Regia: John Singleton
Actori: Hudhail Al-Amir, Laurence Fishburne, Lloyd Avery, Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut
Boys’N the Hood este considerat filmul care a deschis cu adevarat discutia despre afro-americani, despre violenta sau onestitatea lor, despre cartierele de negri din America. Sau cum poate ca influenta parintilor sa creeze un om bun, atat de bun incat nu poate suferi nedreptatile sau lipsa de umanitate a altora. Si pana si acesta o poate lua intr-o zi pe calea justitiarismului si a razbunarii de sange, chiar daca isi da seama ca nu este calea corecta, dar este singura.
Filmul urmareste , pe parcursul a 7 ani, cateva personaje care locuiesc intr-un cartier de negri din sudul orasului Los Angeles. Tre (Desi Arnez Hines II) este un baiat cu probleme comportamentale, datorate in principal faptului ca familia lui este dezbinata, desi este considerata deja din clasa medie: mama avocata, tatal contabil, dar fiecare locuind in propria casa, in propriul cartier. In momentul cand face probleme la scoala, mama decide sa il trimita langa tatal sau, Jason, care se va ocupa mai indeaproape de educatia sa.
Acesta, interpretat de Laurence Fishbourne, este un tata dur (din prima zi, ii marturiseste regulile casei, il pune sa faca munci prin jurul acesteia), insa corect si fara probleme legale, in ciuda cartierului rau-famat, plin de bande care comit ilegalitati. Tre creste frumos si devine liceean, aspirant la facultate si cu o slujba cu timp partial, un model pentru cei din jurul sau (iar interpretarea lui Cuba Gooding jr. este, ca de obicei, merituoasa, desi rolul este aici mai timid, mai retinut).
De altfel, fiecare copil care este urmarit in film, ulterior in pragul maturitatii, peste cei sapte ani pe care ii razbate filmul, isi alege propria cale in viata: in timp ce Tre este construit ca adult de catre durul sau tata, dar ca un adult care are propria incredere in sine si care va deveni o persoana respectabila, Doughboy intra in conflict inca de mic cu bandele de raufacatori pana in a deveni el insusi implicat in schimburi de focuri si in jafuri pana la crime.
Cel care tine legatura intre ei este Ricky, fratele lui Doughboy, care este intre ciocan si nicovala: pe de o parte, simte nevoia sa isi protejeze fratele (sfarsind prin a fi el insusi protejat de acesta), iar pe de alta parte vrea sa ajunga un mare jucator de fotbal american si face orice este necesar pentru a-si indeplini visul.
Este un film profund moralist, care se adreseaza in special Americii, dar nu numai ei. Coborand la nivel individual, se doreste in primul rand prevenirea incidentelor intrarasiale ale afro-americanilor, adresandu-se tocmai acestei etnii, colectivitati, prin aducerea in prim plan a unor simboluri ale succesului celor de aceeasi culoare: Laurence Fishbourbe, Cuba Gooding jr, dar in principal cantaretul Ice Cube, al carui rol (Doughboy) este de mare profunzime si substanta. Violenta nu este solutia!