The Trials of Gabriel Fernandez (2020)
Creator: Brian Knappenberger
„He was my friend, and what really got me was that it was his parent who did this to him”
Cred că nu am fost pregătită moral pentru lovitura pe care ți-o poate da un documentar. Cred că nu am privit la o astfel de intensitate nici o istorie socială, până în acest moment. Și când zic acest lucru, mă refer exclusiv la dimensiunea empatică a documentarului „Cine l-a ucis pe Gabriel Fernandez”. Deși traducerea în română a titlului mi s-a părut cumva nepotrivită, filmul în sine este un duș rece, un proces de moralitate înaltă și o deconspirare metodică a unui sistem social bolnav.
Gabriel Fernandez este un băiețel de opt ani care, de-a lungul a circa șase luni, a fost torturat și abuzat fizic de propria mamă și de concubinul acestuia. Se pare că astfel de istorii sunt vechi de când lumea, iar în LA, California, sunt la ordinea zilei. Dar de ce anume istoria aceasta a ajuns în vizorul publicului și de ce un băiețel a devenit o figură a luptei pentru justiție?
Bun. Să o luăm de la capăt. Gabriel este abandonat încă la naștere de o mamă iresponsabilă și ajunge să fie crescut de tot felul de rude, care îl iubesc și îl cresc în deplină armonie. Printre aceștia se numără și un cuplu de gay, care pun în acest băiat foarte multă dragoste și grijă. E de la sine înțeles că băiețelul crește mai sensibil și mai empatic decât propria sa mamă, iar când la vârsta de 7 ani încape pe mâna acesteia este abuzat constant și fără milă. Se pare însă că acesta cere ajutor în nenumărate rânduri de la toți, dar lumea ori se face că nu observă nimic ori se ciocnește de o barieră birocratică, întruchipată de autoritățile sociale. Ce poate ieși dintr-o astfel de istorie? În mod evident, băiatul moare într-o altercație repetată cu tatăl vitreg și mama iresponsabilă. Iar din acest moment, toată lumea bate semnale de alarme. Copilul ajunge în spital cu multiple hematoame, leziuni, urme de împușcături din armă cu bile și cu reziduuri ciudate în stomac (autopsia va depista că este vorba de nisip pentru pisici).
O istorie pe care nu o poți digera, peste care efectiv nu ai cum să treci, iar cei de la Netflix au decis să facă un documentar în care să dezvăluie tot parcursul procesului judiciar. În șase episoade comprimate, observăm cât de dezlânată, încurcată și mai ales crâncenă este istoria. Cel mai șocant, dincolo de acțiunile inumane ale părinților care își închideau copilul în dulap cu zilele, este indiferența cu care au operat toate autoritățile de suport. Anume cei care ar fi trebuit să-l salveze l-au lăsat într-un mediu ostil, inuman.
În cele șase episoade descoperim figuri marcante, oameni care au încercat să readucă justiția la loc de cinste, oameni care și-au propus să devină vocea lui Gabriel. Sinceră să fiu, mi-am înghițit nodurile emoționale în fiecare episod și m-am gândit cât de rece, de rea și de dură poate fi această lume, indiferent că e vorba despre un copil, un animal sau un bătrân. Suntem la ani-lumină de ceea ce înseamnă empatie și compasiune.
Nota: 10/10
(Sursă fotografii: metro.co.uk, the-sun.com, https://929thelake.com/)