Filme Filme europene

Această librărie nu livrează: The Bookshop (2017)

The Bookshop (2017)
Regia: Isabel Coixet
Distribuția: Emily Mortimer, Bill Nighy, Hunter Tremayne

Iubitorii de cărți și de librării vor găsi multe lucruri care să le placă în ‘The Bookshop’, filmul realizat în 2017 de Isabel Coixet. Este un film despre cărți și despre felul în care acestea pot schimba viețile oamenilor, despre oameni care iubesc cărțile și care își dedică acestora viața. ‘The Bookshop’ și este un film foarte britanic, desi Isabel Coixet este născută în Spania (dar cu destule producții internaționale în filmografia sa). Este britanic nu numai prin faptul că acțiunea se petrece în Anglia, dar și ca stil, personaje și abordare a narațiunii. Până la urmă, acest exces de britanicitate se dovedește a fi și una dintre problemele principale ale filmului.

Povestea. Ne aflăm în anul 1959, într-un mic și pitoresc orășel pe o coastă la mare a Angliei. Florence Greene (Emily Mortimer) este o văduvă de război a cărei singura pasiune în viață sunt cărțile. Nu ni se spune, dar putem ghici că a rămas singură foarte tânără, ceea ce vedem dintr-un flashback este că și scurta ei perioadă de fericire alaturi de soțul căzut în război era legată de cărți. Se cunoscuseră într-o librărie. Poate și din cauza asta, decide să deschidă în orășelul de pe malul mării, într-o clădire veche, la limita condițiilor de locuit, o librărie. I se împotrivesc mai-marii și atotputernicii orașului, în frunte cu malefica Violet Gamart (Patricia Clarkson), proprietara unei reședințe somptuoase, provenită dintr-o familie cu legături suficient de puternice la Londra pentru a influenta adoptarea unei legi prin care pot fi expropiate clădiri de felul celei în care se afla librăria pentru a înființa fantomatice cluburi de artă. Locuitorii satului îi sunt favorabili eroinei, între ei recluzivul domn Brundish (Bill Nighy) care îi împărtășește pasiunea pentru literatura bună și o fetiță în pragul adolescenței care îi este ajutoare și care va juca un rol cheie în poveste. Librăria vă fi deschisă, dar vă rezista ea presiunilor și prejudecăților?

Ce mi-a plăcut. Împărtășesc pasiunea pentru cărți și pentru librării, scenele din librărie nu numai că m-au făcut să vibrez, ci mai mult, mi-au adus în nări mirosul cărților. Ray Bradbury și Nabokov (sau mai bine zis cărțile lor) joacă un rol important în poveste. Emily Mortimer este excepțională în rolul principal, unul dintre acele roluri feminine care radiază frumusețe și bunătate, și care nu pot să nu cucerească. Descrierea atmosferei locului cu ierarhia sociala și diferențele de clasă și statut este bine servită de restul interpretărilor actoricești care sunt OK, la nivelul bunelor producții engleze. Cinematografia este rafinată și delicată, scenele din librărie, din domeniile bogaților, și cele din natura contribuie la calitatea vizuală a filmului.

Ce mi-a plăcut mai puțin. Scenariul este subțirel. Exista o surpriză în final care lărgește și chiar schimba perspectiva povestii, dar ea vine prea târziu pentru a șterge impresia de poveste previzibilă, ceva de gen Disney realizat însă în studiourile BBC, și pentru a contracara efectul folosirii excesive a comentariilor off-screen, care, ca de obicei, nu ajută și nu adaugă calitate unei producții dintr-o artă care se bazează în primul rând pe imagine. ‘The Bookshop’ are o idee frumoasă și multe calități vizuale și cinematografice, dar lipsa de consistență a intrigii face că aceasta producție să-și rateze în mare măsură ținta.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Cinemagia.ro)

Articole similare

Groaza vine din interior: The Lighthouse (2019)

Dan Romascanu

The Death of Stalin (2017)

Ion Dobrovolschi

Giganții apelor: Les Gardiennes de la planète (2023, Festivalul filmului francez)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult