Filme Filme americane Recomandat

Dallas Buyers Club (2013)

Poster Dallas Buyers ClubDallas Buyers Club (2013)

Regia: Jean-Marc Vallée
Distribuția: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare, Steve Zahn

Presupun că după ce s-a aflat în cursa pentru Oscarurile 2014 nu mai are nevoie de nicio introducere… Dallas Buyers Club este drama biografică ce a golit buzunarele Oscarurilor de trei statuete pentru performanțele actoricești demonstrate de Matthew McConaughey și Jared Leto, precum și pentru cel mai bun machiaj. Filmul tratează un subiect mult mediatizat în anii ’80, când virusul HIV a fost depistat pentru prima dată și când supraviețuirea unei astfel de boli părea egală cu imposibilul. Dar tărâmul tuturor posibilităților ne demonstrează încă o dată că lucrurile se întâmplă astfel peste ocean. Lăsând acest aspect la o parte, trebuie să recunoaștem că destine mărețe există peste tot și că lecțiile de viață sunt necesare pentru omenire ca exemplu de urmat pentru depășirea propriilor necazuri sau tot ca exemplu pentru conștientizarea unor situații mai dificile decât cele proprii și deci încetarea compătimirii propriei persoane; astfel același individ mai câștigă putere pentru încă o lună și încă o lună, și tot așa până la sfârșitul vieții.

Destinul lui Ron Woodroof (Matthew McConaughey), american texan, pasionat de rodeo, femei și droguri, este unul dramatic și exemplificator în același timp; scenariul este bine închegat și nu recurge la sentimentalisme. Din contra. Avem de-a face cu un individ decăzut din punct de vedere moral, care trăiește clipa, așa cum ne cere modelul american de altfel, un om ce înșeală și este înșelat la rândul lui… de viață. Spectatorul nu resimte milă pentru Ron în momentul în care medicul îl informează că mai are 30 de zile de trăit ci se amuză de reacția și de încăpățânarea lui în a-și accepta soarta. Mare lucru nu se schimbă în viața lui Ron, el rămâne aceeași persoană obsedată de pariuri și de mici afaceri aducătoare de profit. El este un amtreprenor și SIDA nu reprezintă în niciun caz sfârșitul destinului său de afacerist. Însă viața se pare că are alte planuri cu el, iar ceea ce inițial a fost o lovitură se transformă într-o salvare a propriei persoane. Ron devine modelul și salvatorul unor oameni necunoscuți, aflați în aceeași situație cu el și pe parcurs, fără să realizeze, ajunge să simtă…să simtă cu adevărat oamenii din jurul lui, să-i observe și să le acorde importanța cuvenită trecând peste toate steriotipurile ce-l ghidau în trecut.

Dallas Buyers Club

În acest sens, relația dintre el și Rayon (Jared Leto), reprezintă cel mai bun exemplu. Ceea ce inițial a fost pură afacere se transformă într-o relație de prietenie și afecțiune chiar dacă Rayon continuă să-i umple pereții cu poze cu bărbați ce-l împiedică pe Ron din practicarea anumitor „obișnuințe”. Performanțele celor doi actori au fost superbe, iar munca depusă trebuia încununată cu premii Oscar. Discursul lui Matthew la primirea Oscarului a fost original, sincer și personal, așa cum trebuie să fie până la urmă un discurs pentru primirea unui premiu pentru merite proprii, și m-a ajutat să realizez că rolul acesta i se potrivește perfect. Profunzimea caracterului se potrivește perfect cu sensibilitatea și umanismul ascuns de cele mai multe ori de privirea sau atitudinea superioară afișată de actor care își încheie discursul cu mai nou celebrele cuvinte “all right, all right, all right” (rostite din ce în ce mai bine cu fiecare nou discurs), ce reprezintă prima intervenție a actorului pe marile ecrane în filmul Dazed and Confused, 1993.

Dallas Buyers Club

Privirea regizorului este obiectivă: sistemul fraudulos nu este ascuns vederii, homofobia protagonistului de asemenea, instabilitatea psihică precum și lașitatea prietenilor sunt și ele în prim plan; viața este prezentată așa cum este ea, cu bune și cu rele (When life goes well, it’s sudden gift. It cannot last foreverMemoirs of a Geisha, 2005), regizorul nu sensibilizează publicul bazându-se pe tragism ci alege să-l distreze și să-l emoționeze înzestrând protagonistul principal cu verticalitate și umor, și alăturându-i sensibilitatea lui Rayon. Îmi aduce aminte din acest punct de vedere cu American Hustle. La o a doua privire, filmul ascunde și ideea unei entități ce guvernează lumea și care are rolul de a oferi individului exact necesarul pentru salvarea sufletului.

Un parcurs de Oscar atât la figurat, pentru protagonistul ce sparge orice bariere și iși urmează principiile fără a se lăsa amăgit de societatea ce ne întinde curse la fiecare pas, dar și la propriu pentru prestanța actoricească a doi actori ce sperăm să ne surprindă plăcut și pe viitor.

Notă: 8/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=cC6mv0KhOBY’]

Articole similare

Hacksaw Ridge (2016)

Ion Dobrovolschi

Iadul e uneori cool: Eaux profondes (1981)

Dan Romascanu

Tom și Jerry cu mai multe victime decât Rambo: The Spy Who Dumped Me (2018)

Andra Avram

3 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult