „Nanny Mc Phee” din 2005, Emma imbraca din nou hainele negre atat de conservatoare si sprijinindu-se in bastonul magic, se prezinta familiei Green, aflata in mare impas.
In calitate de scenarista, Emma Thompson s-a lasat sedusa din nou, de magia cartilor Christiannei Brand, contribuind la aparitia acestui emotionant film pentru copii, cu personaje fantastice si lectii de viata presarate cu umor subtil, pe placul celor mari.
Actiunea se desfasoara in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la o ferma din mediul rural englez. Doamna Green, interpretata de Maggie Gyllenhaal, al carei sot este plecat pe front, se lupta cu problemele create de cresterea a trei copii si intretinerea fermei familiei. Atmosfera devine exploziva si tinde sa scape de sub control, cand familia se mareste prin venirea celor doi veri de la oras, exilati la rude sub pretextul evitarii bombardamentelor din Londra. Intriga se complica si mai mult, prin aparitia unchiului Phil care incearca sa vanda ferma pentru a-si achita datoriile facute la jocurile de noroc.
Depasita de avalansa de situatii carora trebuie sa le faca fata, dublata de conflictul perpetuu intre cei trei copii „de la tara” si verii lor „oraseni”, incantatoarea, dulcea si fragila Isabel Green primeste cel mai adecvat si neasteptat ajutor atunci cand Nanny McPhee apare la usa si se ofera sa-i disciplineze pe copii. Cu fata plina de negi, nasul borcanat si dintele proeminent la vedere, Nanny McPhee le preda celor cinci copii marile lectii ale vietii, ajutata fiind de vietuitoarele de la ferma si bineinteles de putina… magie.
Astfel avem parte de purcei talentati la inot sincron, care fac tumbe, se urca in copaci, joaca Scrabble, numara pana la 10 in franceza ba chiar si zboara, toate acestea constituind tabloul primei lectii pentru cei mici. Cand aceasta este invatata, purcelusii revin la menirea lor naturala, aceea de a fi vanduti si a se transforma in bani pentru salvarea fermei .Mai intalnim un pui de elefant cleptoman cu slabiciune la stilouri, o vaca care doarme in pat, o pasare neagra- corb sau cioara – tovaras insistent si agasant al dadacei si o motocicleta zburatoare.
Ca si in primul film, pe masura ce lectiile de viata sunt insusite, infatisarea dadacei se schimba, devine mai putin urata si respingatoare ,infloreste, transformandu-se in…adevarata si incantatoarea Emma Thompson.
Distributia beneficiaza de prezenta si talentul unor actori de renume, incepand cu Maggie Gyllenhaal in rolul Isabel Green marcand o reusita atat prin accentul britanic cat si prin interpretarea “exasperarii disperate”, pastrandu-si in acelasi timp, gingasia si fragilitatea de „trandafir englezesc”. Aceeasi seriozitate si naturalete in interpretare o intalnim si la copii, perfect intrati in pielea personajelor,in special Eros Vlahos si Rosie Taylor-Ritson- Cyril si Celia – incantatori prin atitudinea lor intepata si superioara de englezi snobi, de la oras.
Rhys Ifans construieste un josnic unchi Phil, enervant si amuzant in acelasi timp, in disperarea cu care incearca sa obtina vinderea fermei. Cele doua doamne platinate aflate in urmarirea sa si de a caror razbunare nu scapa – Miss Topsy si Miss Turvey, accentueaza tusa de caricatura a personajului sau.
Desi nu are decat o aparitie scurta, Ralph Fiennes contureaza impecabil personalitatea tatalui verilor de la oras, ofiter comandant in armata britanica, grav, aspru, rece si sever, apasat de greutatea responsabilitatilor si functiei. Scena intalnirii cu Cyril si Vincent este emotionanta si profunda prin sentimentele care trec dincolo de cuvinte. Schimbul scurt de replici intre tata si fiu, este un bun prilej de intelegere si cunoastere, de relationare, nereusita pana in acel moment.
Filmul este plin de clisee dar farmecul cu care sunt puse in scena te face sa te abandonezi lectiilor acestei dadace unice, care ramane, atunci cand este nevoie de ea- dar nu este dorita si pleaca atunci cand este dorita-dar nu mai este nevoie de magia ei.
Realismul isi face simtita prezenta prin amenintarile celui de-al doilea razboi mondial si influentele acestuia asupra personajelor.
Dincolo de rasete si joaca, exista si mult dramatism in dilemele copiilor si a celor mari. Isabel, dincolo de grija pentru copii si ferma, traieste cu frica pentru siguranta sotului aflat in razboi. Lipsa tatalui ii face pe copii sa-si asume diferite responsabilitati in treburile fermei iar Cyril si Celia nu au nevoie decat de putina intelegere pentru a dezvalui tragedia cu care se confrunta: divortul parintilor, pe fondul incertitudinilor epocii.
Un film placut, o continuare, aproape, reusita a magiei din prima productie, un film pentru parinti si copii, pentru bunici si nepoti.