McCabe & Mrs. Miller (1971) – McCabe și doamna Miller
Regia: Robert Altman
Distribuția: Warren Beatty, Julie Christie, Rene Auberjonois
Robert Altman numea ‘McCabe & Mrs. Miller’ (1971) un ‘anti-western’ ,în timp ce unii critici îl încadrează în categoria western-urilor ‘revizioniste’. Povestea și cadrul acțiunii sunt cele ale filmelor clasice ale genului. Ne aflăm într-o localitate de frontieră din vestul Statelor Unite (nord-vest, să fim mai exacți) în perioada de expansiune economică generată de minerit. Legea este încă fluidă, nu există niciun șerif sau judecător în film, iar eroii se bazează pe spiritul de inițiativă dublat de mânuirea armelor de foc pentru a-și face un rost și mai ales pentru a supraviețui. Eroii principali sunt poate atipici în comparație cu eroii westernurilor clasice, dar nu o noutate absolută în cinematografia americană sau cea a lumii, incluzând westernurile spaghetti ale lui Sergio Leone realizate cu câțiva ani înaintea acestui film. Am putea spune însă că acțiunea este aproape fundal în acest film, care este o ecranizare a unui roman scris de Edmund Naughton. Ceea ce l-a interesat pe Robert Altman sunt personajele, eroii filmului și oamenii din jurul lor, cu viețile și morțile lor. Criticii și istoricii de film, ca și fanii lui Altman considera ‘McCabe & Mrs. Miller’ ca pe unul dintre filmele sale cele mai bune, daca nu cel mai bun.
Filmul începe în stil clasic. Un om cu o pălărie excentrică și cu un pistol la centură intră într-un orășel minier din Vest și caută saloon-ul locului. Își căștiga repede autoritatea căci este un bun jucător de cărți și îl însoțesc zvonuri că ar fi ucis pe cineva, cândva, într-un duel cu pistoalele. Are ceva bani și îi investește în construirea unui nou saloon și inaugurarea unui bordel improvizat în corturi. Nu după multă vreme apare Doamna Miller, care-i propune lui McCabe să-i devină parteneră de afaceri – îi vă administra finanțele și își va folosi experiența proprie pentru a organiza cum trebuie industria prostituției. Afacerile prosperă, legătura dintre cei doi se consolidează cu încetineală, și după o vreme apar reprezentanții unui trust care vrea să pună stăpânire pe oraș. Când McCabe, prea sigur pe sine, refuză o propunere care i se pare prea joasă financiar, lucrurile se complică.
Robert Altman crează un întreg peisaj uman în jurul lui McCabe și al doamnei Miller. Cei doi eroi sunt legați de o relație de afaceri. El nu își permite să o dorească mai intimă, decât eventual la beție și în fata oglinzii. Ea se refugiază în visele induse de opium. Realitatea este mai crudă și mai mare decât ei, cu oricâtă încredere și tupeu ar încerca să se înconjoare. Warren Beatty și Julie Christie realizează două dintre rolurile cele mai impresionante ale carierelor lor de actori. În jurul lor, Altman crează un adevărat univers de personaje. Și-a ales echipa de figuranți și i-a lăsat să-și construiască fiecare personajul, caracterul, meseria. În roluri secundare apar Shelley Duvall, nelipsită din filmele lui Altman și Keith Carradine, în debutul său pe ecran, deja prevestindu-l pe actorul formidabil care avea să devină. La crearea atmosferei contribuie decorurile create cu uneltele epocii și imaginea lui Vilmos Zsigmond, care a pre-procesat pelicula pentru a-i da o tentă de vechime autentică. Filmările au avut loc secvențial, în ordinea cronologică a evenimentelor din film, așa încât natura și culorile se schimbă și ele în succesiunea lor firească. Sunt detalii minore, care însă toate construiesc o atmosferă imersiva, care absoarbe spectatorii și îi aduce alaturi de personaje, în pofida decalajului de timp. Este copleșitoare și muzica lui Leonard Cohen, departe atunci de celebritatea de mai târziu, care se potrivește perfect în prima parte, deși nu a fost compusă pentru acest film ci aleasă de Altman după ce ascultase discul cântărețului canadian. ‘McCabe & Mrs. Miller’ se încheie cu un memorabil duel de împușcături, în tradiția genului. Altman l-a numit anti-western? Eu zic că este un western frumos și altfel.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)