Wolf Hall (2015)
Regia: Peter Kosminsky
Distribuția: Mark Rylance, Damian Lewis, Claire Foy, Thomas Brodie-Sangster, Joss Porter
Un serial istoric realizat de BBC este o întâlnire la nivel înalt pentru amatorii de istorie și pentru iubitorii de televiziune de calitate. Domnia lui Henric al VIII-lea este o sursă inepuizabilă de ficțiune istorică, literară sau pentru ecranele de toate dimensiunile. Puține alte perioade istorice au adunat în câțiva ani atâtea personalități istorice de excepție, drame și intrigi combinând credința, trădarea, erotismul, violența. Puține alte momente în istorie au reprezentat răscruci dominante pentru caracterul unui popor și pentru evoluția uneia dintre marile religii ale lumii.
Amatorii de literatură și de filme istorice par a nu se sătura niciodată de noi perspective ale personajelor marii epopei care a avut loc la curtea regală engleză în prima jumătate a secolului 16. ‘Wolf Hall’, realizat de BBC in regia lui Peter Kosminsky este o realizare de excelentă calitate în acest gen, beneficiind ca punct de plecare de romanele lui Hilary Mantel, câștigătoare a premiilor Man Booker și National Book Critics Circle Award, primite excelent de un public entuziasmat care le-a transformat în best-sellers.
Acțiunea celor șase episoade ale primului sezon al serialului se petrece între 1529 și 1536, din momentul căderii în dizgrație al cardinalului Thomas Wolsey și până la decapitarea Annei Boleyn. Pe primul plan al scenei istorice are loc ascensiunea ambițioasei curtezane la tronul Angliei, cu prețul divorțului regelui Henric și al schismei care a despărțit biserica Angliei de catolicism. Cartea și serialul se concentrează însă în jurul figurii lui Thomas Cromwell, a cărui ascensiune începe în același timp cu cea a familiei Boleyn, de care se va despărți însă politic atunci când o vor dicta interesul regelui și interesele personale.
Ascensiunea impresionantă a ambitiosului jurist până la poziția de ‘ministru șef’ al regelui, în pofida originii sale modeste și a faptului că nu era nici un om al bisericii, au făcut din Cromwell un personaj interesant și central și în ‘Wolf Hall’ și în alte lucrări recente care se ocupă de această perioadă cum ar fi serialul ‘The Tudors’. Intepretarea de excepție a lui Mark Rylance acordă figurii lui Cromwell inteligență, demnitate și omenie. Rylance este considerat astăzi cel mai bun actor de teatru englez, ceea ce echivalează cu o coroana regală, și aparițiile sale în filme sunt nu mai puțin memorabile. Mi-a plăcut enorm și aici, și in ‘Bridge of Spies’ al lui Spielberg (scris de fratii Coen). Sper să am cândva ocazia să-l văd și pe scenă.
Restul echipei de actori realizează performanțe actoricești bune și foarte bune, majoritatea având suficientă substanță în text pentru a crea personaje veridice și individualizate. Asemănarea fizică cu regele pictat de Holbein nu mai pare să fie o cerință pentru rol, ceea ce îi permite lui Damian Lewis să fie un Henric al VIII-lea cinic și autoritar, deși nu se ridică la înălțimea câtorva creații precedente ale acestui rol. Claire Foy o modelează pe Anne Boleyn cu un amestec de ambiție și vulgaritate, personajul recastigandu-și demnitatea doar în finalul pe care îl cunoaștem din cărțile de istorie. Imaginea cinematografică este excelentă, folosind rezoluția de imagine atinsă astăzi în producțiile de televiziune. Locațiile istorice, decorurile și costumele reușesc să redea atmosfera cu autenticitate și fără ostentație, paleta coloristică oscinand între combinațiile renascentiste la lumina zilei și sumbrul nopților iluminate cu lumânări și făclii, în rezonanță cu labirinturile intrigilor. Una peste alta, ‘Wolf Hall’ reușește să răspundă cam tuturor așteptărilor fanilor genului.
Nota: 9/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Frockflicks.com)