Tenet (2020)
Regia: Christopher Nolan
Distribuția: John David Washington, Robert Pattinson, Michael Caine, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh
În ‘Tenet’, filmul devenit faimos pentru complicata sa lansare în plină pandemie în 2020, scenaristul și regizorul Christopher Nolan se joacă din nou cu timpul. Este una dintre temele sale recurente și cea care i-a asigurat primul mare succes cu ‘Memento’. Au trecut peste două decenii de atunci, și regizorul născut la Londra pare că poate obține orice buget și poate atrage talentele actoricești și cele tehnice cele mai remarcabile pentru a-și transforma ideile în filme pentru marile ecrane. ‘Tenet’ însă a avut parte de o soartă ciudată, și deoarece mulți spectatori l-au văzut în propriile saloane și nu în sălile de cinema care fuseseră închise din cauza pandemiei. Este un film pe care doar Nolan l-ar putea scrie și regiza, și la fel ca multe alte filme ale sale opiniile sunt extrem de polarizate. Pe mine ‘Tenet’ mărturisesc că m-a descumpănit și m-a lăsat confuz și asta nu numai deoarece are o acțiune complicată, care recurge la fenomene dintr-o fizică pe care nu am pretenția să o fi înțeles.
Este unul dintre acele filme despre a cărui acțiune trebuie scris cât mai puțin, pentru a nu răpi interesul și plăcerea celor care nu l-au văzut încă. Avem de-a face cu eroi care salvează lumea ca în filmele gen James Bond sau Mission Impossible, și avem de-a face cu călătorii în timp bazate pe o premiză științifică explicata detaliat. Eforturi intense și bani mulți au fost investite în ambele direcții. Este un film de acțiune aproape neîntreruptă, care stă bine în rând cu superproducțiile menționate, și din punctul de vedere al efectelor vizuale, și al fundalurilor geografice (suntem plimbați prin Mumbai, Kiev, Oslo, Geneva, Vietnam, etc.). Călătoriile în timp sunt detaliate din perspectiva mai multor personaje, și amatorii de paradoxuri temporale se pot delecta cu mai multe situații de acest gen. Filmul are calități vizuale de necontestat și originalitatea efectelor speciale a fost recompensată în mod meritat cu un premiu Oscar.
Problema mea cu filmele lui Christopher Nolan este că ele nu reușesc să mă implice emoțional în timpul vizionării. Le apreciez întotdeauna mai mult retrospectiv, când mă gândesc la ele și când decantez intelectual ceea ce am văzut, dar trebuie să fac eforturi pentru a le urmări în timp real. Exact asta mi s-a întâmplat și acum. Sunt amator de filme de acțiune, dar combinația cu science-fiction temporal a fost dificilă de urmărit și a făcut acțiunea neclară în unele momente. Sunt și pasionat de science-fiction inteligent, dar în ‘Tenet’ tocmai abundența de explicații mi s-a părut excesivă, ele nu au făcut povestea mai clară și nu era nevoie de atâta știință pentru spectatorii care sunt obișnuiți cu pretextele cinematografice. Una dintre calitățile filmului este că personajele evoluează sau ni se dezvăluie treptat, multe dintre ele fiind mai mult decât stereotipuri, dar nici așa nu au reușit să mă implice emoțional.
John David Washington este un anti-erou distribuit într-un rol de genul celor jucate de Tom Cruise, și scenele în care interacționează cu eroina jucata de Elizabeth Debicki sunt cam singurele care mi-au produs emoție reală. O altă distribuire interesantă este cea a lui Keneth Branagh într-un rol de ‘bad guy’ a la James Bond. În general este o distribuție de prim rang, dar niciun rol de aici nu cred că va rămâne între ‘cele mai bune’ ale vedetelor de pe generic. A fost o plăcere să-l văd din nou, chiar dacă într-o singură scenă pe Michael Caine, mai ales că joaca rolul unui personaj numit Sir Michael. În rest filmul mi s-a părut spectaculos vizual, dar confuz. Recomand viitorilor spectatori să nu se străduiască să înțeleagă prea mult, sau să aștepte până după vizionare, când opinia despre ceea ce au văzut va începe să se îmbunătățească. Mie mi-e dor de simplitatea ideii și de minimalismul din ‘Memento’.
Nota: 5/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://virginradio.ro/thatmovie-tenet/)