Carti

Excentrice gusturi din vremuri demult apuse. „Bucătăria Balkaniei”, de Aurora Nicolau și Horia Pană

„Bucătăria Balkaniei”, de Aurora Nicolau și Horia Pană
Editura Integral, București, 2016

Când eram mică, obișnuiam să răsfoiesc cartea de bucate a bunicii mele. Scrisul atent aranjat, aromele impregnate adânc în straturile de hârtie, petele indescifrabile care formau un adevărat puzzle – sunt doar câteva dintre elementele care mi s-au întipărit pe retină și care sunt de neuitat chiar și acum, la maturitate. Gusturile bucatelor gătite la foc încet, savoarea texturilor pe care le moșteneam cu fiecare blid de mâncare s-au transformat încet, dar sigur într-o adevărată zestre. Poate în amintirea acelor vremuri demult apuse, am decis să citesc volumul „Bucătăria Balkaniei”, semnat de Aurora Nicolau, nimeni alta decât vestita proprietară a Locantei Jariștea, și Horia Pana, istoric de renume. Ce mare mi-a fost uimirea să descopăr un volum care depășește mult canoanele simple ale cărților de bucate.

Primul moment despre care am obligația sfântă să scriu este limbajul savuros. Fiecare slovă arhaică, regională se topește pe vârful limbii cititorului, dezvăluindu-i amintiri culinare îngropate în neantul tradițiilor, amintiri demult uitate, dar a căror valoare sentimentală este inestimabilă. Imaginați-vă tandrețea acestui îndemn:Se duce lingura la buze în tăcere adâncă. Doar sorbiturile se aud sub nuc. Amuțește păsăretul cântătoriu, căzut în adâncul admirației”. Sau simțiți din plin acea reconstituire fidelă a vremurilor: „Perișoarele se formează cu răbdare în palmele mici de codană, încă nedusă la hor și se aruncă în oala ce fierbe alături”. Ce veți spune de stilistica inconfundabilă a acestui început de rețetă: „Pentru 4 senatori, fără neveste sau ibovnice, se face trebuință”. Senzația mea, de-a lungul întregii lecturi, a fost de teleportare, de călătorie în trecut, acolo unde cineva gătește plachie de carp sau face mistreț în sos, timp de câteva zile.

Aurora Nicolau

Departe de a avea doar scopul întregirii unei colecții de rețete culinare pentru gospodine obosite, „Bucătăria Balkaniei” este, înainte de toate, un vestigiu al istoriei culinare. Să poți aduce publicului tânăr concepte din perioada când Brăila era un oraș port magnific sau să deschizi cortina spre rețete din îndepărtata Elada mi se pare un efort incomensurabil, din punct de vedere estetic și cultural.

Horia Pană

Împachetarea fiecărei rețete respectă o stilistică fermă, formată din corpul ingredientelor și din procedura preparării, care trec dincolo de gradațiile tehnice și îmbracă satiric forma unor giumbușlucuri, a unor fraze încărcate de umor, dar și de sens. Inevitabil, pari să te muți în perioada aristocraților care își făceau veacul în apropierea mării sau a boiernașilor care-și tocau averea pe distracție și parcă, parcă ajungi să simți gustul mondenității și excentricului culinar.

Să spun că mi-a plouat în gură cu fiecare nouă e ca și cum nu aș fi zis nimic. De facto i-am promis mamei că vom testa câteva rețete, pentru că sunt de-a dreptul irezistibile. Adevărul e că volumul „Bucătăria Balkaniei” este și un studiu antropologic de anvergură, descriind obiceiurile alimentare din zona balcanică, obiceiuri care se construiau pe prospețime, pe savoare și pe respect față de prinosul naturii.

Puteți cumpăra cartea: Editura Integral/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: Restocracy, Twitter)

Articole similare

Top 3 filme despre bullying

Corina Moisei-Dabija

DAU. Natasha (2020). Filmul care a șocat o Europă întreagă

Corina Moisei-Dabija

Un roman bizar: „Năucul”, de Ioan Suciu

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult