Carti Carti pentru copii

Hai să descoperim cum și când am devenit Oameni

„Când am devenit oameni”, de Michael Bright
Ilustrații de Hannah Bailey
Editura Humanitas Junior, București, 2023
Traducere de Matei Măceșaru-Szörényi

Existența omenirii a tot născut diferite teorii, de la idee clasică de providență la cea evoluționistă a lui Darwin, dar toate într-un final ne demonstrează că am avut un noroc să supraviețuim vremurilor deloc ușoare din trecut, prezent și, cine știe, viitor. Volumul „Când am devenit oameni”, de Michael Bright, este un veritabil atlas temporal care urmărește apariția oamenilor din perioada hominizilor și până în lumea noastră modernă, în acest iureș al tehnologiilor în care trăim. 

Volumul enciclopedic urmărește să explice cititorilor de 9 ani și mai mari despre cum am apărut, cum am evoluat și, mai ales, cum am reușit să ne afirmăm supremația chiar și în vremuri de restriște. Din paginile cărții putem afla că ne-am învățat mai întâi să mergem bipezi, că făceam pâine simplă din grâu, orz și năut sau că cele mai vechi urme de firimituri de pâine au fost identificate ca având vechimea de circa 14.400 de ani, undeva prin Iordania.

Din perspectiva mea, cartea este perfectă inclusiv pentru utilizarea în cadrul activităților didactice, deoarece cuprinde informații actualizate, detalii interesante și permite micilor exploratori să descopere cadrul de ansamblu al istoriei noastre. Limbajul accesibil, dimensiunea ilustrativă și dozarea detaliilor sunt doar trei dintre elementele care fac din această carte o lectură aproape obligatorie, din punctul meu de vedere. 

Ce țin să menționez neapărat este traducerea lui Matei Măceșaru-Szörényi, care în virtutea vârstei sale, a reușit să mențină vocea originală a autorului, adaptând inflexiunile la urechilor celor mici și curioși. În acest fel, chiar și fetița mea de patru ani a reușit să asculte cu interes istoria omenirii. Anticipez mirarea celor care vor spune că această carte e pentru 9+, dar țin să menționez că e important însăși exercițiul lecturii câteodată, iar copiii au tendința să fie foarte deschiși spre audiere interactivă. 

În egală măsură, mi-au plăcut ilustrațiile semnate de Hannah Bailey, care au reușit să păstreze plasticitatea narațiunii, oferind o dimensiune vizuală pertinentă, în conexiune cu încărcătura informativă pe care autorul o sedimentează de-a lungul cărții. 

Mă bucur că piața editorială de la noi are acces la astfel de cărți, măcar pentru simplul motiv că educația poate deveni interactivă și că micii exploratori vor putea să vadă circuitul istoric nu din perspective desuete, ci aidoma unei călătorii în timp și spațiu, o călătorie spre strămoșii care au decis să își creeze unelte, să facă focul și să cucerească lumea în lung și în lat, din Africa și până în inima Siberiei pline de ghețuri. 

Cred cu toată convingerea că astfel de cărți sunt o mică portiță spre cunoaștere, un dar pe care îl putem face copiilor noștri pentru a le stârni interesul sănătos față de învățare și de cunoaștere, dar mai ales pentru a le explica că prezentul îl datorăm predecesorilor noștri.

Despre autor și ilustrator:

Michael Bright a lucrat ca producător la Unitatea de istorie naturală a BBC, câștigând multe premii internaționale de radio și televiziune. Este membru al Societății Regale de Biologie și a scris multe cărți despre viața sălbatică, știință și conservare.

Hannan Bailey este o artistă ilustratoare din Somerset, Marea Britanie, specializată în ilustrații de cărți de nonficțiune și printuri editoriale

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Nou la Editura Humanitas. Fragment în avanpremieră din Radu Paraschivescu, „Brățară pe glezna ta”

Jovi Ene

Dincolo de orizontul cunoscut: Povestea lupului hoinar, de Rosanne Parry

Carmen Florea

Lumea văzută prin ochii unei feline vigilente: „Pisica şi oraşul”, de Nick Bradley

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult