Divortul Perfect (A Perfect Divorce), de Francesca Clementis
Editura Polirom, Iasi, 2007, Colectia CHIC
Traducere din limba engleza si note de Ioana Miruna Voiculescu
Puteti cumpara cartea acum de pe site-ul CartePremium.ro
Conform citatului din Sunday Mirror “Divortul perfect este o descriere pe cat de realista, pe atat de amuzanta a relatiilor amoroase si a complicatiilor ce decurg din ele” si al citatului din Sunday Post “O carte amuzanta si spirituala, care ne demonstreaza ca nu toate povestile de dragoste se termina cu si au trait fericiti pana la adanci batraneti…”, romanul Francescai Clementis face o analiza complexa si plina de umor a prieteniei, a dragostei, a casatoriei, a relatiilor de familie, a relatiilor sociale, a relatiilor profesionale, a loialitatii si tradarii in cadrul acestor relatii, a cautarilor de cunoastere si implinire personala.
Autoarea este absolventa a Facultatii de Filozofie a Universitatii din Sussex si a profesat timp de 10 ani in domeniul publicitatii, inainte de a se dedica in totalitate scrisului. Astfel ca – prin formatia universitara si prin experienta de munca si de viata, are toate instrumentele necesare pentru a construi intr-un ritm alert, intriga complicata a unui roman care are in centrul sau, ca erou principal, cuplul englez, urmarit de la 18 ani – varsta adolescentei (reprezentat de Jenny si Mark, de Lisa si Kieran, de Tally si Phil) si pana la senectute (reprezentat de Lynn si Harry) si pentru a ne pune in fata problematica inchegarii si responsabilitatii vietii de familie, cu toate starile posibile, inclusiv aceea a inevitabilitatii rupturilor, despartirilor si finalmente – a divortului.
Romanul nu este o capodopera a literaturii mondiale contemporane, nici macar a literaturii engleze si nici macar a categoriei de liteartura denumita ChicLit, insa e scris cu talent, cu un echilibru bun intre aspectele cotidiene grele ale vietii eroilor si umorul debordant care le salveaza sufletele si existentele.
Umorul si nuantele de satira sunt acelea care salveaza si situatiile mai greu de acceptat pentru gustul meu, in care sunt aruncati eroii romanului. Pentru ca mi-as fi dorit ca personajul principal, Jennifer sa fie ceva mai inteligenta, mai implicata in propria viata, sa nu se multumeasca – precum un cocon – intr-un culcus caldut minim solicitant mental – sa-si fi copt cei 38 de ani – si chiar atunci cand buboiul mare al casniciei ei se sparge si duce spre solutia chirugicala radicala – divortul, sa-si fi reconsiderat just prioritatile, sa se maturizeze.
Insa Jenny este o persoana care in fond nu si-a trait tineretea, nu a experimentat si de aceea isi reconsidera proritatile in felul ei, pragmatic si total lipsit de maturitate, forta si imaginatie. Dupa cutremurul iscat de problema divortului in viata ei si a cuplurilor si persoanelor prietene din jur, dupa ce reuseste sa adune un minim de informatii coerente despre sine si posibilitatile ce i se deschid in fata, eroina revine in adapostul caldut al unei casnicii comode si nesolicitante, reintorcandu-se la ideea de la care izbucnise criza conjugala – si anume aceea a perpetuarii speciei – dorinta de a-si implini casnicia cu un copil.
Si in final, ideea de a tine in functiune hardughia casatoriei, ca suprema implinire sociala si umana a ei. Un final dulce-amar, un roman care se citeste cu placere si care este – repet – salvat de umorul debordant si de empatia cu care se apropie autoarea de tipologii umane atat de caracteristice vremurilor noastre si de care, cu siguranta – si noi am avut ocazia sa ne ciocnim de multe ori.
Puteti cumpara cartea acum de pe site-ul CartePremium.ro