Filme Filme europene

Dreptul la dragoste: Mal de pierres (2016)

Mal de pierres (2016)
Regia: Nicole Garcia
Distribuția: Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl, Aloïse Sauvage

Nicole Garcias este una dintre regizoarele franceze care excelează în a aduce în atenția spectatorilor teme feminine și feministe și a oferi ocazia unor consistente roluri principale actrițelor care apar in filmele sale. De altfel, ea însăși este o prolifică și talentată actrita. ‘Mal de pierres’, filmul ei din 2016, propune un astfel de personaj și interpretarea îi este încredințată lui Marion Cotillard, actriță care nu m-a dezamăgit în niciunul dintre filmele în care am văzut-o în ultimii 10-15 ani. Cartea este o adaptare al unui roman al scriitoarei italiene Milena Agus, titlul (care suna destul de poetic în limba romană) fiind de fapt numele folosit pe la mijlocul secolului de trecut pentru dureroasa afecțiune care cauzează pietre la rinichi. În engleză, de altfel, numele suna și mai poetic – ‘From the Land of the Moon’, un citat din roman pentru a caracteriza comportarea eroinei, oferind un fel de cheie a interpretării filmului. În românește, din nou ar suna mult mai prozaic – ‘Lunatica’. Nu știu dacă filmul a fost adus în România, și dacă da, nu știu cum s-a tradus titlul.

De ce boală suferă eroina filmului? Filmul începe cu o încadrare care declanșează un feedback înapoi cu două decenii, în perioada când Gabrielle, fiica unor fermieri înstăriți, aflată în ultima clasă de liceu, se îndrăgostește de profesorul ei de literatură. Viața pare că îi este influențată de lecturi din Emily Brontë și Flaubert, și când avansurile îi sunt respinse de profesor (căsătorit de altfel), reacția ei este violentă. Este vorba despre o boală psihică, sau despre o reacție la un mediu care o înăbușă, în atmosfera încă destul de puritană a Franței anilor ’50, cu câțiva ani înainte de declanșarea revoluțiilor politice, culturale și sexuale? Căsătoria forțată cu Jose, un emigrant catalan sărac, dar harnic și întreprinzător, îi este impusă ca alternativă la internarea într-o instituție de boli mentale. Căsnicia este nefericită, Jose o iubește, dar Gabrielle îi declară din start că nu îi vă întoarce niciodată dragostea. Ajunsă la un sanatoriu pentru a-și trata boala de rinichi, Gabrielle îl întâlnește pe Andre, un ofițer grav rănit fizic și moral în războiul din Indochina. Povestea de dragoste dintre cei doi îi oferă femeii o ocazie de recuperare, poate chiar de fericire, însă nu are șanse să se termine bine.

Nu voi povesti prea mult dintre cele ce urmează, deoarece povestea include o turnură neașteptată, care schimbă complet perspectiva spectatorilor în legătură cu ceea ce văzuseră pe ecran. Voi spune doar că rolul lui Jose interpretat de Alex Brendemühl, un actor cu peste 100 de roluri în filme, dar despre care nu știam până acum, este mult mai interesant și mai consistent decât pare la prima vedere și că actorul catalan se achită excelent de el. Marion Cotillard domină filmul, este una dintre actrițele de prim rang astăzi în Franța, și acest rol complex și interesant i se potrivește de minune. Louis Garrel în schimb are parte de un rol prea subțire – cel al ofițerului rănit de care Gabrielle se îndrăgostește în sanatoriu – și nu reușește să fie mai mult decât o prezență fizică adecvată. Merită cred menționată excelenta imagine a lui Christophe Beaucarne, cu un simț special de a integra acțiunea și personajele în natură (provincia de țară unde începe povestea, munții care înconjură sanatoriul, marea la malul căreia Jose construiește casa în care speră să câștige afecțiunea Gabriellei).

Cheia acestui film se găsește în opinia mea în faptul că personajul principal apare în toate scenele, ei îi aparțin și scenele de flash-back. Nu exista voce off-screen (mulțumesc!), dar nici nu este nevoie. Este o narațiune expusă din punctul de vedere al femeii, a ceea ce vede sau crede ea a vedea, a ceea ce simte ea în pofida judecăților celor din jur. Gabrielle este o femeie care își revendică dreptul la dragoste într-o perioadă și într-un loc în care asemenea aspirații erau reprimate și judecate aspru de societate. Dragostea, însă, uneori, se află acolo unde nu ne așteptăm. Chiar foarte aproape de noi.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://filme-recomandate.ro/mal-de-pierres-aka-from-the-land-of-the-moon-2016/)

Articole similare

Top 10 filme despre, cu și în vară

Dan Romascanu

Peacock (2010)

Jovi Ene

Un thriller bun desfășurat pe ecranul calculatorului: Searching (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult