Carti Carti pentru copii

Învățăm și ne distrăm. „Prietenii noștri Punct, Virgulă și echipa”, de Coralie Saudo și Mayana Itoïz

„Prietenii noștri Punct, Virgulă și echipa”, de Coralie Saudo și Mayana Itoïz
Editura Paralela 45, Pitești, 2023
Traducător: Cătălina Soare

Știți care este una dintre cele mai mari realizări ale modernității? Transformarea principiilor educaționale din niște idei fixe și preconcepute într-un amestec de joc, divertisment și atenție la detalii. Anume această tranziție ne-a garantat un boom de creativitate și de dezvoltare a micilor exploratori, într-o formă organică, firească și naturală. Iată de ce, mă bucur tot mai mult să văd rafturi cu cărți destinate celor mici, care transformă subiectele destul de complicate în teme accesibile copiilor.

O astfel de apariție editorială este cărticica „Prietenii noștri Punct, Virgulă și echipa” de Coralie Saudo și Mayana Itoïz, tradusă din franceză de Cătălina Soare pentru Editura Paralela 45. Mica enciclopedie animată de desene interactive și cu scurte inserții de text îi poartă pe micii cititori în lumea interesantă și inedită a semnelor de punctuație. De la ghilimelele timide la punctul decis să încheie povestea, copiii vor putea explora importanța și menirea acestor elemente pentru cursivitatea orală și verbală.

În mod clar, abordarea simplistă a autoarei și ilustratoarei le oferă copiilor posibilitatea de a asimila, prin asocierea, unde se regăsesc corect semnele de punctuație. De exemplu:

„Semnul exclamării este sensibil tare.

Pentru un da, pentru un nu, el se înfurie, se opune, se impune:

– Gura! Ajunge! Nu-ți mai face griji!

Relaxează-te!”

Din chiar acest mic pasaj, descoperim elementul forte al mini enciclopediei, și anume: diversitatea! Cititorul explorator poate vedea că semnul exclamării se utilizează într-o dimensiune amplă, de la senzații de furie la imbolduri creative.

Sau acest pasaj care mi s-a părut foarte drăguț:

„Parantezele sunt misterioase, dar prețioase. La fel ca noi, Ghilimelele, una începe, alta sfârșește (și zâmbesc necontenit)”

Din perspectiva mea de mamă, găsesc acest volum inedit și potrivit pentru copii cu vârsta de la 7 ani, anume cei care abia pornesc în lunga călătorie a învățării, astfel încât să le stimulăm interesul față de asimilarea subiectului.

Și da, ilustrațiile elaborate de Mayana Itoïz au dat un farmec estetic aparte cărții. Viu colorate, expresive, cu tușe artistice ferme, acestea au completat narațiunea lui Coralie Saudo și fac lectura incitantă pentru cei mici.

Coralie Saudo este o autoare franceză cunoscută pentru munca sa în sfera literaturii pentru copii. Unele dintre lucrările ei bine-cunoscute includ „La grosse faim de P’tit Bonhomme”, „Mon chat boudin” și „Mon monstre et moi”.

Cărțile lui Saudo prezintă adesea povestiri captivante, limbaj jucăuș și ilustrații colorate. Lucrările ei abordează diverse teme și subiecte care atrag tinerii cititori, încurajând imaginația, empatia și creativitatea. Contribuțiile lui Coralie Saudo la literatura pentru copii au strâns recenzii pozitive și recunoaștere în cadrul comunității literare.

Născută la Bayonne în 1978, Mayana Itoïz a studiat la Beaux-Arts din Toulouse înainte de a lucra ca profesoară. De asemenea, și-a dedicat timpul ilustrării cărților, papetăriei și materialelor școlare pentru diverse edituri: Éditions P’tits Bérets, P’tit GLÉNAT, Milan, Dargaud, Talents hauts, Auzou, Seuil Jeunesse etc.

Puteți trece cu încredere acest volum pe lista lecturilor destinate preșcolarilor sau micilor învățăcei, astfel încât vacanța de vară să fie mai veselă și mai distractivă alături de aventurile semnelor de punctuație ghidușe.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

Cărți pentru copii: Spiderman și Colecția Marvel de la Editura Litera

Jovi Ene

Cum să reziști când ai colegi toxici: „Ticăloșii de la job”, de Tessa West

Jovi Ene

Cărți pentru copii: ”Krabat”, de Otfried Preußler

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult