Cloud Atlas (2012) – Atlasul norilor
Regia: Tom Tykwer, Andy Wachowsky, Lana Wachowsky
Scenariul: David Mitchell (romanul omonim – 2004), Lana Wachowsky, Tom Tykwer, Andy Wachowsky
Distributia: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Susan Sarandon, James D’Arcy
Dupa un inceput firav al anului 2012, iata ca spre finis materialul cinematografic devine consistent si memorabil. Pe aceasta traiectorie se inscrie si Cloud Atlas!
O poveste cuceritoare pentru mintile deschise si spiritele libere pregatite sa acceseze unele dintre marile secrete/dileme ale omenirii/universului:
– conexarea/interconexarea vietilor si actiunilor oamenilor traitori in timpuri/spatii diferite,
– aceea ca “fiecare crima, dar si fiecare gest bun fac viitorul”, prin urmare trebuie sa luam aminte la “consecintele vietii individuale in eternitate”,
– intoarcerea/reintoarcerea entitatilor umane “pe urmele vechi, ca un patinator”,
– faptul ca “suntem legati de trecut, de prezent si de viitor din pantec si pana in mormant”,
– ideea ca nenumarate lasitati, ambitii, cruzimi, balauri – uneori omul le invinge, le ucide, reuseste sa faca binele de care nu se credea capabil, dar alteori omul isi manjeste mainile cu sange nevinovat
– faptul ca exista “fenomene necunoscute care ne coordoneaza vietile”,
– ideea generoasa a necesitatii “supravietuirii libere a umanitatii”, caci se dovedeste ca “daca ii iei unui om totul, acel om nu mai e in puterea ta”, ci numai a sinelui sau eliberator,
– faptul ca tu, omule, “ai puterea sa schimbi lumea”, ca nimic “nu trebuie sa-ti tulbure credinta”, ca “iubirea e un fenomen natural” vesnic si primordial,
– si nu in ultimul rand … “nu ramanem morti pentru mult timp”, “moartea e doar o usa” catre o/un altceva, altundeva, altcandva.
O poveste complicata pe planuri narative complexe spatial si temporal, rezolvata superb la nivel scenariu/regie intr-o cursivitate inteligenta si inteligibila pentru spectatorul care plonjeaza timp de trei ore in apele unei oglinzi miraculoase. O oglinda care profund-filozofic, dar intr-o maniera lejer/fantastica, pune spectatorul in fata posibilului sau trecut, prezent si viitor in calitate de reprezentant al umanitatii si implicit, de responsabil al supravieturii acestei civilizatii. O salvare din salbaticia si oroarea regresului si autodistrugerii, chiar cu pretul multor generatii jertfite in ani si chiar cu pretul parasirii Pamantului privit in departare pe cer, de pe o noua planeta-camin a OMULUI.
O poveste pe care probabil, doar fratii Wachowsky ne-o puteau spune cinematografic, cu experienta si stiinta acumulate intr-un Matrix de neuitat. La fel de tragic-dramatic-tehnologistic surprinzator ca si Matrix, dar cu fior romantic si culmea, pe alocuri … cu savuroase tuse pline de umor criticist-satiric.
Admirabila prestatia tuturor actorilor, care cu maiestria unui exceptional Departament de Makeup, intra fiecare dintre ei in pielea unor personaje diferite, din spatii si timpuri diverse, ba chiar schimband si datul natural … femeie/barbat … Nimic in plus nu am de gand sa comentez, voi … cititorii acestor impresii trebuie sa vedeti cu ochii vostri evolutiile surprinzatoare ale binecunoscutilor si talentatilor Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Jim Sturgess, Susan Sarandon, James D’Arcy, etc, etc, capacitatea lor de a se integra in epoci si tipologii si de a ne transmite spiritul acestei povesti. De loc simplu … dar asa cum ne demonstreaza povestea, fiecare gest, fiecare actiune individuala, conteaza pentru imaginea intregului, prin urmare contributia directorilor de imagine Frank Griebe si John Toll (un curcubeu de lumi extrem de plastice) si a semnatarilor coloanei sonore: Reinhold Heil, Johnny Klimek si Tom Tykwer (plurivalent – si scenarist si regizor) sunt definitorii pentru produsul final CLOUD ATLAS! Sextetul Simfonia Norilor!!!
Iata aici o selectie a soundtracks din film.
Despre piesa celui mai lung trailer al filmului iata un articol edificator: what’s that song in the ‘cloud atlas’ trailer?
Va invit sa accesati si situl filmului, un superb album de “fotografii si biografii de familie”.
Si sa luam in seama faptul ca acest film va avea fara-doar-si- poate ceva nominalizari pentru premiile anului, poate pentru Make Up, poate pentru scenariu adaptat, poate pentru imagine, poate pentru regie… Vom astepta si vom vedea!
3 comments
e ciudat realizat..o combinatie nereusita intre scrierile biblice si viitorul terei.Inainte sa vad acest film ma credeam profunda,rabdatoare insa aceasta pelicula nu mi-a transmis nimic.Pacat de actori..regia a lasat de dorit ,scenariu incomplet.Asat e parerea mea de cinefil.
Am rămas cu o stare extrem de pozitivă după film; urmărit chiar aseară, într-un cinematograf unde se mai aflau doar trei persoane – dintre care una, extrem de dragă mie – m-a ajutat să dorm uşor, cu sufletul parcă descărcat de sarcini negative.
Nu ştiu de ce, dar e cumva aducător de speranţă.
este bine daca pe unii ii adoarme si pe altii ii trezeste.. este echilibru in lumea asta; l’am vazut de 4 ori si de fiecare data inteleg tot mai mult; am inteles ca, cartea este mult mai buna;
ideea reincarnarii e veche de cel putin 2500 de ani insa parca niciunde nu a fost atat de bine conturata ca in acest film; greu de urmarit, greu de acceptat dar in mod sigur adevarat; va urez somn placut si trezire si mai placuta!