Homo deus. Scurta istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari
Editura Polirom, Iași 2018
Traducere: Lucia Popovici
Nu am citit Sapiens. Am inceput direct cu Homo deus! Altfel spus, am sarit peste trecut si am mers direct la viitor. Si nu orice viitor, ci viitorul omenirii! Am considerat ca acesta este mult mai interesant, fie si doar pentru ca viitorul este mult mai greu de prezis decat trecutul… ☺
Yuval Noah Harari considera ca modernitatea este un pact complicat si simplu deopotriva. Esenta acestui pact neobisnuit este ca oamenii sunt de acord sa renunte la sens in schimbul puterii. In trecut, oamenii credeau ca joaca un rol intr-un colosal plan cosmic. Renuntarea la aceasta credinta echivaleaza cu acceptarea absentei unui sens al existentei umane, ceea ce constituie o mare provocare din perspectiva psihologica. Daca nu exista un sens prestabilit, fiecare om are puterea si libertatea deplina de a face alegerile pe care le considera oportune, conferind astfel el insusi sensuri vietii sale.
Pe parcursul istoriei sale, omenirea a fost mereu preocupata de trei probleme de maxima gravitate: războiul, foametea şi molimele. Astazi, in secolul XXI, chiar daca nu au fost complet eradicate, aceste provocari sunt gestionabile. Harari atrage insa atentia ca abia acum trebuie sa ne punem o intrebare fundamentala: ce vom face cu noi insine intr-o lume prospera si armonioasa? Raspunsul la aceasta intrebare este departe de a fi simplu, iar cautarea acestuia reprezinta o aventura intelectuala fascinanta.
“Istoria a inceput cand oameni au inventat zeii si se va sfarsi cand oamenii vor devein zei”, ne spune autorul. Pe agenda actuala a omenirii se afla incercarile de obtinere a nemuririi, fericirii si indumnezeirii. Exista insa pericolul major ca, tocmai in contextul progreselor uriase ale stiintei, aceste demersuri sa nu fie incununate de succes. “Ce se va intampla cand ne vom da seama ca votantii si clientii nu fac niciodata alegeri libere si cand vom avea tehnologia necesara pentru a le calcula, proiecta si pacali sentimentele? Daca tot universul depinde de experienta omului, ce se va intampla atunci cand experienta umana va devein doar un alt produs ce poate fi creat la comanda, identic in esenta cu orice alt articol din supermarket?” se intreaba Harari. Riscul ca frumosul vis umanist sa se transforme intr-un cosmar nu este deloc neglijabil…
Cartea este greu de lasat din mana si ne ofera interpretari surprinzatoare, chiar socante, dar perfect logice, ale unor evolutii recente care marcheaza drumul pe care merge umanitatea. Dilemele prezentului sunt abordate intr-o maniera rationala si captivanta, iar viitorul este explorat cu luciditare, dar si cu un remarcabil simt al umorului.