Club Zero (2023)
Regia: Jessica Hausner
Distribuția: Mia Wasikowska, Mathieu Demy, Elsa Zylberstein, Amir El-Masry, Sidse Babett Knudsen, Andrei Hozoc
Club Zero este o comedie neagră, regizată de Jessica Hausner, care îi are în distribuție pe Mia Wasikowska, Mathieu Demy, Elsa Zylberstein, Amir El-Masry, Sidse Babett Knudsen și pe Andrei Hozoc, un tânăr de 18 ani din România, care s-a prezentat la casting la sugestia unei profesoare. Scenariul a fost scris de Hausner și Géraldine Bajard, iar intriga gravitează în jurul unei profesoare misterioase care este recent angajată la o școală de elită pentru a susține un curs de nutriție și hrănire conștientă. Ea formează o legătură specială cu cinci elevi, iar aceasta ia o întorsătură șocantă, iar elevii sunt implicați într-un joc sinistru: să se alăture misteriosului și exclusivistului Club Zero. Mia Wasikowska joacă rolul profesoarei, doamna Novak.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes în mai 2023 și a fost selectat pentru competiția Palme d’Or. O intrigă misterioasă, o directoare suspectă și sănătatea precară a elevilor duc la întrebări legate de motivațiile enigmatice ale doamnei Novak pentru a preda cursul, iar pe măsură ce elevii devin din ce în ce mai devotați cauzei clubului de tip cult, li se oferă un noi obiective dificile și chiar periculoase. Sub pretextul ideii de a salva planeta, de a fi mai sănătos și de a beneficia de libertate de decizie, ieșind de sub regulile părinților și ale școlii, și de a evita supraconsumul, devin extrem de supuși și devotați, dată să facă parte din misteriosul club.
Mia Wasikowska și-a făcut debutul în actorie în televiziunea australiană, apărând în seriale precum All Saints și In Treatment. A devenit cunoscută pe plan internațional după ce a interpretat rolul principal în adaptarea regizată de Tim Burton a romanului Alice în Țara Minunilor în 2010. Printre alte filme care i-au propulsat cariera aș aminti: Only Lovers Left Alive (2013), Crimson Peak (2015), Tracks (2013), Maps to the Stars (2014) și Carol (2015), fiind apreciată pentru infuzia de profunzime și subtilitate pe care o oferă personajelor sale, dar și pentru abilitatea de a alege proiecte interesante și provocatoare. Rolul din Club Zero este intrigant, personajul natural și reușește să inducă suspansul în scene la care nu te-ai aștepta. Venerează o zeitate necunoscută, care i-a dat o misiune importantă, pe care doar ea o poate îndeplini.
Filmul face o incursiune în lumea tulburărilor de nutriție și a relației cu alimentația. Personajele, adolescenți, se confruntă obsesii legate de aspectul fizic și de greutate, dar și cu probleme serioase de identitate. Părinții, persoane cu venituri peste medie majoritatea, prea ocupate cu afaceri și proprii demni, pierd din vedere situația și starea zilnică a copiilor, considerînd că școala trebuie să se ocupe de aceste probleme. Adolescenții simt că nu mai știu cui aparțin și încearcă să-și găsească fericirea și sensul într-o lume aparent absurdă. Această căutare duce la alegeri neașteptate și periculoase, iar filmul examinează modurile diferite în care personajele reușesc sau nu să le depășească.
Jessica Hausner este o regizoare și scenaristă austriacă, apreciată și recunoscută pentru stilul său distinctiv și pentru abordarea sa neconvențională în cinematografie.
Stilul lui Hausner este contemplativ, cu o atenție deosebită acordată compoziției vizuale și atmosferei. Deseori propune perspective originale și inovatoare asupra unor probleme psihologice și sociale contemporane și nici acest film nu face excepție. Frapează, de asemenea, coloana sonoră, compusă de Markus Binder, un muzician și compozitor ingenios, care reușește să potențeze atmosfera misterioasă și tensionată.
Există câteva scene șocante, în care te întrebi cum într-o lume accesului liber la informație și internet, acești puști nu reușesc să realizeze că sunt prada ușoară a unei profesoare dominate de obsesii. și nici directoarea colegiului și nici părinții. Până ca aceștia din urmă să realizeze ce se întâmplă, copiii sunt în pericol și aproape că nu mai au nicio șansă de revenire. Clișeele și defectele lumii contemporane sunt inserate în toate scenele, duse la extrem în unele părți, totul într-un decor minimalist, culminând cu o satiră de proporții despre fanatism și îndoctrinare. Cum se termină întreaga poveste aflați dacă mergeți să vedeți filmul.
Club Zero a avut premiera în cinematografe din 8 martie și este distribuit în România de Independența Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.