Cats & Dogs – The Revenge Of Kitty Galore (2010) – Caini si pisici-Razbunarea lui Kitty Galore
Regia: Brad Peyton
Scenariul Ron J. Friedman, Steve Bencich pe baza personajelor create de John Requa si Glenn Ficarra
Voci: James Marsden (Diggs), Nick Nolte (Butch), Christina Applegate (Catherine), Bette Midler (Kitty Galore), Neil Patrick Harris (Lou), Roger Moore (Tab Lazenby)
Desi pare a fi o productie destinata copiilor de varsta frageda, ma indoiesc ca acestia pot intelege parodia suculenta si pot surprinde toate trimiterile hazoase catre pelicule celebre precum Men in Black, The Silent of Lambs, Lethal Weapon, etc, etc, sau ca pot evalua reusita – zic eu – a impletirii caracteristicilor speciilor animale cu apucaturi, determinari si mimici specifice oamenilor. Si totul ambalat intr-un umor si ironie ascutite.
Spre deosebire de Dogs & Cats din 2001 (regizor Lawrence Guterman), secquelul in discutie ne conduce in plin secol 21, catre o tehnologie avansate de spionaj, comunicatii si lupta pusa in mana a doua specii: cainii si pisicile, ambele hotarate sa-si apere pozitiile castigate de veacuri alaturi de oameni, dar sa ii si apere pe acestia de nebunia planurilor de suprematie si subjugare a planetei.
„What Can’t Be The Friends”? Intrebare veche pe acest Pamant si cu raspunsul – din fericire – in momente de mari crize – Putem fi prieteni!, atunci cand o cauza primordiala o cere! Recte „Pacea Mondiala” – deviza si scopul pisicilor de la agentia M.I.A.U. (M.E.O.W.) – organizatia de spionaj a felinelor (care protejeaza pisicile de „potai”) 🙂
Si aici exista o astfel de cauza, pentru ca pisicuta Galore, din razbunare pentru pierderea frumoasei podoabe blanoase, tradeaza agentia M.I.A.U. si se arunca intr-o lupta supertehnicizata pentru a ingenunchea rasa canina si pentru a subjuga felinelor rasa umana.
Diggs, caine „aproape politist”, dar retrogradat si condamnat la un amarat de trai obisnuit, primeste o oferta”aidoma unui puscarias” care are la activ ½ de viata in inchisoare si sanse identice pentru viitor, spuneam deci ca primeste o oferta uluitoare de a se alatura „asilor” si ajunge alaturi de Butch la „Dog World Headquarters” – baza operatiilor de spionaj si actiune, unde se construieste „linia fina dintre oameni si haosul total” 🙂
Si de aici incolo se rostogoleste o actiune ametitoare, plina de inventivitate si haz.
Pentru ca pisicuta Galore impreuna cu acolitii sai se pregateste sa lanseze in eter – cu ajutorul unei imense antene satelit, „Chemarea Salbaticiei” – sunetul pe care il vor auzi numai cainii si care inebunind, vor decadea din gratiile oamenilor…. ha, ha, ha si astfel oamenii, fara protectia rasei canine, vor fi subjugati de feline.
O multime de personaje – caini si pisici, dotate cu caracteristici, reactii, expresii si sentimente umane, evolueaza intr-un ritm antrenant. Exceptionali porumbelul Seamus, cu zapaceala lui si replicile traznet (aflat chiar „intr-o calatorie epica” alaturi de Butch si Diggs „invatand unii de la ceilalti”), Catherine, pisica „agenta” la MIAU (acceptand „premiera relatiei dintre agentii” – ca unica solutie salvatoare), Kitty Galore – furand tehnologii de la NASA, Pentagon si chiar si de la Gates (de la care subtilizeaza Windowsul 🙂 ), motanul Tinkles – geniul malefic – care din celula sa de la Alcatraz susura precum Hannibal Lector „ n-o sa gasesti iubirea adevarat” – si care in finalul filmului se relaxeaza in libertate, pe o plaja exotica cu bautura sub mustati J, amaratul de soricel Scremptius folosit pe post de „mouse” :)….
Replicii vii, istete, amuzante, incheiindu-se cu cea finala, dupa victoria comuna asupra diavolitei pisicute Galore: „in regula baieti, sa mergem sa dam din cozi”.
Vocile unor actori de marca: Nick Nolte, Christina Applegate, Roger Moore, Bette Midler, James Marsden, Katt Williams se pliaza perfect pe profilul personajelor carora le aduc calitatea umana a comunicarii.
Coloana sonora extrem de inspirata: Get the Party Starting si Atomic Dogs, pe care o puteti asculta si pe situl oficial (soundtracks), este incantatoare.
Extraordinari sunt “actorii” animalele care “joaca” in acest film, animalute care apartin companiei specializate “Boone’s Animals for Hollywood”, antrenate sub mana dresorului Boone Narr si care exprima uneori exemplar, prin scanteierea ochilor, prin sifonarea boticului, prin mustaciri sau prin miscari ale corpurilor, ceva in plus decat reusesc colegii lor umani 🙂
In acelasi sens este de admirat departamentul de animatie si efecte speciale, care au creat o Kitty Galore splendida in goliciunea suprema a pielii sale lucioase si incretite, cu o mutrita malefica, cu joc de maini/labute antrenat pe tastatura computerelor si pe bietul “mouse” si absolut mortala infasurata in finalul filmului in cochilia lipicioasa a rozaliei vata de zahar. Kitty Galore, impreuna cu armata ei de motani ninja! Admirabile efecte vizuale!
Din punctul meu de vedere, echipa de productie, in frunte cu regizorul Brad Peyton, a creat un film pentru intreaga familie, la care se pot amuza deopotriva copiii, cat si maturii, acestia din urma cu ceva peste, pentru ca stiu mai mult si inteleg mai multe. Ca sa parafrazez o replica din film, cei mici nu au invatat inca multe de-ale vietii, prin urmare, ferice de ei.
Eu una m-am distrat vreo doua ore la acest film, dupa care mi-am vazut cu un tonus mai ridicat de cele curente ale vietii :), asta a mea, de om! Insa mi-am luat pisica in brate si m-am uitam cu luare aminte in ochii ei. M-a infiorat ce am vazut acolo, in galbenul-verzui al lor! 🙂
1 comment
parere lipsa !