Road to Perdition (2002) – Drumul spre pierzanie
Regia: Sam Mendes
Distribuția: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Paul Newman, Daniel Craig, Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Stanley Tucci
Tradiția marilor actori de la Hollywood jucând rolurile patronilor familiilor crimei este bine înșurubată în istoria cinematografiei americane. Cam la jumătatea drumului dintre Marlon Brando și Robert De Niro îl avem pe Paul Newman, unul dintre actorii cei mai impresionanți și mai populari ai generației sale, jucând rolul șefului de clan irlandez John Rooney în ‘Road to Perdition’. Dacă acest film din 2002, regizat de Sam Mendes, ar fi permis doar lui Newman un ultim mare rol pe ecrane și i-ar fi ocazionat întâlnirea în distribuție cu câțiva dintre actorii importanți ai generațiilor de după el, asta ar fi fost suficient pentru ca filmul să rămână în istoria cinematografiei americane. ‘Road to Perdition’ are însă multiple alte calități cinematografice care fac din el un film memorabil, dincolo de distribuția excepțională. Și da, este și filmul de adio al unui mare operator, Conrad Hall.
Anul este 1931. Michael Sullivan este în aparență un cap de familie obișnuit. Locuiește într-o casă frumoasă alături de soția sa și de cei doi băieți, care nu au habar cu ce se îndeletnicește. Într-o seară, Michael Jr., băiatul mai mare, de vreo 12 ani, îl vede întâmplător pe tatăl său scoțând din buzunar un pistol. În seara următoare se ascunde în automobilul care-l duce pe tatăl său la o întălnire care se sfârșește cu un asasinat. Astfel afla că tatăl este omul de încredere și ucigașul pe simbrie al familiei Rooney. Atunci când descoperă că tânărul Connor Rooney își escrochează tatăl, Michael încearcă să-i atragă acestuia atenția, dar Connor îi ucide soția și fiul mai mic. Cei doi Michael, tatăl și fiul pornesc pe un drum presărat cu jafuri armate și cadavre. Încercarea se a-și demonstra fidelitatea față de șeful clanului se lovește de solidaritatea familiei de criminali. Băiatul va primi în câteva săptămâni niște lecții de viață timpurii. Va călca pe urmele tatălui pe drumul crimelor?
Legăturile dintre tați și fii reprezintă axa filmului. Rolul lui Michael Sullivan este intepretat de Tom Hanks într-unul dintre primele roluri în care nu interpretează un personaj de genul ‘nice guy’. El este adevăratul fiu spiritual al lui John Rooney, care este intepretat cu reținere și demnitate de Paul Newman. Legile Mafiei au prioritate însă față de sentimente, și ele îi dictează șefului Mafiei să-l prefere și să-l protejeze pe propriul fiu, Connor, chiar cu prețul ruinării propriilor afaceri și al pierderii credinciosului Michael. Connor este intepretat cu Daniel Craig, neașteptat de nuanțat aici, înainte de a îmbrăca masca lui James Bond. Jude Law în rolul ucigașului plătit pentru a-l ucide pe ucigașul plătit care era Michael are și el un excelent rol de compoziție. Firul moral al acțiunii este subliniat de dilemele lui Michael Sullivan. Pe de-o parte, nu are alternativă decât să-l ia cu el pe fiul sau (interpret Tyler Hoechlin) într-o călătorie de inițiere în care trebuie să-i împărtășească tehnici de supraviețuire din arsenalul criminalilor. Pe de altă parte ar dori că Michael Jr. să crească altfel și să poată alege un alt drum decât cel al crimei. Cum va reuși acest lucru veți vedea în acea parte din film care este un ‘road movie’ cu un tată și un fiu, foarte diferit de cele similare din alte filme. Imaginea lui Conrad Hall este excepțională, duelurile de împușcături și scenele filmate în ploaie furnizând cadre de referință. Acțiunea se petrece în totalitate în lumea gangsterilor, unde – zice John Rooney – nici unul dintre personaje nu va sta la dreapta lui Dumnezeu. Sam Mendes încearcă să demonstreze însă că salvarea morală este totuși, chiar și aici, posibilă.
Disponibil pe Disney+.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.pastposters.com/details.php?prodId=23909)