Carti Memorii jurnale

„Negarea era cea mai firească evadare”. Istoria lui Rudolf Vrba, omul care a fugit din Auschwitz

„Evadatul din Auschwitz”, de Jonathan Freedland
Editura Polirom, Iași, 2023
Traducere: Roxana Truța

Istoria nu este scrisă de învingători, ci de cei care au reușit să o treacă pe hârtie. Această idee mi-a rostit-o, într-un interviu, profesorul și scriitorul Adrian Cioroianu. Și chiar dacă se vor găsi oponenți ai acestei idei, eu voi continua să afirm că e nevoie mare de cărți care să oglindească cele mai importante evenimente istorice, momente care au schimbat fața lumii în care trăim. Un astfel de episod istoric este Holocaustul, cel despre care Hannah Arendt, filosof și politolog germano-american de origine evreiască, spunea că: „Indiferența este arma cea mai puternică a opresiunii. Holocaustul nu ar fi fost posibil fără tăcerea și complicitatea celor care au ales să nu vadă”.

Astăzi vom vorbi despre oameni care au decis să nu tacă și să spună lumii despre ororile mașinăriei naziste de exterminare în masă a poporului evreiesc și vom vedea cum poți să evadezi dintr-un lagăr de concentrare, dar toată viața să rămâi mental prizonier în pereții acestuia.

La Editura Polirom a apărut traducerea cărții „Evadatul de la Auschwitz”, o lucrare de excepție a lui Jonathan Freedland, un jurnalist, scriitor și comentator britanic. Acesta este cunoscut pentru munca sa în domeniul jurnalismului politic și al afacerilor externe, precum și pentru angajamentul său față de problemele evreiești. A lucrat pentru diverse publicații de prestigiu, inclusiv The Guardian, unde a ocupat funcția de redactor asociat și a scris, în principal, despre politica britanică și internațională. Datorită originii sale evreiești și interesului său față de problemele legate de Israel și conflictul israeliano-palestinian, Freedland a adus contribuții semnificative la dezbaterile referitoare la antisemitism și politicile din Orientul Mijlociu. A fost un critic vocal al antisemitismului și a susținut necesitatea de a combate această formă de ură și intoleranță.

Cartea „Evadatul de la Auschwitz” este o monografie impresionantă care surprinde istoria a doi bărbați slovaci de etnie evreiască care au reușit să fugă din iadul celui mai temut lagăr nazist, de la Auschwitz. Este vorba de Walter Rosenberg și Alfréd Wetzler.

Rudolf Vrba, născut sub numele de Walter Rosenberg, a fost un evreu slovac care a supraviețuit Holocaustului și a devenit cunoscut pentru eforturile sale de a documenta și dezvălui atrocitățile comise în lagărele de concentrare naziste. S-a născut pe 11 septembrie 1924 în Slovacia și a fost deportat în lagărul de concentrare Auschwitz în aprilie 1942, la vârsta de 17 ani. În timpul detenției sale în Auschwitz, el a fost martor la uciderea în masă a evreilor și a suferit el însuși numeroase abuzuri și atrocități, despre care ulterior a ajuns să vorbească inclusiv în procesul de la Nürnberg.

În aprilie 1944, Rudolf Vrba a reușit să scape din Auschwitz împreună cu un alt prizonier, Alfréd Wetzler. După evadare, cei doi au parcurs peste 160 de kilometri pe jos și au ajuns în orașul slovac Žilina, unde au redactat și au transmis raportul cunoscut sub numele de „Protocolul Vrba-Wetzler”. Acest document detalia atrocitățile comise în Auschwitz, inclusiv operațiunea de exterminare în masă, cunoscută sub numele de „Soluția Finală”.

Protocolul a fost livrat guvernului slovac și altor lideri evrei și a devenit una dintre primele mărturii credibile și detaliate despre Holocaust. Informațiile furnizate de Vrba și Wetzler au contribuit la conștientizarea colectivă, la nivelul comunității internaționale, cu privire la dimensiunea și gravitatea Holocaustului.

După război, Rudolf Vrba s-a stabilit în Regatul Unit, a studiat la Universitatea din Bratislava și și-a schimbat numele în Rudolf Vrba. El a continuat să contribuie la investigațiile și procesele referitoare la crimele naziste și a dedicat mare parte din viața sa luptei împotriva negării și uitării Holocaustului.

Deși cartea ar fi trebuit să conțină mărturiile ambilor evadați, se pare că acea cortină de Fier a comunismului, care se lăsase după căderea nazismului, i-a despărțit pe cei doi prieteni, dar reușita lor este unul dintre elementele care au deturnat cu succes minciunile camarilei lui Hitler.

Dincolo de elementele istorice și analitice pe care le transpune Freedland, se cuvine să menționez că această carte are o profundă tentă jurnalistică. nu doar surprinde evoluția evenimentelor de la momentul încarcerării și până la evadare, dar, mai ales, perioada de după fuga celor doi. Problemele familiare, impactul major asupra traiului, nevoia de validare, impotența sau rea voința autorităților – pe toate le-a trăit Rudolf Vrba, încercând să arunce lumină asupra celor mai atroce infracțiune comise vreodată de un om.

Care este importanța unei astfel de cărți? De ce ar trebui să mai citiți „încă o carte despre Holocaust” (fraza preferată a negaționiștilor și scepticilor)? Adevărul e că astfel de cărți sunt o supapă pentru dezbateri, pentru a înțelege că jocurile politice sunt uneori prea departe de interesele oamenilor simpli și că aceștia din urmă, de cele mai dese ori, ajung să lupte pentru propria existență.

„Evadatul de la Auschwitz” este o carte despre umanitate în vremurile când aceasta era exterminată, despre supraviețuire și curaj, decepție și trădări, despre traume și despre asumare. Mai ales despre asumarea propriilor fapte și puterea de transformare. Este acel gen de carte în care contează fiecare detaliu pentru un puzzle coerent și consecvent.

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Pentru a supraviețui, trebuie să înveți. Și să fii puternic: ”Învățare”, de Tara Westover

Jovi Ene

Concurs: Câștigă 3 cărți ”Povestea poveştii în filmul românesc”, de Marilena Ilieşiu – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Zăpada, de Orhan Pamuk

Victor Alartes

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult