Filme Filme asiatice

A Hero (2021). O reinterpretare a idiotului dostoievskian

A Hero (2021) – Ghahreman – Un erou
Regia: Asghar Farhadi
Distribuția: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Sarina Farhadi

Nu știu de ce, după vizionarea peliculei „A Hero”, semnată de regizorul iranian Asghar Farhadi, dublu câștigător al premiului Oscar, mi-am amintit de romanul „Idiotul” a lui F. M. Dostoievski. Să fie oare din cauza caracterului duplicitar al eroului sau poate din cauza acelui surâs debordant pe care îl afișează? Dar se pare că am mers cam departe. Haideți să o luăm de la un capăt.

Rahim, interpretat impecabil de actorul Amir Jadidi, stă în închisoare pentru o datorie, practică frecvent întâlnită în spațiul țărilor musulmane. Acesta primește o permisie de două zile și decide să facă rost de bani pentru a-și cumpăra libertatea. Soarta sau poate norocul îi surâde când iubita sa Farkhondeh (Sahir Goldoust) găsește o geantă cu câteva monede de aur.

În încercarea de a afla valoarea lor, cei doi merg la un amanet, dar descoperă că de facto acestea nu sunt atât de scumpe pe cât o intuiseră ei. De aici, cavalcada evenimentelor o pornește vertiginos din loc. Rahim decide să întoarcă banii și să câștige iertarea autorităților din penitenciar, astfel încât să fie eliberat.

De ce Idiotul lui Dostoievski? Rahim are alura unui om de o sinceritate debordantă, pe alocuri naivă, pe alocuri stupidă. Este genul de om care zâmbește cu atâta căldură încât pare victima perfectă. Pe de altă parte, creditorul său Bahram este latura sa antagonistă, care pune o întrebare extrem de relevantă „Unde în lume oamenii sărbătoresc faptele făcute corect?”, deoarece nu înțelege toată vâlva pornită pe seama samariteanului Rahim.

Regizorul mizează pe foarte multe simboluri ascunse, scoțându-le la iveală doar printr-o abordare de ansamblu. Pe de o parte, descoperim personajele din prisma evenimentelor curente, pe de altă parte pășim dincolo de aparențe și descoperim că uneori dorința de a câștiga prevalează peste scrupule.

Epopeea lui Rahim e, pe bună dreptate, o lecție a paradoxurilor. Avem un „erou” ambivalent, ușor desconcentrat, greu de urmărit și de intuit la capitolul bune intenții, un soi de lup în piele de oaie sau viceversa. În unele momente ale filmului empatizezi ușor cu el, iar în altele îți vine să îl judeci la greu.

Farhadi mixează perfect stilistica narațiunii cinematografice, punându-l pe Rahim în centrul parabolei, captându-i mersul, valorificându-i expresia și mimica deosebită (se pare că Amir Jadidi a fost croit pentru acest rol, debordând de lumina aia opacă a unei bunătăți aparte).

Mă încumet să afirm că „A Hero” este un film bizar, ciudat, care pornește ca un discurs romantizat și se sfârșește într-o dramă tristă. Controlul perfect al regizorului asupra evoluției filmului se simte în fiecare secundă, ceea ce îi dă peliculei greutate.

„A Hero” este o ilustrare a lumii în care trăim, lume în care fapte civice normale sunt privite ca acte de eroism. Nu în zadar, de-a lungul întregului film m-a urmat întrebarea logică: „De ce eroul nu a dus geanta la poliție?”. Farhadi ne arată cât de egocentrici și îndrăgostiți de noi înșine suntem, punându-ne în față un ciob de oglindă spartă în care ni se reflectă egoismul.

Din 25 februarie în cinematografele românești, distribuit de Independența Film.

Nota: 9/10

Articole similare

„Rolul poeziei în lumea aceasta a utilitarismului este de a împiedica desacralizarea lumii, de a nu lăsa să dispară dimensiunea spirituală a vieții” (Romeo Aurelian Ilie, interviu)

Corina Moisei-Dabija

O viață dăruită țării: ”În vâltoarea războiului. Radu R. Rosetti”, de Maria Georgescu

Corina Moisei-Dabija

Credință și teatru: Jésus de Montréal (1989)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult