Carti Eseuri

O abordare holistică asupra îmbolnăvirii. „Ce ne spun bolile”, de Elfrida Muller-Kainz și Beatrice Steingaszner

„Ce ne spun bolile”, de Elfrida Muller-Kainz și Beatrice Steingaszner
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Traducător: Steliana Huhulescu

Trăim într-un secol al grijilor care ne macină și a bolilor care ne distrug echilibrul. Suntem părtașii unei schisme profunde, generate de diferite viziuni asupra propriei noastre sănătăți. Cineva recurge la sistemul medical tradițional, altcineva apelează la metode homeopatice – dar cu toții ne dorim un singur lucru: să fim cu adevărat sănătoși.

Pornind de la această premisă, autoarele cărții „Ce ne spun bolile. Calea către cunoașterea de sine și vindecare”, tradus la editura Paralela 45, dr. Elfrida Müller-Kainz și dr. Beatrice Steingaszner, au mizat pe nevoia cititorilor de a găsi răspuns la toate întrebările cu privire la maladiile de care suferă. Am pornit lectura acestei cărți oarecum reticentă, deoarece nu sunt adepta teoriilor psihosomatice cu privire la originea diferitor boli, respectiv mi se pare adecvat să înțelegem contextual apariția bolii și să le prevenim cu metode uzuale. Totuși, ceva m-a prins.

În primul rând, mi-au plăcut ideile legate de originea psihologică a bolilor, cum ar fi cazul femeii care a căzut și și-a fracturat mâna în timp ce încerca din răsputeri să le facă pe plac copiilor maturi, veniți în ospeție. Cumva raportarea și legătura dintre starea de spirit și starea de sănătate, calmul și apariția unor boli – toate au conexiune și respectiv toate se materializează, mai devreme sau mai târziu, în stări generale proaste.

În al doilea rând, mi-au plăcut recomandările structurate per maladie, în capitole precum alimentația, detoxificarea sau remediile naturiste oportune pentru soluționarea fiecărei probleme în parte. Sinceră să fiu, mi-am luat notițe cu diverse metode bune de încercat, precum ar fi apele de băut la micul dejun și băile cu sare specială și chiar cred că unele remedii sunt oportune în diferite situații mai mult sau mai puțin complicate.

În aceeași ordine de idei, „Ce ne spun bolile. Calea către cunoașterea de sine și vindecare” este o culegere de idei cu privire la ameliorarea calității vieții, iar în ciuda faptului că unele idei sunt deja cunoscute, se pare că tandemul scriitoarelor a reușit să le dea explicații valide, noi, proaspete, dacă vreți.

Cu siguranță, încercarea de a ne reaminti esența legilor vieții, maniera în care narațiunea ne poartă structurală de-a lungul celor mai importante subiecte legate de propria noastră sănătate, face din această lectură o carte de căpătâi. E de apreciat tendințele sănătoase, lipsite de fanatism ale cărții, or de fiecare dată când avem de a face cu volume care îl invocă pe Dumnezeu, reacția unui agnostic sau a unui ateu poate fi covârșitoare.

Îndemn cititorul să parcurgă totuși acest volum, indiferent de valorile creștine și religioase pe care le are, deoarece va descoperi pentru sine multe trucuri importante, precum ar fi igiena gândurilor, combinațiile alimentare potrivite, schimbarea ritmurilor de viață, construirea legăturilor de încredere între parteneri.

„Ce ne spun bolile. Calea către cunoașterea de sine și vindecare” nu e un bestseller, nu e o carte comercială (deși are promovare activă a unor produse), dar e o aducere aminte despre cât de efemere ne sunt alegerile și convingerile cu privire la propria noastră sănătate.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: mueller-kainz.desteingaszner.com)

Articole similare

Top 3 romane despre relații eșuate

Corina Moisei-Dabija

Вдудь. Un film despre Beslan

Corina Moisei-Dabija

„Visul” unei eșuări. Un film despre pierderea sinelui și acceptarea ratării

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult