Carti Carti de fictiune Recomandat

Gradina placerilor lumesti, de Joyce Carol Oates

Gradina placerilor lumesti, de Joyce Carol Oates

Editura Polirom, Colectia Biblioteca Polirom. Proza XX, Iasi, 2012
Traducere din limba engleza si note de Mihaela Negrila
Postfata de Joyce Carol Oates

‘Cat de infricosatoare par profetiile unui tanar scriitor, privite retrospectiv! Daca vom scrie suficient de mult si vom trai suficient de mult, viata noastra va fi, in mare, un deja vu, iar noi insine, personajele-fantoma pe care credeam ca le-am creat’.

Aceste randuri apar in postfata pe care Joyce Carol Oates a adaugat-o romanului Gradina placerilor lumesti (versiune romaneasca la Editura Polirom, 2012 in traducerea excelenta a Mihaelei Negrila) cu ocazia rescrierii si republicarii sale in 2002. Aparut initial in 1967, era doar a doua carte a unei scriitoare care avea sa adauge in lunga si inca activa sa cariera inca peste 50 de volume si sa devina una dintre vocile distincte ale literaturii nord-americane contemporane. Gradina placerilor lumesti este si prima din cele patru volume ale tetralogiei Wonderland care grupeaza operele majore ale primei parti a carierei sale literare.

Varianta rescrisa a cartii adauga elemente autobiografice pe care autoarea insasi marturiseste ca nu le-a sesizat sau in orice caz nu le-a constientizat in momentul primei scrieri a cartii. Clara Walpole, eroina principala a cartii, se naste intr-o familie extrem de saraca, de muncitori sezonieri si romanul urmareste timp de jumatate de secol biografia ei marcata de asecendenta sociala si lupta permanenta de a-si depasi conditia initiala si de a-si asigura stabilitatea materiala si a dobandi pentru ea si pentru baiatul ei implinirea in lumea in care traieste. Cu toata ca aceasta ascensiune materiala si sociala se realizeaza, cel putin in aparenta, traiectoria sa este departe de a fi o intruchipare a visului american. Fiecare succes, fiecare pas inainte pe esalonul social este platit daca nu imediat atunci mai tarziu prin suferinte si uneori tragedii. Doua sunt cauzele acestei permanente lupte cu lumea din jur: conditia de femeie si originea sociala. Aceasta din urma este traita constient si descrisa in cateva cuvinte clare:

Joyce Carol Oates

„Erau albi sarantoci, toata lumea stia asta, si asta inseamna ca lumea arunca in tine cu pietre: mai devreme sau mai tarziu, cu siguranta erai lovit.” (pag. 69)

Aceasta este conditia pe care eroina isi pune ca scop sa o depaseasca cu orice pret. Iar pretul se va adeveri a fi imens.

Nascuta in imprejurarile dramatice ale unui accident al autobuzului care ii transporta pe parinti dintr-un loc in altul in cautare de lucru sezonier in anii marii crize, Clara se va defini in cele patru capitole ale vietii sale prin cei patru barbati care o vor forma, ii vor modela personalitatea si relatiile cu lumea din jur. Primul este Carleton, un tata abuziv pentru toata familia, violent si rasist, dar al carei slabiciune pentru Carla o protejeaza o vreme si o face sa-si castige increderea de sine, pana in momentul in care realizand limitarile materiale si spirituale ale vietii de nomazi agricoli a familiei fuge la numai treisprezece ani cu primul barbat care manifesta fata de ea grija si respect. Acesta este Lowry, care desi este un speculant marunt, este si cel care paradoxal dovedeste atasamentul cel mai sincer fata de Clara, o ajuta sa-si schimbe viata si modelandu-i cu tandrete sentimentele sa-si cladeasca o noua biografie sentimentala. Cand meandrele vietii si ocupatiilor sale il determina pe Lowry sa o paraseasca (nu inainte de a o lasa insarcinata) apare al treilea barbat, Curt Revere, cu care Clara intretine o legatura blamata social (Revere este casatorit) pana la moartea sotiei acestuia. Este momentul in care Clara se schimba ca om, castigarea securitatii materiale prin casatoria cu Revere la moartea sotiei acestuia nu ii aduce insa nici respectabilitatea sociala si nici echilibrul moral. Nu poti castiga pe toate fronturile in lumea cruda in care traieste Clara, si pierderea cea mai evidenta este cea a sufletului fiului sau Swan (sau Steve) pe care Revere il crede fiul sau. Toata biografia acestuia este bazata pe minciuna, o minciuna a carei secret il cunoaste doar eroina, dar pe care ea alege sa il ascunda celorlalti pentru a se bucura de placerile lumesti pe care nasterea i le refuzase.

Coperta editiei americane

Deznodamantul tragic se concetreaza in biografia lui Swan. Baiatul extrem de dotat intelectual tanjeste dupa dragostea mamei sale, dar aceasta nu este capabila sa si-o exprime decat prin acte superficiale, care reflecta conditia sa initiala. Rezultatul este anihilarea sentimentala a tanarului Swan, care devine un calculat afacerist, vazand oamenii prin prisma valorii utilitare, si a carui singura legatura sentimentala adevarata este una incestuoasa:

‘Oricine era prost nu constituia o grija, nu trebuia sa-i acorzi vreun gand; nu erai nevoit sa-l ghicesti, sa-l intelegi. Asta elimina sute de oameni. In viata, aveai timp doar pentru o anumita cantitate de gandire si nu trebuia sa irosesti nici un pic din ea pe oameni care nu reprezentau o amenintare.’ (pag. 462)

Putin din ceea ce se intampla in America jumatatii de secol cat se desfasoara actiunea razbate in cartea care se concentreaza pe biografia sociala si spirituala a Clarei si se desfasoara in cea mai mare parte in micile orase din nord-estul Statelor Unite. Cartea este insa extrem de bine scrisa si este pasionanta la citit, desi de multe ori intamplarile violente si destinele personajelor nu sunt usor de digerat la lectura. Regulile sociale si relatiile de forta intre barbati si femei, intre parinti si copii, intre saraci si bogati creeaza un mediu pasional si violent, care este redat cu talent si fara menajamente. Nu este o lectura usoara, dar este o lectura captivanta si care aduce la viata in Clara Walpole Revere un personaj greu de uitat.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Polirom.

Articole similare

Pentru o bucată de metal: Cross of Iron (1977)

Dan Romascanu

Pantera roz salvează lumea: The Pink Panther Strikes Again (1976)

Dan Romascanu

Alb, negru sau gri? – Moarte pe Nil, de Agatha Christie

Tudor-Costin Sicomas

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult