Valley of Love (2015)
Regia: Guillaume Nicloux
Distribuția: Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Dan Warner
‘Valley of Love’, filmul scris și realizat în 2015 de Guillaume Nicloux, îi aduce împreună pe ecran pe Gerard Depardieu și Isabelle Huppert. Acești doi formidabili actori francezi nu mai jucaseră împreună într-un film de 35 de ani. Au ajuns intre timp ceea ce francezii numesc ‘monștri sacri’ sau cu alte cuvinte doi actori care – vorba glumei – ar putea citi cartea de telefon (daca ar mai exista așa ceva) și tot ar umple ecranul cu magia prezentei lor. Pe deasupra, acțiunea filmului se petrece în Nevada, într-un loc cu totul special, numit Valea Morții (Death Valley), un loc în care se întâlnesc un peisaj spectaculos și fenomene naturale și fizice unice, un loc care a fascinat deja mulți cineaști (un exemplu – țineți minte ‘Zabriskie Point’ al lui Antonioni?). Nicloux îi aduce pe cei doi eroi francezi ai filmului său tocmai aici, într-o poveste stranie și melancolică. Rezultatul acestor premize fascinante este ceva mai puțin decât suma promisiunilor, dar totuși cred că am menționat deja destule motive pentru care ‘Valley of Love’ este un film care nu trebuie ignorat.
Isabelle (Huppert) și Gerard (Depardieu) sunt o pereche de actori, cândva îndrăgostiți, cândva căsătoriți, despărțiți de multă vreme. Au apucat să-și refacă viețile, să întemeieze alte familii, s-au născut alți copii. Fiul lor comun, Michael, s-a sinucis cu șase luni în urma, și le-a lăsat fiecăruia câte o scrisoare, cu indicații precise de a se reîntâlni, a petrece o săptămână împreună în Valea Morții din Nevada, și de a fi în fiecare zi, la o oră precisă, în câte unul dintre locurile spectaculoase și însoțite de legende ale desertului, și cu promisiunea unei reapariții într-unul dintre aceste locuri. Săptămâna petrecută împreună este un prilej pentru cei doi foști soți și iubiți să se regăsească unul pe celălalt și pe sine însuși, să se confrunte cu trecerea timpului, cu sentimentele față de celălalt care nu au dispărut cu totul la despărțire, și mai ales cu vinovăția de a nu fi putut asigura siguranța și împlinirea copilului conceput împreună. Cei doi se simt permanent străini locurilor, nu numai datorită climei extreme, și nu numai deoarece sunt francezi puși în situația de a se descurca cu americanismele care îi înconjoară (inclusiv admiratorii mai mult sau mai puțin doriți) ci și deoarece nu rezonează cu magnetismul locurilor. Când apare fantasticul, sunt copleșiți.
Cei doi formidabili actori combină elemente ale propriilor biogafii, și impresia pe care mi-a lăsat-o filmul este că Guillaume Nicloux le-a lăsat o marjă considerabilă de libertate, inclusiv cea de a adăuga din experiențele proprii. În definitiv intriga este destul de subțire și ceea ce dă consistență și culoare filmului este felul în care interacționează Isabelle și Gerard intre ei și cu cei care îi înconjoară. Scenele care conțin mici conflicte culturale sunt amuzante și oferă un contrapunct comic necesar, fară de care atmosfera generală ar fi fost, cred, prea sumbră. Partea finală include o surpriză și o deschidere spre fantastic, probabil că multora le va place dar sigur nu tuturor. ‘Valley of Love’ este un film francez a cărui acțiune se petrece în deșertul american, dar locația nu este întâmplătoare și joacă un rol important în dinamica narațiunii și estetica filmului. Spectatorii cu preferințe pentru filmele europene au șanse mult mai bune să le placa acest film.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)