Carti Carti pentru copii

La pas prin lumea străjuită de „Marile legende medievale”

„Marile legende medievale” repovestite de Francesc Miralles
Editura Humanitas Junior, Bucureşti 2023
Traducere din spaniolă de Camelia Dinică
Ilustraţii de Adrià Fruitós

Ori de câte ori pătrundem în universul marilor și adevăratelor istorii ale lumii, aflăm că toate s-au întâmplat odată. Viața fiecăruia dintre noi se scrie, la rândul ei, sub semnul acestei formule magice menite să ne poarte într-o lume plină de vrajă, ale cărei hotare sunt nesfârșite și spre care fugim adesea, din dorința de a gusta măcar o picătură din acea poveste pe care ne-o imaginăm ca pe un elixir dătător de bucurie, ca pe un izvor al înțelepciunii.

Mai devreme sau mai tarziu, când nici nu prindem bine de veste, vieţile ni se preschimbă într-una din acele poveşti care, deşi nu tot atât de bogate în peripeţii şi magie asemenea celor care ne-au fascinat în copilărie, sunt cu siguranță pline de taine şi tâlcuri a căror descifrare ne face mai puternici, mai îngăduitori şi mai senini în faţa obstacolelor adesea presărate în drumul nostru prin viaţă şi timp. Prin ele redevenim ce am fost odată, acei copii cu suflet vesel şi blând care, în inocenţa lor, credeau că nu doar oamenii şi cărţile ci fiece obiect care ne înconjoară este fermecat şi înzestrat cu darul făuririi de poveşti care să ne poarte mintea pe tărâmuri pline de lumină, unde totul este posibil, unde timpurile îşi dau mâna.

O astfel de lume pare că vrea să se deschidă înaintea privirilor noastre şi prin intermediul a unsprezece nestemate ieşite în calea noastră pentru a ne demonstra faptul că una dintre cele mai importante morale ale timpurilor este aceea privind împletirea dintre adevărurile de necontestat ale istoriei şi tainele poveştii. Călăuziţi de firul ei plin de lumină, vom înţelege că a sosit momentul să evadăm, măcar pentru o vreme, din slalomul cotidian şi să plonjăm în fascinanta lume a lui A fost odată:   

Înainte să începi, lasă-ţi imaginaţia să te poarte în Evul Mediu. Te afli în piaţa centrală a unui orăşel, unde te joci, poate cu alţi copii ca tine. Deodată, toată lumea începe să se agite. „A sosit trubadurul!” strigă femeile. Cei vârstnici lasă treburile deoparte, copiii aleargă spre nou-sosit. (p.7)

Şi nu mică ne va fi mirarea atunci când vom descoperi că cel care poartă acum pelerina şi pălăria strămoşului trubadur este nimeni altul decât Francesc Miralles, al cărui glas puternic ne-a călăuzit, în ultima vreme, pe căile sinuoase ale culturii japoneze mereu aflate în căutarea vieţii fericite şi îndelungate. De această dată, însă, vocea sa blândă ne îndeamnă să deschidem cufărul cu legende şi poeme vechi de când lumea dar care, de-a lungul timpului, au dat naştere, printre altele, acelor romane „de capă şi spadă” mult apreciate de micii sau mai marii cititori.

Pentru început, suntem invitaţi să poposim la curtea Regelui Arthur, unde îi vom întâlni pe Lancelot, Perceval, Sir Gawain, Yvain şi alţi inocenţi şi neînfricaţi Cavaleri ai Mesei Rotunde, uniţi în numele dreptăţii, al credinţei şi al dragostei. Plutind în tihnă printre cuvinte şi imagini pline de viaţă şi mister, ajungem mai apoi în Franţa din vremea lui Carol cel Mare, dar şi în Spania cea străjuită până astăzi de melosul vrăjit al cântecului închinat celui ce a fost şi va rămâne El Cid Campeador.

Cu paşi repezi, ne vom lăsa călăuziţi şi în Anglia, acolo unde fiecare copac din Pădurea Sherwood pare să vibreze în ritmul inimii celei bune a lui Robin Hood, dar şi în Germania, patria lui Siegfried şi a lui Tristan, la rându-le captivi în iureşul luptelor dintre bine şi rău, dintre iubire şi răzbunare. Şi pentru că nimic nu încântă mai mult sufletul decât o poveste în care dragostea este înălţată la rangul de personaj principal, nu vom putea părăsi tărâmul legendelor fără a ne odihni în cetatea Veronei, unde Romeo şi Julieta îşi cântă, încă, tragica moarte, îmblânzind chiar şi cele mai împietrite inimi.

Rând pe rând, firul nesfârşit al poveştii ne va conduce în toate cotloanele Europei Medievale, de unde fiecare legendă îşi consemnează dreptul la nemurire prin regăsirea în cântece, poezii, romane, piese de teatru şi chiar filme care, sfidând goana timpului, pătrund în casele şi inimile tuturor. Şi astfel, chiar sub ochii noştri, celebra formulă A fost odată pare că vrea să se transforme într-un Este acum, anunţându-ne că a venit momentul ca basmele să fie revitalizate, retrezind în fiecare dintre noi dorinţa de a (re)deschide cât mai des acele sertăraşe pline de poveşti şi jocuri uitate care ne-au făcut mari şi înţelepţi. Căci deşi suntem cititori ai secolului XXI, nu putem să rămânem insensibili în faţa tuturor întâmplărilor care, pătrunse cu mintea, ne demonstrează că nu contează prea mult că vremurile s-au schimbat, iar noi nu mai trăim pe acele tărâmuri magice unde sălăşluiesc balauri care scot flăcări pe nări, cavaleri neînfricaţi, sau prinţese închise în turn; trebuie numai ca, mici şi mari deopotrivă, să ne folosim toate darurile primite pentru a ne transforma, la momentul rânduit, în cavaleri cu inimi pline de nobleţe şi curaj, pentru ca mai târziu să ne putem alătura celor care, în vremuri vechi, tâlcuiau fiecare crâmpei din viaţă la lumina poveștilor aducătoare de liniște, bucurie și speranță, scrise cu slove de lumină sub semnul frumuseţii şi al înţelepciunii.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Surse imagini: https://www.libris.ro/https://humanitas.ro/, https://www.facebook.com/humanitasauchantitan)

Articole similare

Când aventura continuă: ”Secretul Scorburii Întunecate”, de Kieran Larwood

Tudor-Costin Sicomas

Cărți pentru copii: Sub pământ. Sub ape

Jovi Ene

Două pseudo-invitaţii mai mult sau mai puţin îndrăzneţe, pe tărâmul misterios al vieţii

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult