The Whale (2022)
Regia: Darren Aronofsky
Distribuția: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins
Am așteptat cu nerăbdare să ajung să văd ‘The Whale’, ultimul dintre filmele importante ale anului 2022 care au colectat premii Oscar pe care nu îl văzusem. Darren Aronofsky este un regizor care nu încetează niciodată să mă surprindă. Debutul său în lung metraj cu ‘Pi’ și filme ca ‘Black Swan’ sau ‘Requiem for a Dream’ îl poziționează printre regizorii americani cei mai originali și mai importanți ai generației sale. Alte dintre alegerile sale însă pur și simplu nu le înțeleg. Cum poate același regizor care a realizat filmele menționate mai sus regiza și ‘The Fountain’ sau ‘Noah’? ‘The Whale’ pare o tentativă de a reveni spre cinematografia de calitate și include multe momente cinematografice și actoricești extraordinare. Este și un film extrem de intens emoțional, așa cum sunt cam toate filmele bune ale lui Aronovsky. Și totuși, impresia finală este a unei lucrări cinematografice în care unele dintre părțile componente sunt mai interesante și mai de calitate decât ansamblul.
Toată acțiunea piesei se petrece în spațiul închis al unei case și în special în salonul acesteia, și ghicim imediat (dacă ne-a scapăt din generic) că este vorba despre adaptarea unei piese de teatru (a lui Samuel D. Hunter, care semnează și scenariul). Casa îi aparține lui Charlie, un bărbat singur și morbid de supraponderal, care trăiește din lecții de scriere de eseuri date pe Internet. În timpul lecțiilor își ține camera de filmat închisă pentru ca studenții să nu vadă starea fizică jalnică în care se află. În fapt își trăiește ultima săptămână de viață. Știu asta și el și devotata infirmieră Liz, care se va dovedi că este și prietenă și mai mult decât atât. Într-un moment de criză apare la ușa sa un tânăr predicator, Thomas, care îi salvează viața sau mai bine zis îi amână moartea. Apropierea sfârșitului îl determină pe Charlie să reia legătura cu fiica sa Ellie, pe care o abandonase cu zece ani în urmă, împreună cu mama ei pentru a-și urma iubirea pentru un alt bărbat. Nici acel episod nu se terminase bine, și nici întâlnirea cu fiica, ea însăși într-o criză profundă la sfârșitul unei adolescențe tulburate, nu se va desfășura așa cum și-ar fi dorit.
Darren Aronofsky este cunoscut pentru faptul că își supune actorii unor eforturi extreme – fizice și emoționale. Este cazul și pentru actorii personajelor din ‘The Wale’. Brendan Fraser și tehnicienii care i-au creat machiajele și amplificarea fizicului au primit fiecare câte un Premiu Oscar pentru performanțele lor. Premiile sunt meritate, chiar dacă decizia pentru cel de intepretare masculină nu a fost ușoară sau evidentă în acest an. Sadie Sink și Ty Simpkins, tineri actori pe care nu îi cunoșteam dinainte, își joacă rolurile cu intensitate, dar și cu excese teatrale. Cea mai naturală și mai cinematografică dintre toți mi s-a părut Hong Chau în rolul lui Liz. Revederea cu Samantha Morton este întotdeauna o plăcere, chiar dacă rolul sau este minor față de uriașul său talent.
Sunt abordate în film o serie de probleme care fiecare merită mai mult decât atenție: adicțiile extreme (mâncarea în acest caz), conflictul dintre morala religioasă și viața reală, confruntarea bărbaților gay cu prejudecățile și crizele familiilor la dezvăluirea sexualității lor, abandonarea familiei și ruptura pe care aceasta o produce în sufletele copiilor și adolescenților. Parcă se adună prea multe probleme în același conflict, și la un moment dat refuzul autorilor de a lua o atitudine derutează. Charlie, Ellie, Thomas, Liz au cele mai bune intenții, dar acțiunile lor produc suferință celor din jur. Problema personajelor este însă alta. Replicile lor sunt prea teatrale, situațiile exagerat melodramatice. Poate că, în acest caz, ar fi fost mai bine ca adaptarea pentru cinema să nu fie semnată de dramaturgul autor al piesei. Finalul încearcă să ofere o absolvire a personajului principal, dar nu se lipește bine de ceea ce am văzut până atunci. ‘The Whale’ este unul dintre cele mai interesante filme ale anului 2022, un film intens și deranjant, dar și neașteptat de confuz.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://en.kinorium.com/2699504/gallery/poster/)