Filme

Ce au în comun crocodilii și coralii?

Wunderkammer – WOW – World of Wonders (2018) 
Produs de Magnitudo Film

Wunderkammer, după cum îi sugerează și numele, este o încăpere unde colecţionarii adună laolaltă obiecte care trezesc curiozitatea: animale împăiate, corali, sculpturi, bucăţi de meteorit, costume, arme, bijuterii sau fosile. Unele astfel de cabinete au apărut din dorinţa celor pasionaţi de a cunoaște și clasifica lumea animala, vegetala sau minerală. Altele au reprezentat doar un mod de a etala bogăţia și de a-i particulariza pe posesorii lor. Ele există însă în continuare, în colecţii private sau în colecţiile unor muzee cunoscute (Tate, Centre Pompidou sau MUDEC) și indiferent de motivul pentru care au fost alcătuite, reușesc să trezească mirarea, fascinaţia ori curiozitatea privitorilor.

Documentarul realizat de Magnitudo Film își propune să familiarizeze publicul cu conceptul de Wunderkammer, să pătrundă în lumea colecţiilor și colecţionarilor de obiecte stranii și să stârnească interesul pentru cabinetele în care e firesc să te simti uluit.

Imaginile specifice unui documentar (interviuri, detalii, cadre descriptive) alternează cu imagini ce prezintă un cuplu interesat de cabinete ale curiozităţii (ea spectator, el colecţionar). Ponderea cea mai mare o are prima categorie, iar metafora pe care și-au dorit-o realizatorii, nu incomodează claritatea filmului.

După cele aproximativ 90 de minute în care am aflat, printre altele, cat costă un dinte de T. rex, din ce motiv erau atârnaţi crocodili împăiaţi în catedrale sau cum poţi să obţii o bucată din lună, senzaţia de „Alice în ţara minunilor” a persistat.

Un film de recomandat celor care sunt pasionaţi de colecţii (de artă, timbre, bijuterii sau insecte), taxidermiștilor, fanilor teleenciclopedia și mai ales celor care vor să schimbe (măcar o ora și jumătate) decorul.

Documentarul Wunderkammer – WOW – World of Wonders poate fi urmărit în rețeaua Happy Cinema.

Nota: 7/10

Articole similare

Tatăl vitreg capitalist: El buen patrón (2021)

Dan Romascanu

Linia subțire dintre om și președinte – unde să spunem „stop”?

Iulia Dromereschi

O Amy Winehouse mai îndulcită: Back to Black (2024)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult