Filme Filme asiatice Recomandat

Alex Holeh Ahavah (1986)

Alex is Lovesick (1986) – Alex Hole Ahavah
Scenariul si regia: Boaz Davidson
Distributia: Eitan Anshel, Sharon Hacohen, Avi Kushnir, Ubi Kabiri, Jupiter Leonid, Hana Rot, Joseph Shiloach

De multa vreme nu am mai ras cu atata pofta la o comedie!!!

Si chiar am avut momente cand hohotele si lacrimile m-au impiedicat sa mai vad ecranul :).

Umor cat cuprinde, gaguri in avalansa, o coloana sonora uimitoare – pentru ca debuteza empatic cu o minunata melodie binecunoscuta “Magic Moments” (scrisa de Hal Davis si Burt Bacharauch si interpretata de Perry Como) si continua intr-un mod  irezistibil cu cantece care uneori vin sa sublinieze actiunea, iar alteori sunt in cea mai caraghioasa contradictie cu ceea ce se petrece pe ecran. Si nu in cele din urma, cu o paleta de actori daruiti cu mult talent, de la pusti si pana la cei maturi. De altfel, Avi Kushnir nascut in anul 1960 a devenit in timp unul dintre actorii de frunte ai scenei si cinematografiei israeliene.

Momentele magice ale trecerii pustilor catre adolescenta, intr-un univers social aparte, acela al unui Israel aflat in primii anii de dupa Razboiul de Independenta, al unui Israel in care si-au gasit tara evrei de pe tot cuprinsul lumii, in mod special din estul Europei. Momentele magice ale pasilor catre adolescenta, in care se impletesc giumbuslucuri firesti scolaresti, cu primele curiozitati si tentatii caracteristice varstei de 13 ani, cum ar fi nuditatea feminina (si sunt scene de un umor irezistibil in acest sens), primele zvacniri ale iubirii romantice, deziluzii normale, ba chiar si sacrificiul in numele iubirii.

Alex Holeh Ahavah

Personajele sunt extraordinar de bine caracterizate, in functie de extractia lor natala, de la dascalul de scoala de origine rusa, la mama si bunica lui Alex – poloneze specifice “a yiddishe mame” si pana la suculentul vecin Faruk – chiriasul de origine persiana – obsedat de diverse tratamente elucubrante pentru cresterea parului pe capul sau deja considerabil parasit de podoaba capilara. Nici starea sociala si economica a Israelului in acei ani ’50 nu este ocolita si sunt in film scene memorabile privind piata neagra si modalitatile de obtinere peste mana a alimentelor si a altor produse necesare traiului de zi cu zi, actiuni in care exceleaza bataioasa mama a lui Alex. Hm, tare mi-au mi-au amintit aceste secvente de ai nostri fie uitati ani ’80. 🙂

Bineinteles, ca si normele religioase iudaice au un loc aparte in film, caci Alex se pregateste pentru Bar-Mitzvah, fiind in pragul varstei de 13 ani si aici avem din nou scene savuroase in care elementul principal este batranul si “obositul” rabin, eroul unor momente de umor antologic.

Alex is Lovesick

Colegul de clasa al lui Alex, Gadi Fishenzon, interpretat de Uri Kabiri (posesorul de altfel al unei surori mai mari si bine facute pe care pustii pun la cale sa o vada goala la dus – si asta in schimbul depunerii in mana lui Gadi a vreo suta de marci postale) este si el un personaj antologic, prin prezenta, actiuni si oh, are o scena dementiala undeva spre finalul filmului, in care reuseste sa para o marioneta trasa de sfori de mana unui papusar invizibil, dansand plin de har pe plaja, noaptea in jurul traditionalului foc de tabara.

Pe Sharon Hacohen, inerpreta Lolei, matusa indepartata venita din Polonia in cautarea barbatului iubit , este o tanara  frumoasa, care ii asalteaza hormonii lui Alex, am revazuta de curand, la Festivalul Filmului Evreiesc, in pelicula “My Father, My Lord”- 2007, in rolul mamei.

Scenaristul si regizorul Boaz Davidson, cunoscut mai apoi pentru aportul sau in pelicule precum The Expandables, Rambo, Drive Angry, Ninja, Leaves of Grass, Solitary Man, Labor Pains si muuuulte altele, a dovedit in aceasta comedie romantica o stiinta si o simtire aparte a sufletului si psihologiei adolescentine si mai ales a stiut sa ne transmita farmecul de neuitat al acestei etape din viata fiecaruia dintre noi.

Undeva pe Internet, am gasit o referire la faptul ca Alex si generatia sa reprezinta soldatii razboaielor urmatoare ale Israelului, din 1967 si urmatoarele din pacate.

Gasiti free download acest film la adresa de aici.

Nota: 8.5/10

Articole similare

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 15-17 aprilie 2011

Delia Marc

Divergent (2014)

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult