Cars (2006) – Masini
Regia: John Lasseter
Voci originale: Paul Newman, Owen Wilson, Bonnie Hunt, Larry the Cable Guy, Cheech Marin, Michael Keaton, George Carlin si Richard Petty
Creat special pentru a celebra cea de-a zecea aniversare a studiourilor Pixar, “Cars” este o metafora care ne vorbeste despre alegeri in viata, despre nevoia de a schimba ritmul in care traim si a a trece la “viteze” mai mici, despre bucuria si multumirea pe care o poate insemna calatoria in sine si mai putin atingerea scopului si a destinatiei.
Spre deosebire de productiile precedente ale aceluias studiou in care planul animatiei se intersecteaza cu cel uman, in “Cars” s-a creat o lume intreaga, un univers separat in care omul nu exista, nu este nici macar sugerat.Subiectul, previzibil dealtfel in multe momente, il are ca personaj central pe Lightning McQueen (voice Owen Wilson), o masina de curse mandra de sine si indragostita de celebritate, hotarata sa castige Cupa Pistoanelor si sa devina beneficiarul contractului promis de promototul curselor. Mai mult decat atat victoria ii da dreptul sa-l inlocuiasca pe The King, un campion respectat aflat in pragul pensionarii. Cursa se termina indecis si McQueen trebuie sa calatoreasca in California pentru un tie-break.
Nu se poate sa nu remarcam pasiunea realizatorilor pentru cursele Nascar, de unde probabil s-au inspirat in crearea cursei din debutul filmului. Impresioneza pe neavizati imaginile redate cu o camera la nivelul asfaltului, zgomotul specific pistei, precum si referintele mai mult decat profesionale la strategii in cursa, coduri de conduita si cultul personalitatii campionilor.
In drum spre cursa de campionat din California, Lightning face un ocol neasteptat de-a lungul faimoasei “Route 66“, cazuta in derizoriu dupa contruirea autostrazii Interstate 40, prin Radiator Springs unde o intalneste pe Sally, un Porche sexy care ii starneste sentimente noi, pe Doc Hudson, un Hudson Hornet 1951 a carui prezentare aduce remarcabil de mult cu figura celui care ii imprumuta vocea sa (Paul Newman, cunoscut ca pasionat de curse si de masini, prezenta sa in distributia acestui film fiind oarecum de asteptat) si pe Mater, un camion cam ruginit dar care prezinta inca multa incredere ( voce Larry the Cable Guy). Toate aceste personaje il invata pe eroul nostru nu numai cum sa obtina un timp bun si sa devina campionul care se viseaza ci si cum sa se bucure de ceea ce face.
Desi subiectul nu este deosebit de incitant, filmul se salveaza de la derizoriu prin umor, cu ajutorul personajelor extrem de bine conturate si de vivace, sustinute cu multa arta de vocile care le insufletesc.Iar dincolo de toate acestea animatia este spectaculoasa mizand pe conturarea detaliilor insesizabile in mod obisnuit precum si pe redarea unor peisaje magnifice. De fapt cred ca tocmai aceasta atentie la detalii da savoare filmului, alaturi de bogatia de culori a imaginilor si de personalitatea eroilor principali care ne face sa trecem peste cat de ciudata este aceasta lume a masinilor.
“Cars” a venit si cu o inovatie in materie de eroi, care nu mai sunt animalute vorbitoare simpatice si galagioase ci personaje de metal, stralucitoare, cu miscari naturale detasandu-se de alte incercari de a insufleti vehicule cu fete pictate pe caroserie tocmai prin aceste gesturi si reactii care le confera individualitate. Imaginativa toate tipurile de umanitate redate de… masini: o dubita VW din 1960 este un hippie genial care vinde uleiuri… ecologice, sentimentele lui Lightning McQueen se aprind pentru Sally Carrera, un Porsche 911 care a parasit viata agitata din California si a “condus” pana cand s-a impotmolit in mlastinile din Radiator Spring. De asemenea Sally prea si rolul constiintei din film, acompaniata de o melodie sentimentala ne povesteste despre orasul care a fost candva un loc plin de viata situat pe “drumul mama” Route 66.
Totul s-a schimbat dupa construirea autostrazii Interstate 40, traficul a scazut, prietenii s-au mutat in zone mai circulate si orasul murit, toate acestea pentru ca s-a vrut castigarea a catorva minute din timpul de calatorie. Ghidat de Sally si de Doc Hudson, Lightning incepe sa-si piarda din egoism si ajunge chiar sa descopere si sa aprecieze frumusetea acestui oras cazut victima a ritmului dezvoltarii.
Departe de a atinge perfectiunea, “Cars” este un film placut de vizionat mai mult datorita maiestriei realizarii tehnice oferite de Studioul Pixar si mai putin datorita subiectului. In mod sigur ii lipseste surpriza, suspansul, povestea este prea plata, mesajul este simplu si foarte direct: cu ingamfare si tupeu nu realizezi nimic, ai nevoie de prieteni si de sprijinul lor. In ciuda cliseelor, filmul este plin de culoare, amuzant si placut in special de cei mici. Ca intotdeauna, Randy Newman ne-a pregatit o coloana sonora pe masura talentului sau iar vocile care dau viata personajelor contribuie substantial la succesul animatiei.
E Pixar, e John Lasseter, e Paul Newman si o masina care ii seamana… savurati filmul… sigur o sa gasiti ceva care sa va placa.
1 comment