Acasă – Acasă, My Home (2020)
Regia: Radu Ciorniciuc
„Acasă” sau „My Home” cum a fost tradus titlul documentarului lui Radu Ciorniciuc este un film foarte special care însoțește vreme de patru ani un program social legat de o familie neobișnuită. Gelu Enache și soția sa se stabiliseră împreună cu cei nouă copii ai lor în zona închisă și abandonată vreme de peste două decenii a Parcului Văcărești, numita și Delta Bucurestiului. În parcul în care natura își redobândise treptat drepturile creând un ecosistem natural unic alaturi de metropola populată de peste două milioane de locuitori, familia Enache trăia în afara civilizației urbane, în armonie cu natura, dar fără a beneficia de servicii sociale, sanitare sau de educație pentru copii. Atunci când Parcul Văcărești a intrat în atenția autorităților familia a fost strămutată și a devenit subiectul asistenței sociale – o schimbare traumatică pentru cei maturi și pentru copiii care nu cunoscuseră un alt mod de viață, dar și o șansă potențială pentru o viitoare integrare socială. „Acasă” este un documentar implicat și un documentar al implicării.
Radu Ciorniciuc, care este jurnalist de investigație, a lucrat împreună cu programele de asistență, dar a reușit în paralel să câștige încrederea familiei, care l-a făcut părtaș și i-a permis să-i însoțească și să documenteze în film transformările și crizele prin care au trecut. Implicit sunt abordate subiecte importante cum ar fi ecologia, progresul urban și impactul acestora asupra vieților oamenilor. Stilul său cinematografic combină reportajul artistic (scena urbană filmata din dronă care localizează parcul și împrejurimile este memorabilă) cu investigația socială. Nu lipsește umorul, Caragiale surâde dintr-un colț la scenele în care asistăm la vizita prințului Charles sau a primului-ministru de atunci, dar cred că ceea ce caracterizează în primul rând filmul lui Ciorniciuc este empatia față de destinele eroilor filmului. Este remarcabil cum a reușit să le câștige încrederea și să realizeze din materiale pur documentare o narațiune mai coerentă și un film mai pasionant decât multe lung-metraje de ficțiune.
Implicațiile ecologice nu lipsesc, desi nu ele sunt tema principală a filmului. Pentru mulți bucureșteni existența unui ecosistem original atât de aproape de centrul capitalei României a fost o surpriză. Aducerea sa în circuitul turistic a fost traumatică nu numai pentru familia Enache ci pentru întreg mediul natural, și succesul acestei integrări urbane va putea fi apreciat numai peste ani, în măsura în care fauna și flora zonei vor fi protejate de influentele metropolei și de cele ale locuitorilor ei. Aspectele legate de discriminările rasiale și integrarea ca soluție a eliminării handicapurilor sociale nu sunt ignorate, dar și ele sunt tratate doar tangențial. Publicul din România le cunoaște probabil în mare parte, publicul internațional s-ar putea să omită multe nuanțe.
„Acasă” este un film puternic al cărui impact se datorează în special sincerității, empatiei și lipsei de prejudecăți cu care sunt abordate problemele integrării sociale și personale ale familiei Enache. Va fi interesant de urmărit peste ani evoluția eroilor. Regizorul Radu Ciorniciuc nu a negat în discuția – webinar care a fost ocazionată de film la festivalul DOCAVIV o posibilă continuare. De urmărit, ca și orice alte creații ale acestui interesant reporter și regizor român.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Capitalcultural.ro)