Filme Filme europene

Adevărul nu are termen de valabilitate. Cel puțin în serialul The Breakthrough (Netflix, 2025)

The Breakthrough (Netflix, 2025)
Regia: Lisa Siwe
Distribuția: Peter Eggers, Jessica Liedberg, Mattias Nordkvist

Una dintre problemele cele mai mari ales sistemelor juridice din întreaga lume este termenul de prescripție. Despre relevanța acestuia s-au scris cărți și s-au făcut dezbateri intense. Unele țări au optat pentru termene lungi și forte lungi, altele, din motive tehnice, au prestabilit perioade mai scurte. Această problematică e însă și mai dificilă în cazurile infracțiunilor care țin de viața și integritatea unei persoane. 

În 2004, într-un orășel suedez, are loc o dublă omucidere. Sunt uciși cu sânge rece Mohammed Ammouri și Anna – Lena Svensson, un băiețel de opt ani și o femeie de 56 ani. Nu există o conexiune logică între victime. Nu există un tipaj. Nu există acte similare de violență. Și evident, nu există nici un suspect. 

John, în interpretarea lui Peter Eggers, este un detectiv strălucit șu un sportiv de performanță, dar mai ales este un om al legii pentru care acest caz devine un soi de Călcâiul lui Ahile, o obsesie care îl tot împinge spre autodistrugere. Acesta le promite celor rămași din familiile victimelor că va face justiție rapid și că va prinde criminalul. Ce nu știe John e că această promisiune se va întinde la mai mult de un deceniu. Șaisprezece ani de căutări asidue, frustrări constante și un sentiment profund de impotență morală. 

Serialul The Breakthrough de pe Netflix a fost exact ce spune titlul: o descoperire pentru mine. Apărut în Suedia, în 2025, acesta reflectă cazul real, transmițând publicului confruntările și dilemele profund umane ale personajelor implicate pe caz. Fie că este vorba despre frica de discriminare a părinților lui Mohammed, fie că e neputința soțului Annei, fiecare emoție transpare din dialoguri, din cadrele lungi, filmate intens. Fiecare episod pare să te arunce dintr-o extremă în alta, să te poarte dintr-o senzație calmă într-o disperare. 

Aruncând o privire tehnică asupra filmului, țin să precizez următoarele: 

  • e un serial slow burn. Efectiv, simți cum curge acel timp, cum îmbătrânește personajul central, cum neputința sa îl împinge spre cel mai bizar experiment grație căruia cazul va fi rezolvat;
  • personajele sunt excelent creionate, fără excentric, fără teribilism. Oameni ca toți oamenii, doar că zdruncinați profund de această dramă care a impactat o țară întreagă; 
  • frica este fundalul central. O simți cu fiecare por. E un soi de cadru general în care aștepți. Mi-a adus aminte de „The killing”. Aceleași cadre grele, filmate în note sumbre și același tipar de personaj care e la un pas de final. 

Serialul The Breakthrough a fost o experiență cinstită, o producție care m-a ajutat să ies din apatia mea cinefilă. Cu un subiect bine pus la punct, cu o narațiune concludentă, serialul e un bun exemplu despre cum munca poate deveni obsesie, iar scheletele din dulap ies la iveală mai devreme sau mai târziu. 

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

Articole similare

Filme pe scurt: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Tudor Mirică

Răzbunarea unui om obișnuit: Le vieux fusil (1975)

Dan Romascanu

Întru dispariția nostalgiilor: „O idee care ne sucește mințile”, de Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult