Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (24 – 30 iunie 2013)

11108891-london-england--july-2009--shelves-of-old-books-at-the-british-museumUn interviu interesant despre biblioteca proprie cu Ioana Parvulescu gasim pe blogul Libris.ro. La intrebarea Cât timp dedicaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi, scriitoarea raspunde: ”Mărturisesc că nu ştiu şi nici nu mă uit la ceas, când citesc. După cum vedeţi, nu ţin nici contabilitatea cărţilor, nici pe cea a orelor dedicate lor, şi cred că asta se explică prin faptul că plăcerile adevărate nu le numeri şi nu le măsori. Desigur, cititul nu e numai plăcere, pentru mine, e şi meserie, dar am norocul ca până şi cititul de meserie să fie o plăcere. N-am ore şi zile privilegiate, citesc când am timp, când am chef, când am nevoie. Citesc poezie şi eseu, memorii şi jurnale şi cărţi de ştiinţă (acestea existau în bibliotecile din copilăria mea şi m-am obişnuit cu ele de mică). Pe marii romancieri şi pe Shakespeare îi recitesc periodic, de-obicei în vacanţa de iarnă (tocmai l-am reluat pe Thomas Mann). Iar de câţiva ani citesc sistematic cărţi despre artă, am făcut o adevărată pasiune pentru pictură, dintotdeauna o oază pentru mine, iar cărţile lui Victor Ieronim Stoichiţă şi Daniel Arasse sunt de căpătâi.”

calugarul-negru-roman-191436Andreea Toma scrie despre romanul Calugarul negru al lui Serban Tomsa, aparut de curand la Editura Tracus Arte: ”Constituindu-se intr-o meditatie profunda asupra individului, a constiintei de sine si a valorilor vietii, romanul acesta surprinde atat prin viziunea inedita, cat si prin constructia sa. Poarta o masca ce creaza aparenta unui thriller. Si, in parte, este si un thriller, daca luam in calcul elementul suspansului, care intr-adevar, nu lipseste. Insa nu el da esenta cartii, dupa parerea mea, ci este doar o aroma pentru servirea continutului dens, in care ideile complexe vizand omul si constiinta sa, sondeaza interiorul fiintei umane si nu de putine ori te determina sa te opresti si sa te gandesti la propriile tale dedesubturi. Elementele ce tin de fabulos dau o nota de mister, dar oare fiinta umana nu reprezinta ea insasi un mister chiar si pentru sine?”

AmortireConstantin Pistea a citit si el cel mai recent roman al lui Florin Lazarescu, Amortire si are aceleasi păreri bune ca si noi: ” Îmi pare că şi „Amorţire” are această trecere de la chestiuni de care poţi să râzi la cele faţă de care eşti nevoit să adopţi o poziţie mai serioasă. Poate că, extinzând această părere (ridicol de amatoristică) la tot ce a scris până acum Florin Lăzărescu, ai dreptul să spui că se vede maturizarea scriitorului. Oricum, ca să nu pară că analizez precum un critic, în calitate de cititor îmi permit să constat că evoluţia lui Florin Lăzărescu se simte în mesaj şi în felul în care acesta este transmis. Iar dacă n-ai citit nimic de Florin Lăzărescu până acum, îţi recomand să începi cu “Amorţire”. Sunt aproape sigur c-o să-ţi placă scriitorul şi-o să cauţi mai multe cărţi de-ale lui.”

Festivalul International de Literatura Bucuresti are nevoie de noi, cititorii si participantii, pentru a asigura transportul autorilor straini la Bucuresti. Să ajutăm așadar, ne indeamna Dragos de la Chestii Livresti (amanunte suplimentare la el pe blog): ”prietenii festivalului sunt rugați, dacă vor și dacă pot, să doneze 5 euro pentru filb 6 (25 de lei), aici. dacă se vor strânge 500 de persoane care să doneze măcar 5 euro, vom avea invitați mișto pe care să-i vedem în românia.”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Punctul Omega”, de Don DeLillo

În căutarea unor istorii uitate. Familii românești și peripluri apusene”, de Mihai Sorin Rădulescu

Epurarea. De ce a decapitat Stalin Armata?”, de Victor Suvorov

Marius Chivu – interviu

Festivalul de Carte Transilvania: România interioară a Adei Milea

Eveniment: Seară indiană la Librăria Humanitas Kretzulescu

Articole similare

Cărți pentru copii: Super! Sunt un gândac!, de Ciprian Măceșaru

Jovi Ene

Gigi (1958)

Jovi Ene

What to Expect When You’re Expecting (2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult