Carti Eseuri Recomandat

Enciclopedia înţelepciunii, de Arina Avram

Enciclopedia înţelepciunii, de Arina Avram
Editura All Educational, Bucureşti, 2011

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii All.

Înţelepciunea practică a popoarelor lumii nu este nici pe departe atât de eterogenă pe cât cred mulţi. Citind “Enciclopedia înţelepciunii”, m-am convins defintiv că “vorbele din bătrâni” ale diverselor culturi diferă mai degrabă din punctul de vedere al limbajului utilizat şi nu al esenţei lor.

De pildă, pe tema universală a necesităţii evitării riscurilor inutile, francezul zice: Nu întărăta câinii până nu ieşi din sat! Turcul zice: Nu călca pe coadă şarpele care doarme! Spaniolul are şi el un îndemn: Nu da oaia în  paza lupului! Arabul zice:  Dacă ai reuşit să scapi de leu, nu încerca să-l vânezi! Armeanul spune: Împrieteneşte-te cu câinele, dar nu lăsa băţul din mână. Chinezul zice: Nu conta să scapi de vâltoarea apei , agăţându-te de coada unui tigru! Iar românul are şi el ceva de zis: Nu vinde pielea vulpii înainte de a o prinde! (eu ştiam versiunea cu blana ursului din pădure). De fapt, toţi vor să spună cam acelaşi lucru: fii prudent! Doar animalele pe seama cărora este construit proverbul diferă, în funcţie de fauna specifică fiecărei ţări…

Arina Avram

În aceste condiţii, este perfect justificată opţiunea autoarei cărţii de a grupa proverbele nu pe ţări, regiuni sau epoci istorice, nici alfabetic, ci pe 107 teme, care pot fi considerate la fel de bine 107 lecţii ale experienţei umane acumulate pe parcursul secolelor. Menţionez doar câteva dintre aceste lecţii:  Începutul să fie bun!, Pentru orice acţiune e nevoie de pregătire, Adaptează-te!, După ploaie vine soare, Nicăieri nu e ca acasă. Iar explicaţiile furnizate la începutul cărţii şi la fiecare temă sunt captivante şi concise.

Astfel organizate, proverbele – dintre care foarte multe sunt adevărate bijuterii literare – se constituie nu doar într-un tezaur intelectual, ci şi într-un original şi deloc plictisitor cod de conduită. După cum spunea Aristotel, “proverbele sunt fragmente ale unei foarte vechi înţelepciuni ocrotite de naufragii şi ruine graţie scurtimii şi justeţei tonului lor”. Din această perspectivă, “Enciclopedia înţelepciunii” se plasează cu câteva clase peste  unele dintre (prea) numeroasele cărţi care oferă ponturi, mai mult sau mai puţin utile, despre cum să te porţi în diverse situaţii pentru a avea succes în viaţă.

Nu pun punct acestei recenzii înainte de a menţiona proverbul englezesc care încheie şi “Enciclopedia înţelepciunii”: Viaţa e prea scurtă pentru a citi cărţi proaste.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii All.

Articole similare

Testul psihopatului: O calatorie prin industria nebuniei, de Jon Ronson

Delia Marc

Anselm Grün – „Frumusețea” și „Prietenia este un dar”. Doi piloni ai unei societăți conștiincioase

“Nu e obligatoriu ca moartea sa fie plictisitoare”: Viața secretă a cadavrelor, de Mary Roach

Delia Marc

1 comment

roberts 5 iunie 2012 at 15:23

imi place proverbul englezesc cu care se termine si cartea de fatza..:)

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult