Ticket to Paradise (2022) – Bilet pentru paradis
Regia: Ol Parker
Distribuția: George Clooney, Julia Roberts, Sean Lynch, Arielle Carver-O’Neill, Ling Cooper Tang
George Clooney și Julia Roberts sunt doi actori excelenți și premiile Oscar pe care le-au câștigat fiecare dintre ei au fost bine meritate. Ei sunt de asemenea doi actori foarte potriviți pentru comedii romantice, și dacă acceptăm ideea că se pot face comedii romantice bune și cu personaje (și actori) de 50 sau chiar 60 de ani, atunci distribuirea lor în rolurile principale ale unui film de acest gen poate fi o idee bună. Pentru a realiza însă o comedie romantică de calitate mai trebuie încă ceva – o poveste credibilă care să ne facă să rezonăm cu personajele de pe ecran, eventual să ne îndrăgostim de ele sau să suferim alături de ele în timpul proiecției filmului. ‘Ticket to Paradise’ al regizorului Ol Parker nu a avut însă șansa unui asemenea scenariu. Bazându-și filmul exclusiv pe farmecul și magnetismul celor doi actori, realizatorii filmului au eșuat în încercarea de a furniza un divertisment de calitate. Clooney (aflat la un maxim de farmec personal) și Roberts se străduiesc, dar asta nu este de ajuns pentru a salva filmul de la soarta unei comedii mediocre.
David (Clooney) și Georgia (Roberts) se căsătoriseră cu 25 de ani în urmă și divorțaseră 5 ani mai târziu. Lily, fiica lor unică termina studiile de drept și o așteaptă o minunată cariera care începe într-un prestigios birou de avocatură. În călătoria de relaxare la Bali, tânăra cunoaște un fermier local de alge, se îndrăgostește de el, și decide să rămână cu el în paradisul de pe insula din Oceanul Indian. Cei doi divorțați găsesc de cuvinta să-și unească forțele pentru a o convinge pe fata să renunțe la planurile de căsătorie. Motivele sunt propria lor experiență de căsnicie ratată dar și teama că fata își distruge viața, cel puțin după tiparele occidentale sau americane. Primele 10-15 minute oferă ocazia unor schimburi de replici amuzante, filmate cu ritm și folosind în mod adecvat tehnica cadrelor paralele. Sunt și cele mai bune momente de comedie din film, în opinia mea. Ceea ce urmează însă m-a dezamăgit.
‘Ticket to Paradise’ mi-a amintit o tradiție a cinematografiei americane în care filmul se încadrează de altfel foarte bine. Este vorba despre dramoletele, comediile sentimentale sau filmele musical produse în anii ’30 ai secolului trecut a căror povești se petreceau în lumea super-bogaților îmbrăcați în toxedo, rochii somptuoase și haine de blană. Spectatorii acelor vremuri, preocupați de crizele economice și – spre sfârșitul deceniului – de pericolul de război umpleau sălile în care pe marile ecrane apăreau eroi carismatici interpretați de actori cum erau Clark Gable sau James Stewart. Cu puține schimbări de decor și de dialoguri, ‘Ticket to Paradise’ ar fi putut fi realizat atunci.
George Clooney este de altfel actorul cel mai apropiat de profilul marilor actori americani menționați și este formidabil în acest film. Cred însă că farmecul său (și în ceva mai mică măsură al Juliei Roberts) nu mai sunt suficiente. Relația dintre cei doi este prea previzibila, iar povestea paralelă de dragoste dintre cei doi tineri este complet ratată. Kaitlyn Dever în rolul fiicei este, cred, o proastă distribuire. În niciun moment nu vedem în ea o tânără inteligentă care ia o decizie gândită sau simțită. Felul în care este descris paradisul natural din Bali este la nivelul filmelor de reclamă turistice și prezentarea culturii locale miroase a folclorism paternalist occidental. Înțeleg că intenția realizatorilor este tot un cinema escapist care să-și deconecteze spectatorii de la problemele zilei, dar în lipsa autenticității și a unei povesti cât de cât credibile, efectul riscă să fie ratat. Mi-e teama că doar bucuria de a-i revedea pe George Clooney și pe Julia Roberts este ceea ce rămâne după vizionarea acestui film.
Nota: 5/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.tickettoparadise.movie/)