Filme Filme europene Recomandat

Far from the Madding Crowd (2015) – premieră în cadrul Festivalului Internațional de Film București, ediția a XI-a

Far From the Madding CrowdFar from the Madding Crowd (2015) – Departe de lumea dezlănţuită

Regia: Thomas Vinterberg
Distribuția: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Juno Temple, Michael Sheen, Tom Sturridge

La câteva decenii de la ecranizarea ce a primit o nominalizare Oscar pentru coloana sonoră, Far from the Madding Crowd (1967) în regia lui John Schlesinger, romanul lui Thomas Hardy este din nou ecranizat, de către Thomas Vinterberg, care aduce un plus față de ecranizarea precedentă prin imaginile ce împachetează într-o manieră fermecătoare mesajul și prin participarea unor actori ce domină scena prin simpla lor prezență.

Trebuie să recunosc că după Mândrie și prejudecată, romanul lui Hardy ocupă un loc important în preferințele mele, fiind romanul independenței feminine ce cauzează necazuri, mai ales în Anglia victoriană. Hardy totuși ascunde consecințele acestei încăpățânări feminine sub tragismul destinului, prezentându-ne fragilitatea, vulnerabilitatea și „prostia” feminină, dar fără a diminua curajul și inteligența acesteia.

După succesul înregistrat cu filmul The Hunt (2012), Thomas Vinterberg se întoarce la clasici, viziunea lui amintindu-mi puțin de Pride and Prejudice în regia lui Joe Wright, în ceea ce privește frumusețea imaginilor, modernismul costumelor și carisma personajelor. Dar este viziunea lui Vinterberg asupra lumii dezlănțuite și e una frumoasă, cu un Gabriel (interpretat de enigmaticul Matthias Schoenaerts) mai pasional în priviri decât Bathsheba Everdene (interpretată de suava Carey Mulligan), mai degrabă inocentă și îndărătnică.

far-from-the-madding-crowd-109419l-imagineFirul epic este același, Bathsheba Everdene o fată orfană, moștenește ferma unchiului ei, noul statut permițându-i să se joace cu statutul de femeie independentă, care nu are nevoie de un soț, ci de un bărbat care să o îmblânzească. Refuză oferta domnului Oak și o amână pe cea a domnului William Boldwood, pentru a-l accepta pe sergentul Troy, un bărbat fără scrupule, pentru simplul motiv că acesta era îndrăgostit de o altă femeie. Ce tehnici folosește Gabriel pentru a câștiga dragostea capricioasei stăpâne care, acum, că are un pian, devine și mai greu de cucerit, rămâne de văzut!

Destin, dragoste, un demon ce sălășluiește în fiecare dintre noi și care ne face viața grea, demon ce poate să-și facă apariția chiar și printr-un capriciu, toate acestea prezentate pe fondul unei critici aduse industrializării, aspect atins în film prin preamărirea agriculturii și a naturii.

Notă: 10/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=WCm1XNVD_0c’]

Articole similare

Retrospectivă Romania International Film Festival (Ro-IFF)

Andreea Andrusca

Toată lumea minte! – The Monkey House (2023)

Dan Romascanu

La granița dintre documentar și ficțiune – Narcos: Mexico (2018)

Jovi Ene

2 comments

Bookish 29 aprilie 2015 at 11:25

Abia aştept să văd ecranizarea, a fost una din cărţile mele preferate în liceu 🙂

Reply
Andreea Andrusca 4 mai 2015 at 19:54

E un film foarte frumos, merită văzut și chiar comparat cu ecranizarea din 1967. Sunt curioasă ce ecranizare vei prefera.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult