Filme Filme americane

Cufundat în anii ’50: Motherless Brooklyn (2019)

Motherless Brooklyn (2019)
Regia: Edward Norton
Distribuția: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Willem Dafoe, Bruce Willis

Bruce Willis este unul dintre actorii faimoși al căror nume apar pe genericul filmului ‘Motherless Brooklyn’ al lui Edward Norton, actorul devenit regizor care a lucrat vreme de vreo două decenii scriind această adaptare a romanului lui Jonathan Lethem pentru a o regiza și lansa acum pe ecrane. Detectivul Frank Minna, personajul lui Willis, moare după vreo cinci minute de la începutul filmului, ceea ce este un semn că nu este vorba despre unul dintre acele filme de acțiune în care acesta (altfel un excelent actor) s-a specializat în ultimele decenii. Minna lasă însă în urma sa un mister la a cărui rezolvare lucrează angajatul său Lionel Essrog (Edward Norton) și care îl va imersa pe el într-o complicată intrigă cu ramificații în corupția politică din jurul dezvoltărilor edilitare ale New York-ului, și pe noi ca spectatori într-una dintre cele mai veridice experiențe cinematografice, o călătorie în timp în realitatea americană a anilor ’50.

Actorul de talent care este Norton a fost desigur fascinat de rolul detectivului lovit de o boală nervoasă (sindromul Tourette) care îi produce ticuri mecanice și exprimări verbale involuntare și ‘neconvenționale’. Performanța sa actoricească este remarcabilă, dar mai există destule alte motive care fac din ‘Motherless Brooklyn’ unul dintre cele mai interesante filme ale unui sezon cinematografic dintre cele mai bune din ultimul deceniu. A spune că lumea New York-ului de acum 60 de ani este bine reconstituită pe ecran este prea puțin. Fiecare detaliu este lucrat convingător și cu naturalețe, așa încât avem senzația că suntem imersati în această lume, cu luminile și beznele sale, cu inegalitățile rasiale și nedreptățile sociale, cu telefoanele cu fise și cu podurile in ceață legând Manhattan-ul de restul orașului, cu cluburile de noapte și cu fumul de țigară omniprezent. Și apoi muzica – superba bandă sonoră a filmului, jazz-ul jumătății de secol 20, sunetul și ritmul orașului cu bucuriile și desnadejdile sale.

Ar fi nedrept să menționez doar jocul actoricesc al lui Norton și să omit că i se alătură o echipă de actori de prima mână, unii faimoși, alții pe cale să devină faimoși. Gugu Mbatha-Raw este o actrița pe care eu nu am remarcat-o până acum și care își lansează, sper, o carieră magnifică. Bruce Willis apare puțin, dar suficient pentru a ne aminti cât de bun actor poate fi, și pentru a declanșa întreaga intrigă a filmului. Willem Dafoe este uimitor de diferit aici, așa cum este uimitor de diferit și foarte bun în orice rol apare. Singurul care dă o senzație de repetare este Alec Baldwin. Înțeleg motivația sa de a juca roluri negative de magnați sau politicieni corupți, dar o face prea des și in aceiași tonalitate, riscând astfel să devină neconvingător. Mesajul după care corupția politicienilor și a rechinilor capitaliști pare să fi rămas aceeași la mai bine de o jumătate de secol distanță este evident și nu are nevoie de o supralicitare explicită.

‘Motherless Brooklyn’ este un film care reușește să convingă prin măiestria reconstituirii, emoția creată de legătura care se stabilește între personaje și empatia pentru cei diferiți de normele vremurilor.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 iulie 2018)

Dan Romascanu

Halt auf freier Strecke (2011)

Andreea Andrusca

Punctul Omega, de Don DeLillo

Dan Romascanu

1 comment

catalina angus 14 decembrie 2019 at 13:53

super film pentru iubitorii genului

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult