Filme Filme europene

Cultura șochează: The Man Who Fell to Earth (1976)

The Man Who Fell to Earth (1976)
Regia: Nicolas Roeg
Distribuția: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark

‘The Man Who Fell to Earth’, filmul realizat în 1976 de Nicolas Roeg, este probabil unul dintre vârfurile carierei de actor a lui David Bowie, dar nu este singurul motiv pentru care acest film merită să fie văzut la 45 de ani după realizarea sa. Regizorul englez era un personaj aparte în peisajul cinematografic al vremii și filmul său aduce împreună genul science fiction cu cultura pop (cu dragoste și rock’n’roll) a anilor 70. Având o formație solidă de meseriaș în ale cinematografiei, Roeg participase ca membru al echipei tehnice și cameraman la realizarea unor filme ca ‘Doctor Zhivago’, ‘Lawrence of Arabia’ și ‘Casino Royale’ pentru a se lansa apoi într-o carieră de regizor în care a realizat câteva filme neobișnuite, fiecare în felul său. În ‘The Man Who Fell to Earth’ îl distribuie în rolul principal pe David Bowie, un alt pasionat de science fiction, dar nu este primul film în care Roeg distribuie o vedeta rock. Îl precedase ‘Performance’ din 1970 în care apărea Mick Jagger. ‘The Man Who Fell to Earth’ văzut astăzi este mult mai mult decât un film cu extra-tereștri, este și o reflectare a culturii și peisajului cultural al vremii, un film puțin anarhist, puțin ciudat și foarte interesant.

Thomas Jerome Newton (David Bowie) este un extra-terestru care ajunge în urma unei aterizări forțate pe Terra, în New Mexico. Civilizația din care provine este destul de avansată pentru a fi vizitat deja Pământul (‘toți am fost vizitați’) și a-l fi observat destul de bine pentru a vorbi engleza cu accent britanic. Câteva patente ale unor invenții tehnologice fundamentale fac din el repede un mare magnat al industriei, dar scopul său este să construiască o navă spațială pentru a transporta apă planetei și civilizației sale care trece printr-o secetă cumplită. Pe cât este de priceput tehnologic și de capabil de a urmări zece ecrane de televiziune simultan (extra-tereștrii sunt pasionați de televiziune, asta știm din alte filme) Newton este naiv în ceea ce privește tainele pământene ale sexului și ale alcoolului. Întâlnirea cu Mary-Lou (Candy Clark) va repara aceste lacune în educație, dar va și da naștere unei relații inter-galactice zbuciumate. Contactul cu câțiva rechini ai marilor corporații și cu funcționarii obscuri ai agențiilor guvernamentale vor face din șederea sa pe Terra o experiență de șoc cultural cu consecințe neașteptate pentru toți.

Amatorii de science-fiction riguros au destule motive de nemulțumire legate de acțiunea filmului. Povestea are zeci de ‘gauri’ și continuitatea nu pare să fi fost deloc în atenția scenaristului și a regizorului. Nu există de altfel nicio indicație a scurgerii timpului în film, deși îmbătrânirea celor din jurul lui Newton indică un alt ritm al timpului pentru cele doua civilizații. Punctul de vedere al povestirii este cel al extra-terestrului, puternic prin cunoștinte și mai târziu prin avere, vulnerabil prin destinul rasei sale și prin singurătate. Pretextul științific însă nu trebuie să fie scrutat mai mult decât cel al unui video clip de muzică rock.

Farmecul și intensitatea filmului se bazează pe calitățile sale vizuale și pe interpretarea actoricească a lui David Bowie căruia rolul i se potrivește perfect fizic și psihologic. (Bowie nu cântă, dar banda muzicală este susținută de nume ca John Phillips și Mick Taylor). Cu ani mai târziu cântărețul și actorul mega-vedetă avea să mărturisească faptul că a fost sub influenta drogurilor în cea mai mare parte a timpului cât a fost filmat acest film – timp destul de scurt de altfel, trei luni de filmare în locație în New Mexico și în studiouri în Anglia, urmate însă de nouă luni de montaj. Șocul cultural din poveste (bazată pe un roman cu elemente autobiografice al lui Walter Tevis) era dublat de șocul cultural dintre lumea de fantezie și excese a pop-ului anilor ’70 și fanteziile de natură tehnologică ale genului science-fiction. Rezultatul este un film fascinant și neobișnuit, așa cum poate că arată experiența întâlnirii dintre două lumi.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.uncut.co.uk/features/david-bowie-the-inside-story-of-the-man-who-fell-to-earth-67591/)

Articole similare

În penumbra eclipsei: Penumbra, de Alexander Hausvater

Dan Romascanu

Despre puterea creatoare a mâinilor: Il gesto delle mani- Mâini.Gesturi.Artă. (2015)

Andreea Andrusca

Trailer „Eat Pray Love”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult