Filme Filme europene

Dragoste, săbii și revoluție: Chouans! (1988)

Chouans! (1988)
Regia: Philippe de Broca
Distribuția: Philippe Noiret, Vincent Schmitt, Sophie Marceau, Lambert Wilson, Stephane Freiss

Cel mai memorabil dintre personajele principale ale filmului ‘Chouans!’ realizat în 1988 de Philippe de Broca este contele Savinien de Kerfadec interpretat de formidabilul Philippe Noiret. Om al Secolului Luminilor, inventator pasionat de știință și de rațiune, dar refuzând să-și abandoneze credința, este un personaj plin de viață, de înțelepciune și de umanitate, care domină povestea și filmul. Se petrec în jurul sau drame și revoluții și nici viața lui nu este cruțată de tragedii începând cu moartea soției la nașterea unicului fiu, care se petrece în prima scenă a filmului, dar atitudinea sa rămâne senină și pozitivă chiar și atunci când lumea din jurul său se destramă și convențiile sociale se prăbușesc. Abordarea aceasta pozitivă radiază asupra întregului film și face ca experiența vizionării să fie captivantă și, în mod neașteptat, optimistă, desi filmul acoperă fără menajamente una dintre perioadele cele mai sângeroase și mai controversate din istoria Franței – anii terorii revoluționare.

Spre deosebire de multe alte filme care se ocupă de evenimentele legate de căderea Bastiliei și de anii care au urmat, ‘Chouans!’ nu se petrece nici la Paris și nici la Versailles, și eroii filmului nu sunt regi sau conducători ai revoluției. Episodul descris în film se petrece în anii 1793-94 și el este mai puțin cunoscut – este vorba despre revolta a trei departamente din Bretagne împotriva regimului de teroare revoluționară care îl executase pe Ludovic al XVI-lea, o revoltă populară incitată însă de nobilimea și clerul care își pierduseră proprietățile și privilegiile. Fractura adâncă a societății franceze a vremii trece prin familia liberalului conte de Kerfadec, și a celor trei tineri crescuți din copilărie sub tutela lui – fiul său, fiica adoptată în aceeași noapte a nașterii fiului, și un alt tânăr adoptat ceva mai tărziu. Cei doi bărbați se vor orienta spre tabere politice diferite, și rivalitatea lor amoroasă se va amplifica, devenind o relație de frăție și de ura.

Philippe de Broca readuce pe ecran ceva din abordarea lejeră și optimistă din filmele sale de tinerețe (‘Cartouche’, ‘Omul din Rio’) și soluția aleasă funcționează neașteptat de bine, atenuând dramatismul evenimentelor istorice sau de ficțiune care sunt prezentate pe ecran. Confruntarea sângeroasă dintre taberele revoluționară și regalistă se transformă aproape într-un sir de confruntări de genul ‘capă și spadă’. Ideea inventării mașinilor zburătoare cu un secol și ceva în avans este neașteptată, haioasă și se înșurubează bine în poveste. Satira politică nu cruță niciuna dintre tabere, iar sentimentele triunghiului de tineri amorezi vor fi inevitabil influențate de zguduirile lumii din jur. Philippe Noiret domină filmul, este unul dintre rolurile sale cele mai complexe și mai solide din perioada de vârf a carierei sale. Sophie Marceau avea 21 de ani când filma ‘Chouans!’ și talentul și frumusețea ei strălucesc. Cei doi rivali sunt interpretați de Lambert Wilson și Stephane Freiss, foarte potriviți pentru rolurile respective.

Singura problemă a producției derivă din faptul că ceea ce vedem pe ecranul mare (și durează peste 2 ore și 20 de minute) este o versiune prescurtată a unui mini-serial de televiziune care dura 4 ore. Rezultatul este că în unele locuri lipsesc scene de legătură care ar fi clarificat detalii ale poveștii, iar o parte din personajele secundare (destul de numeroase) nu au timpul de ecran suficient pentru a se dezvolta și dezvălui publicului. Ar fi interesant dacă o copie completă a filmului ar fi restaurată și proiectată în cinemateci sau posturi de televiziune, astăzi o durată de aproape 4 ore nu mai intimidează ca acum peste 30 de ani. ‘Chouans!’ este nu numai un reper important în carierele oamenilor de cinema și ale actorilor care au participat la realizarea lui, ci și un film agreabil și interesant de văzut și în zilele noastre.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera literară (20 – 26 aprilie 2020)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (30 iunie – 6 iulie 2014)

Dan Romascanu

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult