Filme Filme americane

Istorie alternativă: The Plot Against America (2020)

The Plot Against America (2020)
Creatori: Ed Burns, David Simon
Distribuția: Winona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan, John Turturro

Aștept filmul sau serialul acesta de vreo 15 ani. Philip Roth este unul dintre scriitorii mei preferați și din momentul în care am citit ‘The Plot Against America’ am vizualizat filmul în imaginație și am știut că cineva va veni să-l realizeze. Cartea lui Roth este ultimul sau mare roman, au urmat încă patru după el (ciclul ‘Nemesis’), care sunt mai mult meditații personale despre viață, bătrânețe, moarte, departe de amploarea acestei cărți. ‘The Plot Against America’, în schimb, aparține unui gen popular (ficțiunea istorică alternativă), are o structură narativă solidă și suspans și un mesaj social și politic care rămâne valabil pentru o mare parte din istoria americană a ultimului secol, până în actualitate. Paradoxal, este cel mai puțin Roth-esque roman al lui Roth și în același timp cartea cu cea mai clară tentă autobiografică, scriitorul însuși fiind unul dintre eroii cărții, cei drept la vârsta de 7 până la 9 ani.

Serialul realizat de HBO a răspuns în mare parte așteptărilor. Nu pot spune că am auzit ‘vocea’ lui Roth în film precum în carte, dar asta nu este ceea ce am căutat. Am primit însă o versiune cinematografică densă, autentică, cu impact politic și emoțional, a subiectului abordat de roman. Câteva dintre personaje au o pondere diferită față de cea din carte, dar paradoxal, în bine, fiind dezvoltate in mod inteligent și interesant. Formatul ales de producători (6 episoade) a fost potrivit, cu un episod final excelent, chiar dacă oferă un final care este o variantă discutabilă a celui din carte.

Romanul lui Philip Roth include un avertisment bine articulat despre pericolele întâlnirii dintre prejudecățile etnice și rasiale și populism în sistemul electoral american. Cartea este scrisă la începutul mileniului și nu implică vreo trimitere directă la realitatea politică americană imediată, dorindu-se mai generală și mai metaforică decât soluția aleasă în ecranizare. Există în această producție o tensiune între câteva referințe directe care refolosesc cuvinte din discursul politic contemporan și localizarea precisă a acțiunii la începutul anilor ’40 într-un district populat de evrei în New Jersey. Ficțiunea istorică alternativă care descrie cucerirea puterii de către Charles Lindberg în 1940 și reorientarea Americii spre o politică izolaționistă urmată de legislație anti-evreiască, simpatizând complice cu Germania nazistă include o clară notă distopica legată de fragilitatea sistemelor democratice. Philip Roth apare pe generic ca producător consultant și a participat la discuțiile inițiale legate de acest proiect, dar nuanțele politice și finalul imaginat nu îi mai aparțin. Putem doar specula dacă ar fi contrasemnat sau nu. Mie tocmai partea istorică și cea legată de dilemele identitare și conflictele din cadrul comunității evreiești mi s-a părut mai bine realizată și mai autentică. Accept însă că alți spectatori pot conclude diferit după vizionarea celor șase episoade.

Ed Burns și David Simon, creatorii lui ‘The Plot Against America’ sunt cei care au realizat și ‘The Wire’ care în opinia mea este până astăzi cel mai bun serial creat vreodată de HBO. Realizarea lor aici se aproprie de același nivel înalt de calitate. America și New Jersey-ul anilor 1940-1942 se desfășoară sub ochii noștri. Comunitatea evreiască și personajele sale, conflictele identitare care există aproape în orice astfel de grup în Diaspora evreiască, răspunsurile individuale diverse față de evoluțiile politice și amenințările sociale și economice venite din afară sunt excelent redate.

Câteva dintre interpretările actoricești sunt excepționale. Herman Levin (jucat de Morgan Spector) este un tată de familie care evoluează de la o profundă încredere în valorile și instituțiile americane spre o conștientizare târzie a degradării totalitare care se petrece în jur și a faptului că sistemul îl trădează. Îi este parteneră în această evoluție soția sa Bess care îi oferă lui Zoe Kazan ocazia poate a celui mai memorabil rol din serial și din cariera ei de până acum, cel al unei mame evreice care se confruntă cu presiunile exterioare și cu tendințele centrifuge din familie. Sora ei Evelyn (Winona Ryder) și rabinul Bengelsdorf (John Turturro) reprezintă acea parte din evreimea americană dispusă să meargă mult mai departe pe calea compromisului, să se lase amăgită de demagogia politicienilor, evitând orice formă de rezistență și de confruntare, punând în primejdie întreagă comunitate și în final pe ei înșiși. Combinația dintre scenele de ficțiune și elementele de actualitate ale vremii, inclusiv jurnale de actualități și emisiuni radio, este perfectă. Povestea se scurge fluid, cu ritm și cu suspense, și este timp și pentru acțiune și pentru dezvoltarea personajelor. Serialul ‘The Plot Against America’ are câteva momente și aspecte discutabile, dar în ansamblu este o realizare impresionantă, o producție care invită la reflecție și la dezbateri.

Disponibil pe HBO GO.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Prisma.de)

Articole similare

Amador (2010)

Delia Marc

Prin blogosfera cinefilă (21 – 27 martie 2016)

Jovi Ene

O cosmogonie sarcastică: „Omul din eprubetă”, de Nichita Danilov

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult