”Revolta. În tranșeele luptei împotriva globalizării”, de Nadav Eyal
Editura Polirom, Iași, 2020
Traducere: Miruna Andriescu
Cartea jurnalistului israelian Nadav Eyal investighează criza prin care trece globalizarea. Pentru a aborda în mod lucid și cuprinzător această problematică extrem de actuală, autorul a ascultat cu atenție vocile celor care se consideră perdanți ai globalizării, de la mineri din Pennsylvania care și-au pierdut locurile de muncă la tineri anarhiști care incendiază magazine în Atena.
Faptul incontestabil că globalizarea a oferit la scară planetară șansa unei creșteri ample a nivelului de trai, milioane de oameni trecând rapid de la o viață fără apă curentă la joburi bine remunerate în companii orientate spre export, nu trebuie să ne determine să ignorăm nemulțumirile pe care acest proces le-a stârnit în diverse colțuri ale lumii. Nadav Eyal identifică și analizează atent rădăcinile și resorturile acestor insatisfacții care au potențialul de a genera mari frământări la nivel national, regional ori mondial.
„Globalizarea a îmbunătățit enorm condiția umană, făcând posibilă eradicarea sărăciei extreme și punând bazele conștiinței globale. Astfel, a pus peste tot în pericol tradiția și structurile de putere comunale”, subliniază autorul. Firește că aceste structuri au perceput amenințarea la adresa perpetuării lor și au reacționat. Astăzi, dușmanii globalizării, de la fundamentaliști la naționaliști și la conspiraționiști, se străduiesc să o învingă, exploatând abil temerile sau ignoranța unor oameni și folosindu-se adesea de mijloacele de comunicare moderne pe care chiar globalizarea le pune la dispoziție.
Însă până și oameni care au beneficiat masiv de pe urma globalizării au devenit oponenți aprigi ai acesteia, exemplul cel mai la îndemână fiind cel al lui Donald Trump. După cum remarcă Nadav Eyal, Trump „a construit stațiuni de golf în toată lumea, a ridicat zgârie-nori în Manhattan cu oțel chinezesc, le-a vândut apartamente rușilor și și-a repus pe picioare afacerile falimentare cu finanțare provenită de la o bancă germană.” În absența globalizării, toate aceste realizări ale magnatului imobiliar pur și simplu nu ar fi fost posibile.
Paradoxal, devenit politician, Trump militează agresiv pentru crearea de bariere și ziduri în calea mai tuturor fluxurilor intenaționale care îi permiseseră ascensiunea ori supraviețuirea în sfera afacerilor. Această incoerență logică evidentă nu a fost însă penalizată de electorat, Trump reușind să ajungă la Casă Albă după o campanie marcată de profețiile sale pesimiste, ba chiar sumbre, privind viitorul Statelor Unite. Un viitor de care pretindea, desigur, că doar el poate feri poporul american…
Între timp, exercițiul puterii a erodat imaginea lui Donald Trump, care a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, eșuând în tentativa sa de a mai rămâne încă patru ani la Casa Albă. Aceasta nu înseamnă însă deloc că răzvrătirea împotriva globalizării nu mai este de actualitate, căci “Trump nu este un răspuns coerent la nemulțumirile legate de globalizare, ci doar primul și cel mai firav călăreț al unei posibile apocalipse.”
Pentru ca globalizarea să depășească impasul cu care se confruntă, nu mai este suficient să se afirme că toată lumea are de câștigat și să se lanseze apeluri la responsabilitate, ci este nevoie de o narațiune nouă, care să fie realistă și credibilă deopotrivă. Doar în acest fel poate fi canalizată energia revoltei către o reformă temeinică a lumii globalizate, astfel încât, devenind mai bună și mai dreaptă, să se bucure de un sprijin cât mai larg. Iar cartea lui Nadav Eyal reprezintă un bun punct de plecare pentru construirea unei povești noi a globalizării, nu doar adevărată, ci și atât de convingătoare încât oamenii să simtă că merită să se lupte pentru a avea parte de beneficiile unei lumi interconectate.
Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro/Elefant.ro.
(Sursă fotografii: Polirom.ro, Newmanagement.haufe.de)